Technická soutěž EBEC Challenge zná své vítěze!

Technická soutěž EBEC Challenge zná své vítěze!

V úterý 7. listopadu 2017 se na ČVUT konalo lokální kolo mezinárodní technické soutěže EBEC Challenge 2018. Letošního ročníku se zúčastnilo rekordní množství studentů, vysoké podpoře se soutěž těší i ze strany firemních partnerů a univerzity. Přečtěte si, jaké úkoly na soutěžící čekaly letos, a kdo se řešení zhostil nejlépe!

Cílem soutěží organizovaných podle konceptu EBEC (European BEST Engineering Competition) studentskou organizací BEST (Board of European Students of Technology) je spojení univerzitního prostředí s praxí, rozvoj znalostí a dovedností studentů a příprava na práci v multikulturním prostředí. Soutěž je organizována na desítkách univerzit po celé Evropě, a v mezinárodním kole se soutěžící utkají každoročně se zhruba stovkou konkurentů. Soutěžící si v rámci soutěže vyzkouší zpracování úkolu přímo z podnikové praxe, který zadávají firemní partneři. Pro vítězství je klíčová analytická práce, dobrý nápad, týmová spolupráce, ale i schopnost prezentovat a obhájit výsledky práce před odbornou porotou sestavenou z akademických pracovníků a zástupců firem. Prezentace výsledků je navíc už v rámci lokálního kola v anglickém jazyce.

Foto: Studenta

Lokálního kola soutěže se v letošním ročníku zúčastnilo 9 týmů v kategorii Team Design a 9 týmů v kategorii Case Study, dohromady se jednalo o 66 studentů z Českého vysokého učení technického, Vysoké školy chemicko-technologické a Univerzity Karlovy. Mnoho z nich se soutěže neúčastnilo poprvé. Letošní ročník navíc přilákal i mezinárodní studenty.

V kategorii Team Design soutěžící již tradičně pracovali se stavebnicí Merkur. Za úkol měli během 7 hodin sestavit funkční třídičku na vadné šroubky. K celkovému řešení úkolu bylo třeba vyřešit několik dílčích kroků a ty obhájit před porotou. Letošní, relativně těžké zadání, soutěžícím v rámci kategorie Team Design zadala společnost Kamax. Nejlepšího výsledku dosáhl tým ORLab Enterprise složený ze studentů teprve prvního ročníku Fakulty architektury a Fakulty informačních technologií ČVUT Simony Chládkové, Bartoloměje Holubáře, Matyáše Skalického a Lukáše Procházky. Ti tak dokázali, že k vítězství nejsou nutné znalosti z několika let studia, ale originální nápad a dobrá spolupráce.

Foto: Studenta

V kategorii Case Study soutěžící navrhovali automatizovanou linku, a její zavedení do provozu, pro společnost P&G. Součástí řešení mělo být ekonomické i technické zhodnocení. Soutěžící mohli k řešení úkolu využít i internet, opět tedy záleželo spíše na analýze situace, spolupráci a dobrém nápadu. Zadaný úkol nejlépe vypracoval tým Harambe did nothing wrong složený ze studentů Fakulty strojní ČVUT Matěje Koubka, Ondřeje Stránského, Štěpána Kyjovského a Tomáše Skalického, který v obměněné sestavě obhajoval loňské vítězství.

Foto: Studenta

V loňském roce studenti z ČVUT slavili úspěch v mezinárodním kole, v němž se podařilo postupujícímu pražskému týmu z kategorie Vítězný team kategorie Case study zvítězit v rámci soutěžní podkategorie od společnosti Valeo. Letošní mezinárodní kolo se bude konat v Bratislavě a výherní týmy se zde utkají se zhruba 120 konkurenty z celé Evropy.

Foto: Studenta

Obdobné technické soutěže studentská organizace BEST Prague pořádá na ČVUT již od roku 2009. Zprostředkovává tak studentům kontakt s firemní praxí, a odbourává strach z mezinárodního prostředí. Přínosná je spolupráce i pro firemní partnery, kteří si ji každoročně chválí. S většinou z nich organizace spolupracuje již od svého vzniku v roce 2009.

Letošním vítězům lokálního kola gratulujeme a budeme držet palce, aby loňský úspěch ČVUT nejen obhájili, ale i předčili!

Text: Kateřina Holetová

Foto: BEST Prague

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější