Tipy pro prváky: kde si najít v novém městě přátele

Tipy pro prváky: kde si najít v novém městě přátele

Chystáš se na podzim nastoupit na vysokou školu a všichni tvoji kamarádi zůstávají doma nebo míří úplně jinam? Tak to je ideální příležitost poznat nové lidi a najít si třeba další kamarády. Máme pro tebe pár tipů, jak na to.

To, že nastupuješ na školu v jiném městě neznamená, že bys měl/a zapomenout na všechny současné kamarády, to určitě ne. Třeba i budeš jezdit každý víkend domů, protože tam máš zázemí a prostě to tam máš rád/a. To je samozřejmě v pořádku. Ale neznamená to, že máš rezignovat na poznávání nových lidí ve městě, kde studuješ, to by byla škoda. Studium přece není jen o učení. A kde se tedy s novými lidmi nejsnáze seznámíš?

Kalby vs. koníčky

Možná tě napadá, že spousta lidí se vyskytuje na různých party a kolejních pitkách. To je sice pravda, ale pokud kalení až do rána není zrovna tvůj styl, budoucí kamarády tu nejspíš nepotkáš. Ideální je se prostě věnovat tomu, co tě baví. Můžeš chodit někam sportovat nebo navštěvovat umělecký kurz. Lidé, kteří mají stejné koníčky jako ty, se tam budou jistě také vyskytovat. Budete si mít o čem povídat a je dost dobře možné, že si budete si rozumět i v jiných věcech.

Study buddies

Samozřejmě se s novými lidmi seznámíš i přímo ve škole. Třeba skupinové referáty a domácí úkoly jsou dobrou příležitostí pro to seznámit se s někým zajímavým. Zkus si dopředu vytipovat, s kým ze spolužáků by sis mohl rozumět, a pak navrhnout, že byste na úkolu mohli pracovat spolu. Nejspíš nabídku neodmítne – nezapomínej, že lidí, kteří by se rádi seznámili s někým novým, je na VŠ většina.

Z praxe

Mnoho studentů se zároveň s novým školním rokem poohlíží i po nějaké odbornější praxi. Ve firmách, které nabírají studenty, se také můžeš seznámit. Taková přátelství patří mezi ty nejcennější, protože natrefíš-li na stáž nebo brigádu ve svém oboru, s ostatními stážisty se pravděpodobně v budoucnu setkáš na různých místech. Udrž si tyto kontakty a nedělej si zde zbytečné nepřátele, nikdy nevíš, na koho kde narazíš.

Dobrá rada nakonec

Pokud si chceš najít kamarády, nedělá moc dobrý dojem, když je to na tobě vidět na první pohled. Ale ani hrát si na aroganta a dělat, že tě žádné nové kontakty nezajímají, určitě není dobrý způsob. Je třeba najít rovnováhu mezi těmito dvěma extrémy. Musíš dát najevo svůj zájem seznámit se, ale nesnaž se za každou cenu zapříst hovor s někým, kdo ti dá najevo, že o to nestojí. A hlavně se nevzdávej pokud narazíš na neúspěch. Časem totiž určitě natrefíš na podobně smýšlející lidi a kamarády si v novém městě jistě najdeš.

Text: Lola Kajtmanová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější