Věděli jste, že na dovolené vás může chránit ministerstvo zahraničí?

Věděli jste, že na dovolené vás může chránit ministerstvo zahraničí?

Pokud se v létě chystáte vyjet na relax za naše hranice a z poklidných hotelových rezortů vám naskakuje husí kůže, cílem vašeho výletu bude pravděpodobně větší exotika. Abyste se i ve vašich „krocích do neznáma“ mohli cítit bezpečně, nabízí naše ministerstvo zahraničí už třetím rokem projekt Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí, zkráceně DROZD. Projekt, který ministerstvo vyjde měsíčně na 7000 korun, využilo do současné chvíle přes 12, 5 tisíce českých turistů.

Co přesně nám ministerstvo nabízí?

Registrace do zmíněného projektu u nás není povinná. Jak ale uvádí ředitel tiskového odboru ministerstva Vít Kolář, občanům, kteří se chystají vycestovat především do vzdálenějších anebo méně politicky stabilních zemí, se vřele doporučuje. DROZDu využila na svých cestách i studentka Markéta, která se o něm dozvěděla od kamarádky: „Loni jsme jeli na dovolenou do Egypta, kde panovala zhoršená politická situace. Myslím, že bezprostřední nebezpečí nehrozilo, ale je vždy příjemné mít jistotu.“ Systém totiž umožňuje rychle organizovat pomoc v případě přírodních katastrof i sociálních nepokojů. Většinou na ně ministerstvo občany upozorní formou e-mailu nebo SMS zprávy. „V případě, že je v některé zemi v tu dobu jen málo Čechů, volá ministerstvo každému jednotlivě. Turista nic neplatí, jen za urgentní příchozí hovory od ministerstva do zahraničí podle jeho tarifu,“ vysvětluje Kolář.

Jak se zadarmo dostat pod drozdí křídla

K tomu, abyste na své dovolené mohli služeb DROZDu využívat, stačí pár jednoduchých kroků. Bezplatnou registraci můžete provést na stránkách http://drozd.mzv.cz/, kde vyplníte krátký formulář. „Celý proces trval pár minut a byl velmi jednoduchý,“ potvrzuje Markéta. Ministerstvu v dotazníku stačí poskytnout informace o cestovateli a rodinných příslušnících, dále pak údaje o pobytu v zahraničí a přidat kontaktní osobu v České republice. Zároveň se nemusíte bát, že by vaše údaje byly později využívány pro jiné účely; záznamy zaregistrovaných ministerstvo uchovává jen po dobu pobytu v zahraničí. Ihned po jeho ukončení jsou vaše informace ze systému odstraněny, učinit tak dokonce můžete i během doby trvání vaší registrace.

Foto: Studenta

V současnosti je do systému DROZD přihlášeno 1069 občanů ČR pobývajících v zahraničí, z toho nejvíce 301 v Egyptě. Pravdou ale je, že do povědomí naší veřejnosti se systém ještě příliš nezapsal. Ministerstvo zahraničí proto chystá novou informační kampaň.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější