Světla na vašem autě – klíč k bezpečné jízdě!

Světla na vašem autě – klíč k bezpečné jízdě!

Vidět světlo na konci tunelu nemusí vždy značit dobrou věc. Bez pořádného osvětlení auta se ale neobejdete a může zachránit spoustu životů. Víte, jaké všechny druhy světel vlastně na vozidle máte?

Letem světlem

Ve voze rozlišujeme celkem osm typů světel. Obrysová (parkovací), směrová a mlhová světla se nachází na přední i zadní části vozidla, přičemž přední mlhovky jsou nepovinné, zatímco zadní mít prostě musíte. Spousta aut jimi totiž není vepředu vybavena a používají se pouze v mlze, hustém dešti či sněžení. Obrysová nebo také parkovací slouží prostě k tomu, aby byly v noci rozeznatelné obrysy auta, obvykle jsou vzadu červená a vepředu slabě žlutá. A význam směrovek určitě znáte, bez nich bychom si při odbočování připadali jak v zemích třetího světa.

Dopředu si posvítíte ještě potkávacími čili tlumenými světly, bez nichž se v běžném provozu vážně neobejdete, a samozřejmě oblíbenými dálkovými, kterými vás protijedoucí řidiči už tolikrát nebezpečně oslnili. Každopádně při snížené viditelnosti a na špatně osvětlených cestách jsou klíčové. Vzadu najdete ještě brzdová světla, couvačky a osvětlení poznávací značky.

Foto: Studenta

Ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, osvětlení auta je poměrně progresivní oblastí, kde o nové technologie není nouze. Aktuálně se například experimentuje s LED (a pokročilejšími OLED) technologiemi, které umožní dynamicky osvětlovat zatáčky, což v noci může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

Vývoj v rodinném prostředí

Jak je vidět, bez pořádných světel vozidlo nemá na silnici co dělat. A kdo se vlastně vývojem těchto nezanedbatelných součástí auta zabývá? Podívejme se na společnost HELLA, nezávislý rodinný podnik s mezinárodním zastoupením. Její více než stoletá historie začala v Německu a dnes se Hella řadí mezi největší koncerny vyrábějící komponenty pro automotive.

Operuje ve více než 35 zemích a u nás má vývojová centra v Mohelnici a Ostravě. Aktuálně v ní pracuje zhruba 3 700 zaměstnanců a rozvoj zdaleka nekončí – plánuje se rozšíření! A v oblasti náhradních dílů patří mezi největší organizace na celém světě. To rozhodně není špatná vizitka, a i když jste o tom nejspíš nepřemýšleli, velká část světlometů, které máme na autech, pochází právě odtud. Z výrobních linek, jež denně vyprodukují téměř 20 000 výrobků…

Foto: Studenta

HELLA také aktivně spolupracuje se studenty a absolventy. Už během školy si můžete vyzkoušet i dlouhodobé stáže a důraz se klade také na Trainee program. Ten je určen pro studenty 4. a 5. ročníků (občas i pro bakaláře), kteří se nebojí angličtiny či němčiny. Zájemci se dozví, jak to ve firmě funguje, a budou si moci vybrat svůj vysněný obor, v němž se dál zdokonalí. Vývoj, IT, ekonomika či logistika? Není problém! HELLA nabízí i možnost v rámci Trainee programu napsat závěrečnou práci. A veškerá taková spolupráce je placená, takže neváhejte a posílejte do konce dubna životopisy a motivační dopisy!

Více si toho řekneme příště. Ale pokud se už nemůžete dočkat, podívejte se na možnosti kariéry v této progresivní společnosti hned!

Text: Mojmír Sedláček

Foto: HELLA official

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější