Studenti v zahraničí: Sedm věcí, které mě Dánsko naučilo

Studenti v zahraničí: Sedm věcí, které mě Dánsko naučilo

Když jsem před třemi lety poprvé přijela do Dánska a rovnou se tam při té příležitosti přistěhovala, všechno bylo nové a jiné. Najednou jsem se ocitla v zemi, kde zima není překážkou pro cyklisty a kde si lidé pochutnávají na lékořicovém čaji. Čím vším mě Dánsko překvapilo? A jak život tady na severu vidím já? 

Lékořice vlastně není zas tak špatná

Pár let zpátky bych při diskuzi o této pochutině řekla něco, jako že se jedná o nejhůře chutnající sladkost, kterou jsem kdy měla možnost ochutnat. Navíc její kategorizace do „sladkostí“ je také diskutabilní. Za pár let života tady a setkání s přáteli, kdy na stole nechyběla ani tato laskomina jsem se naučila tuto lahůdku tolerovat. A nejen to. Ono bude něco na tom, že hlad si nevybírá. Určitě víte, že Dánové jsou veselý národ a že jsou ke svým hostům hodně štědří – ať už s alkoholem nebo lékořicí.

Jezdit na kole

Ačkoliv tuhle činnost ovládám již od nějakých svých čtyř let, ježdění na kole pro mne vždy byla jen sezónní záležitost. Dánsko to všechno změnilo. Teď to mohu říct, jak podceňovaný je tento typ transportu. Je totiž nejen ekologický, ale také rychlý a pohodlný. Hlavně tady na severu.

Foto: Studenta

Stát si Vás hýčká

Dánové mají tu výhodu, že je stát hodně podporuje. Počínaje od přístupu ke vzdělávání, možností studia na vysoké škole, zdravotní péče zdarma, různé sociální benefity (podpora v nezaměstnanosti, mateřská dovolená atd...). Dobrá zpráva je, že většinu z těchto benefitů mohou obdržet i cizinci, kteří splňují dané podmínky. Jako pracující student tak můžete třeba i Vy čerpat dovolenou. Kdo by to nebral?

Vyváženost pracovního a osobního života

Tohle je něco, s čím jsem se nikdy předtím v Česku nesetkala. Pracovní doba je v Dánsku v průměru sedm až osm hodin. Většina pracovníků tu tak končí už kolem třetí či čtvrté hodiny odpolední, což jim umožňuje věnovat se nejen rodině, ale také svým hobby. Já třeba aktuálně při studiu pracuji pro českou pobočku firmy TrendHim, která jako jedna z mnoha nabízí pracovní příležitosti pro mezinárodní studenty. S prací je to tady trochu boj, především pokud jste mezinárodní student. Všechno má svůj správný čas a nebojte, na začátky kdy jste pracovali ve skladech nebo roznášeli noviny jednou rádi zavzpomínáte! Ruku na to

O autorce

Jmenuji se Lenka, pocházím z Prahy a před třemi lety jsem se rozhodla odstěhovat do země, o které jsem v té době nevěděla vůbec nic. Mojí největší vášní je nepochybně cestování, hudba a také psaní. Vedle studia a práce se ve volném čase učím dánsky, sportuji a věnuji se svému osobnímu blogu, kam můžete směřovat i svoje případné dotazy.

Dánové se rádi baví

Pití alkoholu je v Dánsku součástí životního stylu. Dánové se rádi baví, ať už u skleničky dobrého Piva (Tuborg, Carlsberg...), vína nebo různých likérů. Všeho ale s mírou. Pít jako Dán? Upřímně, tohle na místní obyvatelstvo fakt sedí. Nicméně i výjimky se najdou.

Láska a nenávist

Ačkoliv může Skandinávie působit jednotně, všudypřítomným vtipům o sousedních státech  se vyhnete velmi těžko. Švědové jsou podle Dánů oškliví a arogantní, Norové jsou pohlední a Finům se zde moc pozornosti nevěnuje.

Foto: Studenta

Dánština

Kdybych měla tento jazyk popsat někomu, kdo dánštinu ještě nikdy neslyšel, určitě bych tento jazyk přirovnala k němčině. Je dánština těžká? Jak se to vezme. Základní prvky jsou celkem fajn, nicméně jakmile dojde na výslovnost,  jste ztraceni. Pokud tedy nemáte možnost komunikovat s rodilými mluvčími. Jako u všech jazyků, je tak i u dánštiny důležité nemít strach z chybování a komunikace. Dánům to navíc přijde roztomilé a určitě Vám rádi poradí.

Text: Lenka Malinová

Foto: Lenka Malinová (archiv)

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější