Tužka nebo klávesnice? Víme, co je pro vás produktivnější

Tužka nebo klávesnice? Víme, co je pro vás produktivnější

V dnešní době je zcela obvyklé, že sedíte na přednášce, meetingu či poradě a kolem sebe slyšíte pouze klapání kláves a jen sem tam se ozve škrábání na papír. Možná že i vy si své poznámky zapisujete raději do počítače. Je to rychlejší a snadnější, že? No jo, ale je to taky stejně efektivní pro zapamatování si probíraných témat? Asi vás zklamu, je tomu přesně naopak. Oldschoolové psaní rukou pomáhá k lepšímu zapamatování si informací, jejich promýšlení a vytváření nových myšlenek a nápadů a tím pádem k vyšší produktivitě. 

Pište rukou nebo vám v paměti nic nezůstane

Pam Mueller a Daniel Oppenheimer, výzkumníci z Princetonské univerzity a také Dung Bui, Joel Myerson a Sandra Hale z Washingtonské univerzity si všimli, že když k zapisování používají počítač namísto propisky, látka jim jde jedním uchem tam a druhým ven, a mají obrovský problém s jejím zapamatováním. A jak už to tak bývá, rozhodli se si svůj dojem ověřit pokusem na svých studentech.

Tito autoři tedy provedli celkem čtyři výzkumy, které je dovedly k závěru, že psaní poznámek na laptopu může dokonce narušit proces učení. Důvodem je podle nich to, že při psaní na počítači zpracováváme příchozí informace tak nějak plytce a povrchně. Snažíme se zkrátka nevědomě zachytit přednášku či poradu slovo od slova a stávají se z nás tak spíše jenom písaři, kteří pořádně ani neví, co píší. Pokud si zapisujete rukou, musíte si vybírat, které informace si zapíšete a tím pádem o nich už přemýšlíte. Mozky lidí, kteří si stále zapisují na papír (dle těchto a dalších výzkumníků) pracují tak, aby informace vstřebaly, sumarizovaly a zachytily jejich podstatu namísto přesného vyjádření. To pak pochopitelně pomáhá k lepšímu pochopení a zapamatování si daných informací. Ti ze studentů ve výzkumu, kteří si psali poznámky do laptopu, měli problém s vybavením i základních jednoduchých informací. Zkrátka je jenom přepsali.

Po mně to ale nikdo nepřečte

Píšete na počítači tak trochu (hodně) také proto, že se váš rukopis během let změnil na změť znaků, které po nějaké době nerozluštíte ani vy sami? Přesto neházejte flintu do žita, respektive tužku z ruky. Psaní tužkou je totiž dobré pro zdraví vašeho mozku i váš celkový vývoj, tak tomu ještě dejte šanci.

Výzkum Karin James z Univerzity v Indianě ukazuje velký pozitivní dopad psaní rukou na zdraví a funkčnost našeho mozku. Čím více totiž používáme jednotlivé nervové dráhy a uzly, tím více funguje celý náš mozek a tím je zdravější a aktivnější. Používání mozkových center, která potřebujeme při zpracovávání látky a jejím zapisování, také pomáhá při prevenci nemocí jako je Alzheimerova choroba. A jak už bylo řečeno výše, při psaní na počítači jsme často pouze pasivními písaři a náš mozek tak trochu spí.

Pokud tedy chcete během přednášky nebo nudné porady kontrolovat Facebook anebo psát kamarádům zprávy, neváhejte! Tohle je skvělý důvod pro to, mít notebook otevřený. Měl by být ale také jediný a poznámky byste si možná měli zkusit psát zase růčo. Pro dobro svého mozku a také ušetřený čas při učení na zkoušky. Já to možná čas od času také zkusím...

Text: Džurdženiková Lucie

Foto: Shutterstock

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější