Univerzitní kampusy a zákaz kouření. Kde si už nezapálíte?

Univerzitní kampusy a zákaz kouření. Kde si už nezapálíte?

Máte před zkouškou, nervy pracují na plné obrátky, protože víte, že jste si nestihli přečíst asi sto otázek. Jdete na třetí pokus, a když to nevyjde, tak sbohem, vysokoškolský živote. To by chtělo trochu uklidnění, ne? Co takhle cigaretka? Zcela prokazatelně mají cigarety uklidňující účinek… ale! Je dost dobře možné, že u vaší školy si již nezapálíte.

Světový den bez tabáku, 31. května, totiž Češi oslavili tak, že vstoupil v platnost tzv. protikuřácký zákon. A tento se nevztahuje jen na kavárny, hospody a bary. Kuřákům jsou přistřihnuta křidélka i ve vnějších prostorách škol. Pokud si tedy představujete návrat do nádherného podzimního kampusu ČZU, kde se opět sejdete s kamarády v oblíbené kavárničce a pokecáte u cigárka, můžete na to zapomenout! A nedáte si tam ani „neškodnou“ e-cigaretu. Konkrétně ČZU vzala zákaz velmi zodpovědně a už vyvěsila po kampusu přeškrtnuté cigarety. Za požitkem z nikotinu se tedy budete muset vydat až za brány kampusu, což může být i zacházka i na několik minut. I od Palackého univerzity v Olomouci zmizely vyhrazené „kuřácké koutky“. U ostravské univerzity se vzduch již také pročistil. Kupříkladu u pardubické univerzity ale můžete kouřit vesele dál – prostory před budovou totiž kříží prostory veřejné, a tak se tam zakázat kouření nedá.

Víte, že:

  • v ČR kouří asi 2 300 000 lidí, z toho je asi 250 000 dětí a mladistvých (!),
  • v posledních pěti letech počet kuřákův ČR konstantně klesá,
  • va celém světě je asi 1,3 miliardy kuřáků,
  • ročně se v ČR vykouří 20 miliard cigaret,
  • pouze desetina kuřáků začne s tímto zlozvykem až po 18. roku,
  • průměrný věk, ve kterém si Čech zkusí poprvé cigaretu, je 10 let,
  • 70 % kuřáků chce přestat kouřit,
  • jen 40 % kuřáků, kteří se snaží přestat kouřit, je úspěšných.

Zajímavé ale je, že pro školy by toto neměla být žádná novinka. Už v roce 2005 vstoupil v platnost zákon o opatřeních před škodami tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, který nařizoval nekuřácké prostředí v areálech škol. Proto například Karlova univerzita a VŠE v červnu nemusely řešit žádné nové zákazy.

Jak to tak bývá, na sociálních sítích se zvedla lehká vlna odporu proti novým restrikcím. Dobrým argumentem vlny je, že nyní se kuřáci přesouvají mimo prostory školy, kde nejsou popelníky, a tak se tam kupí nedopalky od cigaret. Ptali jsme se i vás, co říkáte na tyto novinky z kuřáckého světa! Zdá se, že jste buď nekuřáci, nebo jste velmi uvědomělí a ohleduplní – 276 z vás souhlasí se zákazem, pouze 127 s tím ok úplně není a 103 z vás to neřeší.

Foto: Studenta

Otázkou zůstává, jak moc budou školy dodržování legislativy hlídat. Dle výpovědí mluvčích škol se na problematiku budou snažit „dívat s nadhledem“. No, to zní jako byste si mohli vesele pálit před školami dál… Nicméně je to porušování zákona, tak se radši buď projděte, nebo kouřit přestaňte. Budete jedním ze 40 % úspěšných odnaučených kuřáků.

Jaký je váš pohled na zákaz kouření v areálech vysokých škol?

Text: Andrea Pecáková

Foto: Shutterstock

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější