Uspávač hadů, morous, zcestovalec: Učitelé, co na vysoké zaručeně potkáš

Uspávač hadů, morous, zcestovalec: Učitelé, co na vysoké zaručeně potkáš

Na vysoké narazíte na spoustu nových osob - a nebudou to jen spolužáci. Pevnou základnu akademické půdy totiž tvoří profesoři. Jedny si zamiluješ, jiné budeš nenávidět a o některých uslyšíš děsivé historky, které kolují mezi studenty už léta. Každý učitel je jiný, ale neexistuje univerzita, jež by na svém seznamu zaměstnanců neměla tyhle charaktery.

1) Uspávač hadů

Devadesát minut ve společnosti člověka, který mluví stejně monotónně jako Google překladač, vás utvrdí v tom, že přednášky s ním jsou ztracené, byť jste se na ně těšili sebevíc. I když je profesor vstřícný a milý, udržet na hodinách pozornost je nemožné. Jeho způsob projevu by mu mohla závidět leckterá maminka uspávající svého hyperaktivního potomka.

2) Morous

Ve skupině profesorského sboru se vždy objeví jedinec, kterého nezajímají kolegové, předpisy ani vy. Vede velmi strohé konverzace, na maily neodepisuje, ke konzultacím vyzývá jen v tom nejnutnějším okamžiku a také o přednáškách vám dává jasně najevo, že vás má na háku. Odvypráví si to, co má, a odchází, často na cigaretovou pauzu před budovu. Jeho testy nepatří k nejtěžším. Proč by taky měl zapotřebí vás vidět na dalších pokusech?

3) Promotér

To jediné, co vám z přednášek s tímto profesorem zůstane v hlavě, bude přehled článků, které mu vyšly, publikací, na nichž se podílel, seznam doporučené literatury, jejíž autory jsou všichni jeho kolegové, a hlavně jedna povinná kniha vycházející z pera samotného přednášejícího. Existuje plno podobných, dostačujících a levnějších učebnic. Ale to ne, vám je už v začátku semestru nakázáno opatřit si tu jeho. Slovy promotéra: „Z dostupných publikací má takovou tu nejpřehlednější formu.“

4) Pohledný

Své profesory uznáváme především pro jejich inteligenci a sečtělou povahu. Někdy se ale stane, že nás dokážou zaujmout také svou vizáží. O předměty s někým takovým je velký zájem, učebny bývají narvané k prasknutí a není divu. Sledovat sympaticky vypadající obličej je často velmi léčivou náplastí jinak bolestných témat jednotlivých přednášek.

5) Zcestovalec

Přišla vám do učebny osoba, která svým táborákovým oblečením a značně povyrostlými vousy spíše než vzdělaného akademika připomíná Robinsona Crusoa? Nedejte na první dojem. Tento typ patří mezi studenty k nejoblíbenějším. Jedná s vámi jako s přáteli, nepotřebuje si nic dokazovat a probíranou látku prokládá svými zábavnými historkami z cest, které jsou tak poutavé, že se pamatují bez problému. Jedinou nevýhodou je, že se nikdy neobjeví v testu.

6) Mladý chytrák

Věkově se příliš nelišíte, a přesto máte pocit, že je vám na míle vzdálený. Tenhle mladý profesor se chová, jako by snědl všechnu moudrost světa. Je arogantní, tváří se vážně, o studiu nevtipkuje a jeho podmínky pro splnění předmětu by zasloužily alespoň desetikreditové ohodnocení místo těch slibovaných dvou. Že by pomsta za jeho krušná léta strávená na seminářích čerstvých absolventů?

7) Kapacita

Před jménem i za ním má tolik titulů, že si o nich můžete nechat leda zdát. Je to osobnost budící respekt, napomáhá k dobrému jménu fakulty a jeho zkušenosti by mohly být sepsány do jedné obsáhlé knihy. Je jedno, jestli vás učí nebo ne. Už od začátku studia víte, o koho jde, a budete mít tendenci ho zdravit, i přes to, že jste s ním v životě neprohodili ani slovo. Nevadí, on pokaždé profesionálně pokývne a pozdrav oplatí. Je to totiž formát!

Tak co, na kolik z nich už jste narazili?

Text: Klára Ludvíková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější