VIDEOVIZITKY: Jak mohou pomoci při hledání práce?

VIDEOVIZITKY: Jak mohou pomoci při hledání práce?

Všichni studenti, kteří už někdy žádali o práci přes inzerát, znají ten frustrující pocit. Svůj životopis odeslali snad třiceti firmám, ale odpověď nikde žádná. V době, kdy se o každé zajímavé místo hlásí více jak 40 uchazečů, je důležité především zaujmout. Mohou v tom pomoci takzvané videovizitky?

1. Co to vlastně je videovizitka?

Videovizitka je Vaše osobní prezentace ve formě krátkého videa. Jejím hlavním účelem je možnost představit se potenciálnímu zaměstnavateli nebo zákazníkovi. Můžete ji natočit na digitální videokameru, na mobilní telefon, ale třeba i na webkameru.

2. Jak se to dělá?

Podle expertů z personálních oddělení má mít vzorová videovizitka mezi 30 a 60 vteřinami, maximálně dvě minuty. Je jasné, že video byste měli natáčet v tichém prostředí, nejlépe s vhodným (pokud možno jednobarevným) pozadím. Nezapomínejte, že jde především o Vaši prezentaci, takže téma je do značné míry na Vás a určitě bude odrážet něco z Vaší osobnosti. Držte se však raději osvědčených témat  - vzdělání, pracovních úspěchů, Vašich pracovních cílů apod.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

3. Jakou to má výhodu?

Videovizitka o Vás může potencionálním zaměstnavatelům nebo zákazníkům prozradit více informací než jen strukturované CV. Obzvláště u pozic, u nichž je velmi důležité Vaše vystupování, může videovizitka usnadnit Váš postup do dalšího kola pohovoru. Navíc v dnešní době ještě není v Česku používání videovizitek tak zaběhlé, takže Vám tato forma sebepropagace může zajistit ve výběrovém řízení body navíc, prostě jen proto, že máte oproti ostatním uchazečům něco „navíc“.

4. Na co si dát pozor?

Vzhledem k tomu, že jsou u nás videovizitky teprve na vzestupu, mohou být čeští personalisté k tomuto způsobu sebeprezentace lehce zdrženliví. Je potřeba velmi dobře odhadnout, jakým způsobem prezentaci ve videovizitce provedeme, abychom u potenciálního zaměstnavatele nevyvolali spíše pocit roztrpčení. Pozor na to, aby Vaše videovizitka nevypadala příliš nafoukaně a falešně.

Lucie Kožíšková

Zdroj videa: youtube.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější