Trainee Petr Toman: ČEZ Potentials není stáž, ale normální práce s nadstandardními možnostmi
poweredbyexperts

Trainee Petr Toman: ČEZ Potentials není stáž, ale normální práce s nadstandardními možnostmi

Právě jste dostudovali, ale nemáte moc pracovních zkušeností? Láká vás energetika? Zkuste trainee program ČEZ Potentials. Petr Toman je v současné době jeho účastníkem a podělil se s námi o nabyté zkušenosti. Jaký musí mít zájemce přístup a jak vypadá běžný pracovní trainee den?

Jak jste se dověděl o možnosti účastnit se trainee programu?

Od mé přítelkyně, která shodou okolností hledala zaměstnání ve stejné době jako já.

Co vás přimělo se zúčastnit?

Je to úsměvné, ale impulz pro přihlášení do ČEZ Potentials byl opět od mé přítelkyně. Mě samotného by nenapadlo se přihlásit do odvětví energetiky vzhledem k tomu, že během studií jsem se zabýval především dopravou a logistikou. Nicméně jsem si o programu zjistil více informací a začal mě zajímat a lákat, tak jsem se do něj přihlásil.

Co vše by měl znát účastník tohoto programu ještě předtím, než se programu bude účastnit?

Rozhodně by se měl zamyslet nad tím, zda ho ta samotná pozice, na kterou se hlásí, opravdu zajímá. Účastník by se měl do programu hlásit z důvodu toho, že ho zajímá samotný obor a ta pozice, nikoliv z důvodu, že se jedná o společnost ČEZ, která je všeobecně vnímána jako dobrý zaměstnavatel. Tento přístup bych rozhodně nedoporučoval.

Jaké byly vaše začátky v programu?

Každý, kdo někde začínal, ví, že žádné začátky nejsou jednoduché. To samé platilo i v mém případě a vlastně to neustále platí, protože vím, že se každým dnem učím novým věcem ať už o energetice, tak o společnosti ČEZ samotné. Ovšem tyto těžké začátky byly a jsou kompenzovány tím, že mám velmi ochotné a trpělivé kolegy a hlavně garanta, kteří si vždy najdou čas, aby mi vysvětlili věci, které mi jsou nejasné a které zatím neznám. Proto bych doporučil případným zájemcům a účastníkům, ať se ničeho nebojí, protože věřím, že se jejich budoucí kolegové zachovají stejně jako ti mí a budou maximálně nápomocní v nelehkých začátcích jejich nového kolegy.

Foto: Studenta

Toman Petr, Ing., M.Sc.

  • trainee-účastník rozvoj. programu
  • ČEZ, a. s.
  • program ČEZ Potentials

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Běžný pracovní den účastníka ČEZ Potentials programu se prakticky v ničem neliší od pracovního dne běžného zaměstnance ČEZ. Na druhou stranu jsou ale dny, kdy se do kanceláře vůbec nedostanu z důvodu různých školení softskills, couchingu, exkurzí do energetických provozů ČEZ či setkání s top managementem společnosti. Co se týče mého pracovního dne, tak do práce přicházím okolo půl deváté až deváté hodiny. Nejprve se věnuji mé běžné agendě, kterou musím každý den zpracovat. Poté se během dne účastním různých jednání, schůzek a porad s členy mého týmu i s kolegy jiných částí společnosti. Dále pak zapracovávám různé nové informace z těchto jednání a schůzek.

Zůstáváte přesčas?

Z práce odcházím většinou mezi šestou až sedmou hodinou večer. Už se mi také ale několikrát stalo, když to bylo potřeba, že jsem v práci zůstal i o pár hodin déle.

Nosíte si třeba práci i domů?

Práci jako takovou si domů nenosím. Je to ale dáno tím, že raději zůstanu v práci déle, než abych si ji pak nosil domů. Domů si ji pak nesu v podobě myšlenek na ní a toho, co jsem mohl udělat lépe, co mě čeká následující den, a podobně.

Pro koho si myslíte, že je tato stáž ideální volbou?

Program nevnímám jako stáž, ale jako normální pracovní pozici s nadstandardními možnostmi rozvoje účastníka a péčí o něj. Pro koho je pak program ideální? Pro každého, koho zaujme vypsaná pozice a koho zajímá práce v energetice. Dále pak jako každý jiný trainee program je výhoda v tom, že účastník může být čerstvým absolventem vysoké školy bez jakýchkoliv velkých pracovních zkušeností, což byl i můj případ.

Máte nějakou radu pro budoucí zájemce?

Poradil bych jim, aby se během celého výběrového procesu nebáli zeptat na cokoliv, co je zajímá a hlavně, aby byli přirození. To hovořím převážně o jednodenním assessment centru.

Přál byste si po skončení stáže v ČEZu zůstat?

Rozhodně ano. Za práci v útvaru rozvoje podnikání v divizi obchodu a strategie jsem vděčný a vážím si toho, že mi mí kolegové dali tu šanci a čas se mi věnovat. To, že v práci trávím někdy trochu více času, je mnohonásobně vykoupeno zkušenostmi a znalostmi, které každý den získávám a nemluvím pouze o těch pracovních, ale také lidských. Jsem zde proto jak po té lidské, tak i pracovní stránce spokojený a doufám, že je to oboustranné.

Trainee program ČEZ Potentials

Již 10 let nabízí ČEZ prostřednictvím trainee programu mladým studentům a absolventům získání potřebných zkušeností v různých oborech, které jim umožní najít lepší uplatnění na trhu práce. Kromě technických oborů se sem mohou hlásit i ekonomové či právníci. Během jednoho roku se pak seznámí s chodem společnosti a dostanou i možnost podílet se na klíčových projektech. K dispozici je jim navíc i odborný garant a různé typy školení. Po absolvování ČEZ Potentials je účastníkům zpravidla nabídnuta pozice na dobu neurčitou v útvaru, kde trainee program absolvovali.

PŘIHLASTE SE ZDE

Text: Veronika Doskočilová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější