Studenti v Plzni pořádají unikátní minidebaty

Studenti v Plzni pořádají unikátní minidebaty

Studenti ZČU jsou velmi aktivní, co se týče účastí a aktivit ve studentských organizacích. Jednou z nejstarších organizací svého druhu v České republice je i Akademický spolek studentů politických věd v Plzni. Zajímavá setkání s odborníky a politiky pro studenty i veřejnost připravuje již od roku 2003. O fungování této organizace s námi hovořil místopředseda Tomáš Bílek.

Čím jste pro studenty zajímaví?

Snažíme se naše akce koncipovat tak, aby nebyly zajímavé pouze pro „KAPáky“ (studenty Katedry politologie a mezinárodních vztahů), ale pro všechny studenty a i širší veřejnost. Jsme jediným studentským spolkem na Fakultě filozofické a její studenti jsou pravidelnými návštěvníky našich konferencí a debat. V rámci ZČU jsme spíše menším sdružením, zejména proto, že fungujeme pouze na naší plzeňské alma mater.

Spolupracujete i s jinými organizacemi?

Díky dobrým vztahům a vzájemné spolupráci s mnoha dalšími místními studentskými organizacemi, například s právnickou ELSA, o nás vědí i na dalších fakultách. Kromě studentů hodně spolupracujeme i se zaměstnanci KAP, díky kterým máme kde akce pořádat a kteří nás propagují, ať už na webu, Facebooku, nebo i na svých hodinách.

Foto: Studenta

Jak funguje přijímání do vaší organizace?

Na začátku každého zimního semestru děláme náborovou akci, především pro studenty KAPu. Zatím se nestalo, že bychom za akademický rok nezískali ani jednoho člena. Na druhou stranu jsou studenti spíše zdrženliví, do akce se nehrnou. Skoro všichni členové spolku jsou politologové nebo vztahaři. To si však za podmínku k přijetí neklademe.

Začátkem akademického roku pak společně s náborem nových členů pořádáme také tradiční KAP Party aneb setkání studentů a vyučujících, kde se obě strany barikády mohou setkat, poznat, napít se a pohovořit si.

Jaké další akce pro studenty pořádáte?

Naše akce jsou několika druhů. Jedním z nejčastějších formátů jsou debaty a setkání s politiky. Poslední taková akce byla Debata s kandidáty na senátora za Plzeň-město. Dále jsme u nás přivítali Miloše Zemana, Petra Macha, Mirka Topolánka, Jiřího Paroubka nebo Jaromíra Štětinu. Největší úspěch měla Debata s kandidáty na prezidenta, které se zúčastnilo pět prezidentských kandidátů a okolo tří stovek studentů i vyučujících.

Foto: Studenta

Reagujete nějak i na aktuální dění?

Určitě. Takovým naším unikátem jsou minidebaty o aktuálním dění. Když se ve světě něco semele, spolek neváhá a v co nejkratší době uspořádá besedu se zhruba 10–15 účastníky, přičemž dotazy zodpovídá vyučující z KAP, do jehož oboru daná problematika spadá.

Máte i pravidelné akce či setkání?

Co se pravidelnosti týče, tak je to půl na půl. Každý rok se snažíme mít jednu vlajkovou loď, velkou akci, jejíž příprava zabere několik měsíců (letos právě mezinárodní bezpečnost). U minidebat je to naopak hodně nahodilé, záleží na aktuálním dění. Dále hrají roli volby či významná výročí. Snažíme se mít každý „vhodný“ měsíc aspoň jednu akci. Vhodné měsíce jsou říjen, listopad, únor, březena duben – tedy měsíce akademického roku minus zkoušková období.

Dostáváte nějakou zpětnou vazbu od studentů?

Ano, ale spíše formou rozhovorů se známými. Zatím nemáme žádný systém na získávání zpětné vazby, který bychom aplikovali na každé akci. Je to určitě věc, na které chceme pracovat. A kdo ví, třeba se k nám příští akademický rok přidá někdo, kdo si bude chtít ozkoušet v praxi právě získávání zpětné vazby.

Text: Veronika Doskočilová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější