Studentské koleje: Peklo a nepořádek, nebo komfort a nekonečná party?

Studentské koleje: Peklo a nepořádek, nebo komfort a nekonečná party?

Říká se, že kdo nebydlel na koleji, nikdy nezažil ten pravý studentský život. Podle čeho si svou vysněnou kolej vybrat? V rámci univerzit v menších městech asi nebudete mít moc na výběr, ale třeba v Praze nebo dalších větších městech je kolejí mnoho.

Podle ankety na stránkách Studenta.cz si více než třetina studentů kolej vybrat nemohla, ale byla jim přidělena. Ti, kdo měli více štěstí, se rozhodovali hlavně podle polohy (26 %) a ceny (14 %).

Kolik stojí koleje?

Cena kolejí se místo od místa liší a to i v rámci jedné univerzity. Například za nejlevnější kolej Univerzity Karlovy (Švehlova) zaplatíte jen kolem 75 Kč na den, na nejdražší koleji Komenského je to už 146 korun za den. To však není konečná částka! Ta ještě může vzrůst například tím, že chcete být na pokoji sám či preferujete vlastní sociální zařízení. Správce kolejí si navíc účtuje i za vaše spotřebiče, které na pokoji používáte. Za velkou ledničku zaplatíte kolem 60 Kč (ve Zlíně dokonce 160 Kč), rychlovarná konvice vás přijde cca na 30 Kč.

Foto: Studenta

V Brně například účtují i používání počítače za 50 Kč/měsíc. Jednotlivé spotřebiče si můžete i půjčit, celkové poplatky pak ale budou logicky ještě vyšší. Příjemným výdajem je snad jen stokoruna za internet, který bývá na kolejích opravdu rychlý a pro studenty nepostradatelný. Někde bývá připojení započítáno rovnou v ceně kolejného (například v Olomouci).

Záleží na vás

Pokud nejste moc nároční a nevadí vám společné sociální zařízení a kuchyňka na chodbě, vyjde vás měsíc na koleji do 3 000 Kč, někde i mnohem méně. Například na koleji Bolevecká v Plzni (UK) zaplatíte za postel v čtyřlůžkovém pokoji bez sociálního zařízení jen něco málo přes 1 500 Kč. Pokud ale chce mít komfortní pokoj sám pro sebe, zaplatíte mnohem více. Například na kolejích Jednota v Opletalově ulici stojí jednolůžkový pokoj s vlastní koupelnou 5 200 Kč/měsíc. Cena je to sice vysoká, nicméně nadstandardní zařízení a „luxusní“ poloha přímo v centru Prahy je jistě velmi lákavá.

Foto: Studenta

Je důležité nezapomínat také na to, že na kolejích si připlatíte za věci, které patří k jejich základnímu vybavení, a vy je zničíte nebo ztratíte. Nejdražší bývá zničení záchodů a dveří, jejichž ceny jdou až do tisíců korun. Pozor je třeba dávat i na umyvadla, šatní skříně, nebo dokonce omítku stěn. Víme, jak je lehké během nějaké divočejší kolejové party takové tenké dveře prokopnout a bílou omítku „znečistit“. :-) Dávejte proto pozor a ničte pokud možno jen své věci!

Stipendia

Školy studentům v placení kolejného pravidelně ulehčují nejrůznějšími stipendii. Stipendií je celá řada – ubytovací, prospěchová, sociální nebo účelová. Například na Univerzitě Karlově v Praze můžete za své výborné studijní výsledky získat i přes 10 000 Kč za rok! A to už stojí za trochu snahy, nemyslíte?

Univerzita Město Trvalé bydliště Přibližná výše ubytovacího

stipendia (měsíčně)

ČVUT Praha Jablonec n. Nisou 700 Kč
ČVUT Kladno Opava 700 Kč
VŠB-TU Uherské Hradiště Brušperk 900 Kč
VŠB-TU Ostrava Zlín 900 Kč
VŠE Praha Horažďovice 733 Kč
VŠE Praha Tábor 733 Kč
FF JČU České Budějovice Milevsko 550 Kč
MENDELU Brno Třebíč 544 Kč
PrF UK Praha Písek 680 Kč
UP Olomouc Otrokovice 750 Kč

Pro „mimoměstské“ studenty jsou pak rozhodně zajímavá tzv. ubytovací stipendia, na která má dokonce nárok každý student – nejen ten, který bydlí na koleji. K tomu, abyste měli nárok na ubytovací stipendium, musíte ale splnit několik základních podmínek: studovat vysokou školu v prezenční (denní) formě, nemít trvalé bydliště v okrese, kde se vaše univerzita nachází a nepřekročit standardní dobu studia. Výše a doba vyplácení ubytovacích stipendií se škola od školy liší. Stěžejním dokumentem pro přiznání a vyplácení ubytovacích stipendií je stipendijní řád dané vysoké školy. Zkuste se poptat na studijním oddělení, kde by vás o všech stipendiích měli informovat, případně vás odkázat na příslušné orgány, které se stipendii zabývají.

Míša Raková

Foto: Marie Bauerová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější