Stylistka radí: Neztrapněte se u zkoušky divným ohozem

Stylistka radí: Neztrapněte se u zkoušky divným ohozem

Pořád chodíte ke zkouškám na vysoké v obleku z maturity? I s tou zažloutlou košilí a kravatou po dědovi, co už zažila i Masarykovy státnice? A holky, věděli jste, že na zkoušku byste neměly mít jen „dvouprstovku“ těsně pod zadek, ale něco víc solidního? 

Je na čase začít se oblékat slušně, ale zároveň tak, abyste nakonec při zkoušce sami ze sebe neusnuli nudou. A protože bez pořádného experta by tlachy o oblečení neměly žádný význam, vyzpovídali jsme Terezu Michálkovou, která studuje CEVRO Institut a Českou zemědělskou univerzitu a živí se jako stylistka a vizážistka. Oblečením na zkoušky a zápočty zároveň rozjíždíme náš nový seriál Jak se obléknout na…

Základy pro začátečníky

Možná, že někoho překvapí, že oblečení by mělo být hlavně čisté. Dále by každý kousek mě zakrývat naše nedostatky a naopak vyzdvihovat přednosti. Což ale u dam neznamená, že si vezmou výstřih až na pupík. Pánové (ani na FELu!) by neměli k saku nikdy nosit tenisky a na kolej pořídit žehlící prkno, aby se nikdy nemuseli objevit na zkoušce v pomačkané a nevyžehlené košili. „Z vlastní zkušenosti, bohužel, vím, že to je k vidění dost často,“ říká Tereza a v základních pravidlech oblékání ke zkoušce ještě zmiňuje, že vlasy by měly být upravené a ne rozevláté na všechny strany.

Psaná versus ústní zkouška

Tereza má zkušenosti se zkouškami na státní i soukromé školy, na psané testy ale doporučuje zvolit v obou případech méně formální oblečení, tzv. smart casual (muži, ženy). „Veřejné vysoké školy neberou tolik ohled na to, kdo v čem přišel na písemný test,“ radí Tereza, „ale u soukromé školy bych byla opatrnější.“ Nesmíte zapomenout na to, že trvá jen pár sekund, než si na vás ostatní udělají názor. Na jakoukoli ústní zkoušku by pak člověk měl být oblečen formálně – tedy ženy sukně odpovídající jejich proporcím, muži saka. Tento dress code je možné nazvat jako business casual. Vždycky ale také záleží na tom, na kterou zkoušku jdeme a na které škole tuto zkoušku skládáme.

Zkouška a hipster

Ptala jsem se Terezy, jestli může člověk i na zkouškách zůstat věrný svému stylu (hipster, pankáč, metloš nebo přírodní člověk…) nebo by to měl spíš potlačit? „Zastávám názor, že člověk by měl vyjadřovat to, kým je. V případě ústní zkoušky by však měl respektovat určitá pravidla a daný dress code,“ přiznává Tereza s tím, že je to vyjádření úcty ke zkoušejícímu, který je v mnoha případech daleko starší než vy. „Byla jsem svědkem mnoha případů, kdy zkoušející studenta ani nepřipustil ke zkoušce z důvodu nevhodného oblečení.“ Já ale z vlastní zkušenosti vím, že když zjistíte třeba na Přírodovědecké fakultě, že váš profesor dělal státnice v pohorách a má je i při každé vaší zkoušce, klidně si je můžete obléknout taky.

Punk should be dead

Už jsme psali, že vlasy by neměly působit, jakože jste zrovna vstali z postele. Taky make-up u slečen by měl být přirozený denní.  Podpořte přednosti, udržte harmonii. „Rozhodně si na sebe nepatlejte večerní look nebo nenechávejte make-up od včera,“ radí Tereza. A jak je to s doplňky, kterými se ověnčují obě pohlaví? „U doplňků platí méně je někdy více. Jděte bez výrazných řetězů, křiklavých spon a nápadných broží typu Punk’s Not Dead nebo I love NY.“ Vezměte si je třeba do kapsy a můžete se s nimi zase ozdobit hned po zkoušce!

Jaký je finální verdikt?

Ženy by na ústní zkoušku měly mít zakrytá ramena, sukni, halenku, uzavřené boty a punčochy (punčochy vždy při formálních příležitostech!). U pánů je nutností sako, kalhoty a bílá košile s dlouhými rukávy. Manžety košile by měly vždy přesahovat ven ze saka. Tedy přibližně k jedné třetině zápěstí.

Tereza Michálková

Již šestým rokem je členem Asociace vizážistů a stylistů České republiky, kde si i nadále rozšiřuje své vzdělání. Kromě vizážistiky se věnuje také módnímu poradenství či vlasovému stylingu. Díky spolupráci s fotografem a kadeřnicí má možnost pořádat focení či celkové proměny klientů přímo v malém ateliéru v centru Prahy. Dělat lidi krásnějšími a spokojenějšími sami se sebou, je jejím hlavním cílem. Aktuálně studuje 3. rokem Veřejnou správu na soukromé škole CEVRO Institut a dálkově 3. ročník Živočišné produkce na ČZU.  V mezidobí se věnuje klientům, focení a práci v ateliéru. Kromě toho ji baví tanec, malování temperami a zvířata.

„Je důležité, aby lidé chodili hezky oblékaní, hlavně u nás v ČR, kde jsou velmi oblíbené igelitky a ponožky v sandálech. Proč? Protože tím reprezentujeme sami sebe a to by si měl každý uvědomit. Bez odpovídajícího oblečení nedostaneme práci, kterou si přejeme, nepůjde s námi slečna či pán na rande a všichni si na nás budou ukazovat prstem, což bude mít za následek opět negativní pocity. Člověk v hezčím oblečení se má tendenci chovat jinak a lépe. Vše proto souvisí se vším.“

Foto: Studenta

Text: Eva Samšuková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější