TIPY na dekorace: dej svému studentskému pokoji vánoční look

TIPY na dekorace: dej svému studentskému pokoji vánoční look

Stromky svítí, svíčky hoří, koledy se hrají, sníh padá a taje, cukroví se peče a sezónní trhovci prodávají svařák s trdelníkem. Téměř na každém kroku je vidět, cítit a slyšet atmosféra blížícího se Štědrého dne. Výjimku ale povětšinou tvoří studentské koleje a byty. 

V těchto prostorách se přítomnost Vánoc nachází jen zřídka. Nikdo z nás si na kolej nekupuje, ani z domu nedováží girlandy, křehké skleněné koule, adventní věnce či živý stromek. Existuje ale několik jednoduchých „do it yourself“ tipů, jak si osvěžit studentský pokoj originální, nápaditou a levnou vánoční dekorací.

Podívejte se na naše tipy do galerie:

Pivní sněhuláci

Po každé prohýřené kolejní noci zbude všude plno odpadků, otevřených lahví a pivních zátek. Právě ty lze s trochou barvy, lepidla, stužky, několika knoflíků a štětce proměnit v roztomilé závěsné sněhuláky, jimiž oživíš třeba úchyty u skříně nebo okenní kliky.

Korkový stromek

Kromě pivařů si na své přijdou i milovníci vín. Konečně je tu možnost využít dlouho bezdůvodně schraňované korkové špunty. Ledabyle poházené po pokoji příliš esteticky nevypadají, pokud je ale přilepíš k sobě do tvaru kuželu, vznikne velmi netradiční a všemi obdivovaná vánoční dekorace. Samotný stromeček pak můžeš ještě ozdobit mašličkami vyrobenými ze stužek.

Skořicový svícen

Mimo zrakových vjemů dokážou tu pravou náladu Vánoc vyvolat také vůně. Skořice bezpochyby patří ke koření, které je silně spjato s nadcházejícími svátky. Stačí vzít několik aromatických tyčinek a podle velikosti svíčky vytvořit jakýsi plot, který k sobě buď přilepíme, nebo obvážeme provázkem. Vznikne výzdoba, jež provoní celou místnost.

Svícen nohou vzhůru

Na druhý, stejně jednoduchý svícen stačí vzít sklenku na víno, svíčku vlastního výběru, vatu a libovolný předmět evokující Vánoce – figurka soba, ozdoby na stromeček, šiška, atd. Sklenku pak postav hrdlem dolů a vyplň ho vatou a drobným předmětem. Na stopku sklenice polož svíčku, zapal a je hotovo.

Vánoční knihovna

Před zkouškovým se nám na poličkách, stolech i pod nimi hromadí různá díla vypůjčená z knihoven, učebnice zakoupené na doporučení profesorů a objemné slovníky, v nichž všichni poctivě listujeme. Jako studenti máme knížek přemíru a ne každá je zrovna využívaná. To však neznamená, že musí ležet zaprášená někde na samotce. S trochou trpělivosti a těmi správnými knihami si lze postavit netypický stromeček, který můžeš pro větší vánoční atmosféru obmotat svítícím řetězem.

Sněhová vločka

Z nanukových dřívek nebo jim podobných předmětů lze vytvořit spoustu ornamentů, jako jsou třeba sněhové vločky. Jednotlivé dřevěné špejle stačí obarvit, poslepovat do příslušného tvaru a zavěsit na stěnu. Výborné oživení holých zdí.

Text: Klára Ludvíková

Zdroj fotek:

skořicový svícen je www.julieannart.com/

korkový stromek www.how-do-it.info/

stromek z knížek a svícen nohou vzhůru www.woohome.com/

sněhuláci www.parentinghealthybabies.com/

sněhové vločky www.flickr.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější