Studentské bydlení: Kolejní život, nebo soukromí a klid?

Studentské bydlení: Kolejní život, nebo soukromí a klid?

Nejen s nástupem na vysokou čekají studenty mnohá důležitá rozhodnutí. Jedním z nich je volba bydlení. Každému vyhovuje něco jiného – někdo dává přednost setkávání s novými lidmi na kolejních chodbách, jiní zase preferují klid a soukromí, které poskytuje bydlení na privátě. Podívejme se na to, v čem vidí výhody a naopak problémy jednotlivých typů bydlení sami studenti.

Jaké důvody vedou studenty k výběru varianty bydlení na koleji? Většinou je to především cena. Kolejní bydlení bývá podstatně levnější než jiné možnosti. Ale jsou i jiné důvody, proč se na několik let usadit právě zde. Na koleji jste v kontaktu s ostatními „kolegy“. A každý občas potřebuje s něčím poradit, něco vysvětlit nebo se jen zeptat, co se probíralo na přednášce, kterou tak nějak nestihl navštívit.

Koleje často jen pro otrlé

V neposlední řadě kolej prostě žije. Nejen studiem živ je dvacetiletý člověk a vůči hlasitým nočním návratům jsou určitě tolerantnější spolustudenti než bábi Vopičková, která věnuje značnou část dne pozorování svých sousedů. Ale bydlení na koleji má ještě jednu poměrně zásadní výhodu. Není třeba se o nic starat. Veškeré vybavení (ponechme stranou jeho kvalitu) máte k dispozici už při nastěhování. Mimo běžného zařízení pokoje můžete používat také pračku, kuchyňku a podobně. Stejně jako máte možnost za velmi výhodných podmínek využívat sportovního vybavení, například posiloven a dalších život zpříjemňujících vymožeností. Ty se už liší kolej od koleje.

Třiadvacetiletá studentka ze Zlína vypráví, jak se rozhodovala ona: „Protože jsem nebyla na privátě, tak nemůžu moc porovnávat. V prváku to bylo tak, že jsem si řekla: Pokud dostanu kolej, půjdu na kolej. V opačném případě budu bydlet na privátě. Nakonec jsem kolej dostala a strávila tam celé své bakalářské studium. Musím říct, že celkově mi kolej vyhovovala. Pokud není nějaká extra hnusná, tak se i vyplatí – poměr kvality a ceny bydlení je u koleje pořád lepší než u privátu, i když se kolejné pořád zvyšuje. Navíc na koleji už je zařízené připojení k internetu. Není třeba nikde běhat, složitě něco zařizovat, platit inkaso a tak dále. Jedinou nevýhodou je kuchyňka. Já ráda vařím, ale sdílet kuchyň s celým patrem, přenášet hrnce, potraviny a podobně přes celou chodbu, to není nic moc, v tom má určitě výhodu privát, kde je kuchyň po ruce.“

Ale život na koleji není zdaleka ideální. V první řadě mnohdy nastupující prvák nemá tušení, s kým bude na pokoji. Jednolůžáky, tedy samostatné pokoje, jsou téměř nezískatelné. A také podstatně dražší než dvou- a vícelůžkové pokoje. To, že jsou koleje levné bydlení, s sebou nese poměrně velké úskalí. Není moc za co je opravovat, udržovat a modernizovat, takže vybavení často vypadá, jako kdyby se s ním mohla setkat už vaše babička. A protože se na pokojích střídá poměrně rychle mnoho lidí a každý z nich po sobě zanechá na zařízení nějakou památku, nazývat takové vybavení „skoro nové“ nebo „skoro čisté“ může jen člověk s notným smyslem pro ironii.

Další studentka, tentokrát z Prahy, se svěřuje se svými bohatými zkušenostmi: „Za dobu svého studia jsem vystřídala mnoho kolejí, téměř každý semestr jsem se stěhovala jinam. V prváku jsem měla poměrně velký pokoj na buňce s koupelnou a minikuchyňkou. Další rok už jsem, bohužel, takové štěstí neměla. Získala jsem místo na poměrně luxusní koleji, ale moje spolubydlící byla hrozná. A v podstatě s námi bydlel i její přítel. Stěhovala jsem se hned na další semestr jinam. Letos  bydlím na jedné z nejlevnějších kolejí, která je také považovaná za jedno z nejhorších možných bydlení pro studenty. Jsem tady maximálně spokojená. Spolubydla je perfektní, nikdo nehlídá, co se na pokojích děje. Protože je veškeré vybavení dost jeté, můžeme si například věšet plakáty a jinak pokoj modifikovat a nikomu to nevadí. V blízkosti koleje najdu všechno, co bych mohla potřebovat – obchody, menzu, bazén, posilovnu a další.“

Soukromí a trocha zodpovědnosti

Ne všichni se ale rozhodnou pro bydlení na koleji. Každý nerozdýchá úplně snadno noční hluk od sousedů nebo třeba společné koupelny. A tak se část studentů rozhodne raději pro bydlení v podnájmu neboli na privátě.

„Na kolej jsem nešla, protože mě nevzali. To je docela problém – míst na kolejích je mnohem méně než studentů, kteří by tam chtěli bydlet. Už na střední jsem odešla z internátu na privát. Výhody podnájmu vidím hlavně v tom, že si můžu dělat, absolutně co chci. To ale záleží na domácím, moji domácí byli vždycky v pohodě. Za nevýhodu považuju hlavně to, že podnájem vyjde dráž. Ale za tu cenu jsem sama v pokoji, mám velkou kuchyň, vlastní pračku, vanu. Taky bydlím skoro v centru města. Vzadu mám k dispozici zahradu, kde se můžu třeba učit, když je teplo.“

Pro privát se rozhoduje stále více studentů. Za poslední roky koleje zdražily nájem na násobek dřívější ceny. Na službách a prostředí to zatím není moc poznat. Rozdíl mezi privátem a kolejí v ceně sice stále je, ale už ne tak velký a stále se snižuje. Studentů je také každým rokem více a získat místo na koleji už není samozřejmost. Většinou mají přednost prváci a ti, kteří nemají možnost přímého spojení z místa svého bydliště do místa studia, takže se může docela snadno stát, že přestože bydlíte v městě vzdáleném od školy více než 150 kilometrů, kolej stejně nedostanete.

Ludmila Kajtmanová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější