Téma týdne: Tolerantní jsme, ale ne k Romům

Téma týdne: Tolerantní jsme, ale ne k Romům

I takové by mohlo být shrnutí Témata týdne o romské menšině. Studenti jsou ve většině případech  tolerantní. Může jít například o gaye nebo národnostní menšiny ovšem Romové se v mezích české tolerance nevyskytují. Internetová diskuze na toto téma proto záhy sklouzla v „typické hospodské povídání po několika pivech“.

V diskuzi byla častá kritika romské menšiny. V některých příspěvcích se objevovaly myšlenky příčin či možných řešení, však nebyly příliš hluboké. Naopak. U některých navrhovaných řešení bylo k zamyšlení, že je vymyslela hlava člověka, který v budoucnu bude možná patřit k určité „elitě národa“. Značnou (však nepříliš inteligentní) diskuzi vzbudil rozhovor s romským studentem, jaký reagoval na nejčastější (ne)pravdy o Cikánech.

Mladí lidé se v pohledech na Romy moc neliší od starších generací. Máme k nim příliš velkou averzi, kterou nedokážeme překonat a která nám mnohdy zamlžuje mysl. V diskuzi zazněla otázka, jsou-li Romové vůbec schopni nějaké změny vedoucí k lepší integraci do společnosti. Otázku bych doplnil: „Je k tomu schopná i česká společnost?“

Nejzajímavější příspěvky:

Hipik86 – Vyjadřuje obdobný názor, jako většina diskutujících. Ve svém textu Hipik86 srovnává Romy s asijskou menšinou, která se do české společnosti dokázala úspěšně integrovat. Příčinu údajně špatného chování romské menšiny vidí v pasivitě české společnosti. Kvůli délce byl příspěvek zkrácen.

Nutno podotknout, že popálení mále Romky si extrémní pravice v celku dost podělala jinak již pěkně připravenou cestu do parlamentu! Před tím útokem věřím že by předstihla jak zelené, tak křesťany. Nějaké tvrzení, že mají extrémisté na kontě 30 opálených životů mi přijde scestné a rád bych viděl bližší info. Dál musím souhlasit s tím, že jiné menšiny se již integrovaly. Jak je ale možné, že například Číňané (pod tím pojmem označuji všechny obyvatele planety co mají tzv. šikmé oči) stát neobírají na dávkách? Jedna skupina Číňanů dováží levné padělky a vydělává, ale pořád pracují, páč práce se stále vyplatí, ať je systém dávek nastaven sebehůře! Druhá skupina, která je dnem i nocí zalezlá ve své večerce, nedováží nic... Naučili se číst a prohlížejí letáky z Makra a Lidlu a nakupují a pak prodávají! Jak je tedy možné, že vůči těmto pracujícím je systém nastaven tak, že nemají potřebu pobírat dávky (více či méně)? Ne opravdu to není jen systémem, ale procentuelně to vidím tak, že Cikáni z 75% nechtějí makat a stačí jim spojit dávky s kriminalitou a prostě si jen užívat! Vina není pouze na straně politiků, ale především na straně nás obyvatel, páč to těm Cikánům tolerujeme!

Android – Vtipně formuluje svůj názor na státem zřízené Ministerstvo pro lidská práva.

Rád bych reagoval na zmínku o Ministerstvu pro lidská práva. Podle mého názoru jde o absolutní zbytečnost, která zbytečně polyká peníze, které by se daly použít lépe. Třeba na znovu-nastartování naší, krizí zdevastované, ekonomiky. Pan ministr Kocáb žije (skoro tak totiž vypadá) ve vlastním světě a jeho politická řešení jsou trošku mimo (viz. jeho postoj například ke Squatterům). Jediné tedy co se mi na celém ministerstvu líbí, je jejich tisková mluvčí. Oproti ministerstvu je totiž opravdu sexy :-)

Petr – Petr kritizuje možnost zneužívání sociálních dávek a vinu vidí v levicových voličích.

Proč je kvůli zneužívání sociálních dávek pranýřována romská menšina a ne stát, který tyto dávky zavedl? To je silná otázka. Díky mnoha vládám ČSSD ale nyní máme, co jsme chtěli. Nejvíc mě baví, kolik lidí roky nadává, jak Romové dlouhodobě zneužívají sociální dávky, ale pak ti stejní lidé pěkně zvesela hodí každé 4 roky volební lístek panu Paroubkovi a jeho squadře. Pořád se diskutuje o jakési romské problematice, ale aby konečně někdo něco udělal se zneužíváním sociálních dávek to už ne. Přitom by to vyřešilo mnohé.

Připravil: Pavel Prchal

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější