UNICHANCE: Investuj do své budoucnosti už teď

UNICHANCE: Investuj do své budoucnosti už teď

UNICHANCE: Tři firmy, špičky ve svých oborech, si z přihlášených uchazečů vyberou šest nejlepších studentů 2 - 5. ročníků, kteří nastoupí na sled tříměsíčních stáží. Během devíti měsíců tak získáš zkušenosti a kontakty, o jakých jiní mohou jenom snít. Jediné, co musíš udělat, je podat si přihlášku do 31. května a projít vyběrovým řízením. Rozhodovat zde bude hlavně tvůj zápal a schopnosti. 

Jak moc ti může UNICHANCE pomoci v hledání vysněné pozice ti prozradí Robin Švaříček. Dnes pracuje jako finanční ředitel Leo Expressu a hádej, jak se do něj dostal? No jasně, v rámci jednoho z minulých ročníků UNICHANCE!

Foto: Studenta

Mohl byte nám popsat vaši kariérní cestu, před a po absolvování UNICHANCE?

Před nástupem na UNICHANCE jsem studovat účetnictví a finanční řízení podniků na VŠE. Kromě nějakých letních brigád jsem neměl nějaké větší pracovní zkušenosti. No a když jsem ten program UNICHANCE viděl, zdálo se mi to ideální. Člověk si měl možnost projít velkou, malou, zaběhanou i novou firmou, získat spoustu zkušeností a zjistit, jak kdo co dělá. První stáž jsem měl v Leo Expressu, na tři měsíce. Po nějakém měsíci jsme se domluvili, že budu docházet i po skončení té první stáže. No a po ukončení celého toho stážového kolečka se konala v Leo Expressu reorganizace a uvolnilo se místo finančního ředitele. Asi jsem byl nejmladší a nejnadšenější, takže to tak nějak spadlo na mě a od té doby se starám v Leo Expressu o finance.

Jak jste se o UNICHANCE dozvěděl?

Úplně klasicky - nějaké studentky rozdávaly před VŠE letáčky. Už jsem měl domluvenou brigádu na léto a jasné plány, ale takhle mi to spadlo do ruky. Dva dny před posledním termínem pro přihlášky.

Takže jste s podáním přihlášky ani neměl čas váhat.

Přesně tak. Tahákem pro mě tehdy ani nebyl Leo Express, ten tady tehdy ještě moc lidí neznalo. No ale když jsem se tam dostal a viděl, jak to funguje a zároveň byl zájem z jejich strany o mě, takže jsem si řekl, proč ne. Podmínkou pro mě ale bylo, že musím dokončit celý program, tedy všechny stáže. Kdybych hned na začátku zůstal v Leu, tak bych potíral to, o čem UNICHANCE je - získávat různorodé zkušenosti. I když občas to stálo za to, přes den v Leo Expressu, potom škola a někdy večer pak stáž v Pentě. Jenže taková příležitost je jenom jednou za život.

Popsal byste nám vaši cestu výběrovým procesem?

Na začátku šlo jenom o to zaslat můj životopis a potom čekat na nějaký telefonický screening. Zajímavá byla především až a poslední část, v assessment centru. Už tam začalo sbírání cenných zkušeností. Pro mě to bylo první AC v životě a myslím, že každý, kdo si tím projde se rozhodně dozví hodně o sobě a naučí se věci, které se mu budou hodit. Hlavně co se týče schopnosti prezentovat sebe a nějaký projekt. Já osobně jsem měl během assessmentu hodně sebekritické myšlenky, ale to bude mít v takové situaci každý. Důležité je se tím nenechat zvyklat.

Foto: Studenta

Snažil jste se nějak vědomě odlišit od ostatních uchazečů, například během assessmentu?

Samozřejmě jsem si zjistil co která firma dělá, ale rozhodně jsem s tím zase nebláznil. Byli tam právě třeba lidé, kteří znali spoustu železničních pojmů a na ně jsem jenom koukal, kolik toho znají. Nemyslím si, že je důležité se nějak snažit za každou cenu odlišit, spíš musí člověk vystupovat přirozeně. I kdyby se člověk dokázal sebelíp přetvařovat, tak se po týdnu na stáži může ukázat, že je nepoužitelný. Pokud člověk nezapadne do toho, co ta která firma hledá, určitě má možnost hledat jinde, nemá smysl nějak potlačovat sama sebe. Čím se člověk skutečně odliší je aktivita a taky schopnost pustit ke slovu ostatní. Každý podnik hledá týmové hráče, takže vyvyšovat se nad kolegy je cesta k neúspěchu.

Myslíte, že si člověk během tří měsíců dokáže udělat jasný obraz o firmě, ve které má stáž?

Záleží na konkrétní firmě. Samozřejmě může dojít k tomu, že stážista dostane nějaký nesmyslný úkol, který celkem nikam nevede. Potom si z toho nic neodnese stážista ani firma, co stáž poskytuje. Z mých zkušeností a z toho, jak koncipujeme stáže my, vím, že se za tři měsíce dá zvládnout hodně, ale musí jít o smyslupnou práci, která člověka zapojí do dění firmy. A z pohledu stážisty jde taky o to, kolik času a energie je ochotný práci věnovat.

Foto: Studenta

Čím vás zaujal právě Leo Express během vašeho pobytu na stáži?

Už tehdy tam byl nutný každodenní multitasking. Člověk neví, co bude dělat za hodinu, v tom smyslu, že každý má na starosti celkem širokou oblast a všechno se to strašlivě dynamicky mění. Spoustu věcí, které řešíme, před námi nikdo neřešil a člověk musí projevit vlastní kreativitu, což oceňuju teď a i jako stážista jsem to viděl jako velkou výzvu a příležitost.

Jaký je váš pohled na poskytování stáží, jako někdo, kdo si prošel UNICHANCE a poznal možnosti, které takový systém nabízí?

Považuju to za skvělý koncept. V Leo Expressu máme spoustu stážistů a mě baví pracovat s lidmi, kteří mají svěží pohled na věc a nebojí se do něčeho šťourat a vymýšlet nové způsoby řešení. U nás se tenhle systém jednoznačně osvědčil.

Foto: Studenta

Co byste poradil lidem, kteří se na UNICHANCE hlásí tento rok?

Ze začátku je to rozhodně otázka toho být připravený a strávit ve firmách hodně času. Všechen ten čas je ale velká investice. No a co se týče přijímacího procesu, myslím, že nejdůležitější je být přirozený.

Text: Lukáš Horák

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější