TEOTWAWKI a Prepping - nový životní styl 21. století?

TEOTWAWKI a Prepping - nový životní styl 21. století?

Už jste slyšeli o novém životním stylu zvaném Prepping? Nebo o fenoménu TEOTWAWKI? Že ne? Možná je na čase se s těmito termíny seznámit, poznat je trochu blíž a začít se o ně zajímat. Prepping je totiž životní styl založený na připravování se na tzv. TEOTWAWKI (neboli The End of the World as We Know It, též jednoduše konec světa). Pokud se tedy chcete připravit na následky běsnivého požáru, či smrticích povodní, případně i rovnou na kolaps ekonomických systémů, tak raději čtěte dále. Pokud si myslíte, že svět je v pohodě a nic nehrozí, čtěte dále raději taky, některé poznatky by se prostě mohly hodit. 

Prepping (dříve též označován jako survivalismus) k nám jako styl života nepřišel ze států Západní Evropy a USA jen tak z ničeho. Počátky tohoto životního stylu můžeme nalézt už ve 40. a 50. letech 20. století, kdy se obyvatelé západního (ale i východního) bloku začali obávat jaderného běsnění dvou největších mocností světa - USA a SSSR. Během 60. let začalo vznikat mnoho knih o tom, jak se na svět po apokalypse připravit (jedná se o literaturu týkající se správné tvorby zásob, budování bunkrů, restruktualizace vaší zahrádky, etc.). Tato literatura měla a má potenciál stát se dokonce i bestsellerem, jak se stalo v případě knihy Johna Pugsleye The Alpha Strategy, která se dokázala v roce 1981 udržet devět týdnů na prvním místě v žebříčku prodejnosti The New York Times Best Seller.

Po rozpadu sovětského bloku počátkem 90. let se situace ohledně Preppingu uklidnila, možná jen proto, aby se mohla znova probudit po útocích z 11. září roku 2001, hurikánu Katrina, nebo epidemie Prasečí chřipky, podpořené o varianty konspiračních teoretiků v podobě nukleárního a biologického terorismu. V roce 2004 dokonce televizní stanice National Geographic Channel přinesla seriál o tomto fenoménu s názvem Doomsday Preppers. Účastnici zde představovali své strategie pro přežití v postapkalyptickém světě a v mnoha případech i radili, co dělat a jak se v takových případech zachovat.

Prepping se tak postupně vyvinul ve dva základní scénáře toho, na co se v rámci vašeho života připravovat. Můžete se tak stát Prepprem orientujícím se pouze na krátkodobé katastrofy jako tornádo, blackout, povodeň, obří požár, zemětřesení, či nevídané sněžení (jedná se o Prepping na nižším levlu), a nebo se můžete připravovat na katastrofy dlouhodobé - nukleární válka, dopady globálního oteplování a globálního ochlazování, kolapsy ekonomických systémů, či pandemií smrtících virů (jedná se o Prepping na vyšším levlu). Pokud vás tento text oslovil a máte chuť s tímto životním stylem začít, zde je jednoduchý návod na to, jak se stát Prepprem a být připraveným téměř na všechno:

Level krátkodobá katastrofa:

  1. Základem je začít pomalu! - Představte si, co byste potřebovali, kdyby na tři dny vypadl proud, případně sestavte další varianty možných katastrofických scénářů hrozících pro místo vašeho pobytu (ano, a vše napište poctivě na papír, případně začněte s nákupy).
  2. Vytvořte si nouzový kontaktní list (nezapomeňte na něm mít napsaná čísla, adresy, emaily od členů rodinného krbu, ale i od přátel, a pro jistotu tento seznam nechte raději zalaminovat). Když už jste u laminování, tak k seznamu kontaktů přidejte i složku s kopiemi důležitých dokumentů (kopie občanského průkazů, pasu, rodných listů dětí, stručného výpisu zdravotní karty, etc.).
  3. Vytvořte si plán komunikace, evakuace a transportu nejprve pro sebe a poté i v okruhu rodinném a okruhu přátel.
  4. Vytvořte si tzv. BOBa ( z anglického Bug-Out Bag). Jedná se o baťoh, ve kterém by nemělo chybět jídlo a voda na 72 dní, lékárnička, dokumenty z bodu číslo 2., mapa, evakuační plán, zapalovač, baterka, spacák, etc.)
  5. Čekejte na příležitost.

Level dlouhodobé katastrofy:

  1. Pro jistotu si udělejte zásoby pitné vody, konzerv, fazolí a rýže (toto jídlo se vám jen tak nezkazí a navíc ho případně budete moci vyměnit za jiné věci, které budete ve světě bez zákonů potřebovat).
  2. Začněte cvičit a udržovat kondičku (přece jen bez kondičky v dlouhodobém postapokalyptickém světě zřejmě nepřežijete).
  3. Začněte se učit základním dovednostem jako zahradnictví, konzervování, pečení chleba, lovení, či spaní v lese.
  4. Poznejte sousedy a vytvořte komunitu Prepprů (případně zapojte kamarády z Vysoké školy).
  5. Společně poté vytvořte knihovnu s různými publikacemi o lékařství, elektřině, zahradnictví a všech manuálech nutných pro přežití (uvažujte i o tabletu se solární nabíječkou).
  6. Čas od času si vyzkoušejte svůj evakuační plán (společně s rodinou i přáteli zakončený například letní grilovačkou, nezapomeňte hlídat čas dojezdu).
  7. Osvěžte si základy první pomoci, případně navštivte kurz s touto tématikou.
  8. Nezapomeňte, že byste postupem času měli být připraveni bránit jak sebe, tak svůj domov, rodinu a zásoby (v úvahu přichází bojová umění, myslivectví, etc.).
  9. Raději na příležitost nečekejte. Konec civilizace prý není sranda.

Tak co myslíte - jste připraveni?

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější