Vari do Varů! Aneb o co jste zatím přišli

Vari do Varů! Aneb o co jste zatím přišli

V Karlových Varech se v těchto dnech koná už 51. ročník největšího českého filmového festivalu. Stejně jako v jiných letech zde řada tvůrců představí své nejnovější filmy a vedle kinematografického vyžití čeká návštěvníky i jedinečná atmosféra. Takže jak to letos vypadá?

Očekávané premiéry

Hned v pátek večer zahájil festival dlouho očekávanou premiérou filmu Anthropoid. Ten popisuje události atentátu na Reinharda Heydricha v roce 1942 a přestože se jedná o americkou produkci, natáčení probíhalo u nás i za přispění českých herců v čele s Annou Geislerovou. O velkých nadějích vkládaných do tohoto díla svědčí i fakt, že se v pátek večer promítal hned ve třech sálech najednou.

Novinku známého režiséra Pedra Almodóvara s názvem Julieta přijely představit obě představitelky hlavní role, tedy Adriana Ugarte a Emma Suarez. I tento film slavného Španěla se zaměřuje na psychologii ženských postav, konkrétně na pohlcující vztah matky s dcerou. Vedle Juliety byl úspěšně uveden i další očekávaný hit od slavného filmaře – bizarní komedie Paterson od ikony nezávislého filmu Jima Jarmusche (Ghost Dog, Zlomené květiny, Kafe a cigára).

Foto: Studenta

V dalších dnech se představily i jiné netrpělivě vyhlížené snímky. Tuzemské fanoušky potěšila kapela Lucie, která po odehrání velkého koncertu v Praze přijela do Varů k příležitosti premiéry dokumentu Lucie: Příběh jedný kapely. Asi si dokážete představit, jak po náročném koncertu (a ještě náročnějším slavení jeho úspěchu) byla pro kapelu cesta a uvedení dokumentu náročné, ale čtveřice vše zvládla s rockerským nadhledem. Ne tak náročný program měli tvůrci filmu Učitelka od Jana Hřebejka, který se se svým nejnovějším dílem účastní hlavní soutěže.

Neopakovatelná atmosféra

I letos přivítaly Vary řadu zajímavých hostů. Na zahájení přijel režisér Anthropoida Sean Ellis i s hlavní hvězdou snímku Jamie Dornanem, kterého proslavilo Padesát odstínů šedi. Mezi dalšími hosty hráli prim Willem Dafoe a Jean Reno. Prvního jmenovaného možná znáte z filmů Poslední pokušení Krista, Antikrist, Četa nebo nejnověji Pasolini. Během rozhovorů s novináři si chválil spolupráci s mnoha režiséry a očividně dobrou náladu přenášel i na ostatní. Hvězdný Jean Reno přijel převzít Cenu prezidenta MFF KV, které si prý velmi váží. Po této oslavě své bohaté kariéry uvedl jeden ze svých nejslavnějších snímků Leon z roku 1994.

Foto: Studenta

O atmosféře samotného festivalu by šlo psát ještě dlouho, ale víc než kdy jindy platí otřepané – kdo to nezažil, nepochopí. Hodiny čekání ve frontách na film, na který se dost možná nedostanete a vlastně ho ani moc nechcete vidět, ale přesvědčili vás kamarádi. Dlouhé pařby přes celou noc a následné čekání na lístky. Dostatek nezdravého jídla a pití, což je to poslední, co člověk řeší. A především jedinečně strávené dny snoubící umělecké zážitky s nonstop probíhající party. No prostě Vary!

O průběhu a nejzajímavějších momentech dalších dnů budeme informovat, takže i pokud se letos na tenhle svátek filmu nedostanete, díky nám zůstanete v obraze!

Foto: Studenta

Text: Mojmír Sedláček

Foto: Oficial KVIFF

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější