Ukacánek, Stežovatel, Snaživka... S kým se potkáte na letních stážích?

Ukacánek, Stežovatel, Snaživka... S kým se potkáte na letních stážích?

Letní stáž se vyplatí. A to hned v několika ohledech. Jednak vás obšťastní praktickými zkušenostmi, kterými můžete oslnit později při žádosti o práci „naostro“. A navíc vám umožní náhled do firmy, která je zvláštním žijícím organismem s mnoha končetinami (v některých případech spíše orgány). S podivuhodností sobě vlastní se některé z nich vyskytují ve všech společnostech bez rozdílu velikosti či byznys zaměření. A co že jsou zač?

Šéf neboli Boss – to je někdo, koho s největší pravděpodobností nikdy neuvidíte, protože se jeho existence vznáší v tak závratných výškách, že kdekdo pochybuje o tom, jestli není vymyšlený, zatímco firmě vládne Skynet. Velmi pravděpodobně o něm koluje množství fantaskních historek, jeho soukromým letadlem počínaje a osobním přátelstvím s Barackem Obamou konče.

Pan Pseudo-důležitý – to je šéfův asistent, který se mylně domnívá, že řídí celý svět a vy byste se mu správně měli každý den klanět a čistit mu boty. Jeho sebestředné arogantní chování vás ovšem může nechat zcela chladným, neboť je to právě on, jehož hlavní pracovní povinností je management obuvní kvality.

Ukecánek – místní drbna, která ví všechno o všech a o všem. Její informovanost by jí záviděli i agenti KGB, což z ní činí strategického komplice a zároveň smrtonosného nepřítele. Bude se s vámi chtít spřátelit, jen co překročíte práh budovy, a pravděpodobně na vás bude působit jako nejmilejší člověk z celého týmu, ale pozor na ni! Se zlou se potážete, pokud jí na to skočíte a – nedej Bože! – ji seznámíte se svým osobním životem.

Stěžovatel – jestli chcete vědět, co ve firmě nefunguje, jděte za ním. Chronický stěžovatel má problém absolutně se vším, nic podle něj nefunguje, vedení se proti němu spiklo a vás by měl vcelku rád za spojence. Ve 20 – 40% případů sice skutečně poukazuje na nějaký problém, ale zpravidla nepatří mezi nejoblíbenější postavy pracoviště, a tudíž ho ani vy ve svém blízkém okolí příliš nepotřebujete.

Ajťák – nerozumíte mu ani slovo, protože mluví pouze v Javě a html kódech, vypadá tak trochu jako upír a občas se vám zdá, že se vás trochu bojí. Je to ale fajn kolega – hlavně když vám ukápne káva do klávesnice.

Smíšek – nevíte, na čem jede, ale moc byste si přáli, kdyby se rozdělil, protože vysmátějšího člověka jste snad nikdy nepotkali. Nic není problém, všechno je fajn. Zkrátka pohodka a lehárko. Očekávali byste, že Smíšek není v praxi zrovna produktivní, a v tom byste se často spletli.

Snaživka – alias stážista, kterého nabrali s vámi. Je zpravidla tak akční, až se vám z toho dělá zle. Celému podlaží kupuje každé ráno croissanty a vaří tak dobré kafe, že by se leckteré kavárny mohly stydět stejně tak, jako se stydíte vy, když ho každé ráno v občerstvovacím koutku usrkáváte tak, aby vás nikdo neviděl. V bezchybně nažehlené košili a hladce oholen je denně tak proaktivní, že vás z něj bolí hlava. Jeho osud je jasný – buď si ho vedení ponechá nastálo, anebo pravý opak. Ono se totiž často stává, že přehrávaná osobnost velmi brzy omrzí. I při stáži tak platí ono kouzelné „buďte sami sebou“. Vaše osobnost je totiž vaší největší kvalitou.

Text: Markéta Paráčková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější