Studium na soukromé vysoké škole: titul za peníze nebo kvalitnější výuka?

Termín pro podání přihlášek na vysoké školy se kvapem blíží. Na většině škol máte čas do konce února, ty soukromé mají i pozdější termíny. Pokud uvažujete o studiu na soukromé VŠ, připravili jsme pro vás několik tipů. Jaké má studium na soukromé škole výhody a nevýhody a kolik stojí školné na těch nejoblíbenějších?

Soukromé vysoké školy mají mezi studenty různou pověst. Ti, kteří studují na státních si myslí, že je to těžká pohoda a dávačka, a že tam chodí jen protekční děti zbohatlíků. „Myslím si, že soukromý vejšky jsou všeobecně jednodušší než ty státní už jenom proto, že se tam dostane téměř každej, na druhou stranu to neznamená, že by měly nekvalitní výuku nebo profesory. Spíš to hodně záleží na těch studentech, jestli chtějí studium brát vážně – pak si z výuky něco odnesou, nebo to berou jenom jako titul za peníze, a pak na to prostě kašlou,“ myslí si Tereza, studenta Karlovy univerzity.

Jak je to ve skutečnosti, hodnotit nebudeme, motivace studentů je různá. Někteří se přihlásí, protože mají možnost za určitý obnos přijít k akademickému titulu skoro bez práce, pro někoho jiného je to jediná možnost, jak si např. při práci a v pokročilejším věku doplnit vzdělání. A v mnoha oborech je to jediné možné řešení, jak vystudovat něco, co nás doopravdy zajímá.

Výhody soukromých VŠ

„Obrovský rozdíl je v přístupu ke studentům. Dřív jsem studoval na státní, teď jsem na soukromé a nedá se to srovnávat. Na soukromé k nám vyučující přistupují jako ke kolegům a není to ten klasický model student-učitel,“ pochvaluje si Roman, který studuje Metropolitní univerzitu.

Další výhody nejdou aplikovat obecně, ale liší se škola od školy. Některé soukromé VŠ mohou být lehčí, než jejich ekvivalenty ze státní sféry. Další se také mohou pokládat za prestižnější, příkladem je populární Newton College, zaměřená na management a podnikání nebo University of New York in Prague.

Další výhodou, která každoročně přívádí na soukromé VŠ tisíce studentů je fakt, že na mnoho oborů vás vezmou bez přijímaček. Může to tak být pohodlná alternativa pro ty, kteří se na státní školu nemůžou dostat.

Nevýhody soukromých VŠ

Největším rozdílem v negativním smyslu je určitě školné. I když se počítá s jeho zavedením i na státních školách, pořád tu bude velký rozdíl. Ceny se pohybují v řádech desetitisíců, a proto si soukromou vejšku může dovolit buď člověk, který při tom pracuje na plný úvazek, nebo student, kterého štědře dotují rodiče.

Řada z těchto škol má taky bohužel pochybnou pověst. Nutno ale podotknout, že na soukromých školách učí převážně vyučující ze státních škol. Je tak na každém, jak ke svému studiu přistoupí a co si z něj odnese.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější