Take me to Silicon Valley

Take me to Silicon Valley

V Silicon Valley sídlí většina nejdůležitějších IT firem naší doby a Filip Šanta věděl, že by tam chtěl jednou pracovat. Netušil, že se mu jeho sen splní už ve 20 letech. S Filipem jsme si povídali o tom, jak se do Ameriky dostal, jak se žije v San Franciscu a nakolik se jeho život po návratu změnil.

Co ti dalo impuls udělat něco navíc?

Studoval jsem VŠE v Praze, když mi kamarádi přeposlali tweet od Michala Šimkoviče, v designové komunitě známého pod jménem musHo. Hledal někoho na stáž do Silicon Valley. Žil jsem tehdy na Jižáku, byl prosinec a pršelo. Měli jsme zkouškové a místo toho, abych dělal to, co mě baví, počítal jsem celé dny matiku. Bylo to celkem depresivní. Tehdy jsem si řekl, že vypadnout a dělat design by nemuselo být špatné. Tak jsem to zkusil se svou stránkou takemetosiliconvalley.com a toto rozhodnutí mi změnilo život.

Je obtížné jen tak vyrazit do USA a začít tam legálně pracovat?

Abyste mohli žít a pracovat v USA, potřebujete pracovní víza. To může být problematické, protože musíte splnit mnoho podmínek a mít firmu, která se za vás zaručí tím, že vám nabídne práci. Je super, že existují projekty jako StarLift, které spojí mladé designéry a programátory rovnou s firmami připravenými vzít je na stáž. Když už se s americkou firmou dohodnete, následuje mnoho byrokracie a papírování. Celé to může trvat pár měsíců až rok nebo nemusíte víza dostat vůbec.

StarLift

StarLift je neziskový projekt, který si klade za cíl podpořit podnikavého ducha a globální ambice akčních a talentovaných vysokoškoláků a čerstvých absolventů jejich vysíláním na placené stáže do Silicon Valley. Jeho vizí je, aby vedl minimálně k neocenitelné osobní a pracovní zkušenosti a v některých případech mohl v konečném důsledku vést k založení inovativních podniků s globálním potenciálem (příští AVAST, GoodData, Linet, apod) či potřebě být jejich nedílnou součástí, aby se nám všem zde nadále dobře žilo. Přihlášky na stáže podzim 2016 a jaro 2017 byly spuštěny.

Jaké byly tvé začátky ve firmě? Připravila tě česká VŠ dostatečně, nebo jsi měl nějaké rezervy?

V Praze jsem studoval jen rok, pak jsem odešel do San Francisca, takže to úplně nedokážu zhodnotit. Dělal jsem ekonomii, protože mě kromě designu zajímala i ta byznys stránka. Čím dál víc jsem ale přesvědčen, že škola vás byznys dělat nenaučí. Od teoretických znalostí se můžete odrazit, ale nic se nevyrovná práci na reálných projektech. Musel jsem se ze dne na den stát mnohem větším profesionálem. Jedna z hlavních výzev byla zahodit ego, protože i když se o mně hodně psalo a udělal jsem něco v tom období celkem unikátního, v porovnání s lidmi, se kterými jsem měl možnost pracovat, jsem byl mladý a nezkušený.

Kde obecně vidíš největší nedostatky českých VŠ, co se týče příprav na praxi v globálním IT světě?

Popravdě, nejsem velký fanda československého školského systému, a proto už se zpátky nechystám. Přišlo mi to celkem odtržené od reálného světa. Na koleji jsem zažil hodně legrace a památných okamžiků, ale po pár měsících mě to přestalo bavit a zase jsem chtěl dělat něco smysluplného.

Filip Šanta

Filip Šanta je produktový designér původem ze Slovenska. Když mu bylo 19 let a studoval na VŠE v Praze, spustil projekt www.takemetosiliconvalley.com, prostřednictvím kterého se ucházel o stáž v kalifornském Silicon Valley. Filip přijal nabídku firmy Nitro a odcestoval na rok do San Franciska. Po návratu z USA pracoval v Kodani s legendárním investorem Mortenem Lundem na jeho nových projektech. Momentálně působí jako Lead Designer ve startupu AirHelp a dokončuje si studium designu v Kodani.

Foto: Studenta

Co se ti na životě v San Francisku líbilo a co naopak vůbec ne?

Kalifornie je super místo na život a San Francisco je velmi liberální a inspirativní město samo o sobě. V samotném Silicon Valley na vás na každém kroku dýchá technologie a většina lidí, které potkáváte, se motá kolem startupů, což se dá brát jako výhoda, ale i jako nevýhoda. V tom se mi víc líbil New York, který je různorodější.

Jak se vyvíjí tvůj pracovní život po Silicon Valley?

Po roce mi skončila pracovní víza a nebylo tehdy až tak snadné je obnovit. Zakotvil jsem v Kodani, kde jsme s bývalým spolubydlícím z USA začali dělat na vlastním produktu. Nevyvíjelo se to ale podle představ, a tak jsem začal spolupracovat s dánským investorem Mortenem Lundem. Po roce mi začala chybět Amerika a chtěl jsem se zase soustředit na jeden projekt. Proto jsem vzal nabídku společnosti AirHelp. Zatím pracuji hlavně z Evropy, ale letos nebo příští rok bych se chtěl přesunout do New Yorku, kde má tento původem dánský startup sídlo. San Francisco mi chybí, ale New York je taky skvělé místo. Chvíli budu tam a pak se rozhodnu, kde se usadím natrvalo.

Text: Markéta Henzlová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější