Víte, na čem spíte? Nebezpečí číhá i ve vašem polštáři

Víte, na čem spíte? Nebezpečí číhá i ve vašem polštáři

Prachoví roztoči jsou malá stvoření, která dokáží zejména alergikům vytrvale znepříjemňovat život. I když nejsou pouhým okem viditelní, osoby citlivě reagující na alergeny spolehlivě pocítí jejich přítomnost na vlastní kůži. Setkáte se s nimi v každé domácnosti bez výjimky a je velmi obtížné se jich zbavit. K místům, kde se nejvíce soustředí, patří postele, polštáře, deky a přehozy, ložní prádlo, koberce a sedací nábytek. Udělejte z vašeho domova čisté a bezpečné prostředí pomocí jednoduchých kroků.

Roztoči patří mezi jedny z nejvýznamnějších alergenů. Udává se, že výskyt alergií v české populaci se pohybuje okolo 25 %, u mladých lidí do 15 let je toto procento dokonce vyšší – hodnota se vyšplhala na alarmujících 35 %. Statistické údaje z posledních let navíc vykazují rostoucí počet pacientů s alergiemi, z toho právě silné znečištění ovzduší domácím prachem vyvolává alergické reakce nejčastěji. Roztoči jsou mikroorganismy z řádů pavoukovců, jejich velikost se pohybuje kolem jednoho milimetru. Žijí v průměru dvacet až čtyřicet dní, avšak během svého krátkého života stihnou naklást několik tisíc vajíček, z nichž se postupně líhnou další roztoči. Tito nevítaní hosté s námi tak permanentně obývají náš domov. Kvalita vzduchu v místnosti je přitom krajně důležitá, neboť v uzavřených místnostech trávíme většinu svého života. Přítomnost roztočů může být ohrožující pro naše zdraví – kromě alergií mohou vyvolat celou řadu dalších zdravotních indikací, jako je bolest hlavy, záněty dutin a nosních sliznic, astma, kožní choroby a respirační onemocnění.

Kvalitní vodní vysavače účinně bojují proti roztočům

Pokud trpíte alergií nebo s alergikem sdílíte domácnost, pak právě vysavač by měl patřit mezi nejpoužívanější domácí spotřebiče. Jeho role při udržování bezpečného a zdravého domova bez roztočů a jiných alergenů je zásadní. „Multifunkční vodní vysavač Vivenso se od těch klasických liší především v tom, že nenasává nečistoty do sáčků, pytlíků a jiných zásobníků, ale díky dvoustupňovému separátoru přímo do nádoby s vodou, která zachytí 99,998 % nasátých nečistot. Díky této technologii vychází z vysavače stále znatelně čerstvý vzduch, připomínající čistý vzduch po dešti, říká Lucie Kašparová, ředitelka výrobce vodních vysavačů Vivenso. „Prach z nasátého vzduchu je vázán ve vodní nádrži přímo na vodu, a tak znatelně optimalizuje kvalitu vzduchu v místnosti,“ popisuje mechanismus účinku Kašparová.

V jakých podmínkách se roztočům daří a jak se jich zbavit?

Prachovým roztočům obzvláště vyhovují následující podmínky: stálá pokojová teplota kolem 20 °C, teplo, tma, vysoká relativní vlhkost vzduchu v rozmezí 60 až 80 % a vlhkost v bezprostředním okolí, například z lidského potu. Pokud chcete tyto škodlivé roztoče ze své domácnosti vystěhovat, zbavte se tlustých koberců, čalouněného nábytku, veškerých přehozů, deček, plyšových hraček a všech povrchů, které se špatně čistí a kde snadno ulpívají prachové částice. Mějte po celém bytě co nejvíce rovných ploch, které se snadno udržují čisté. Výživou pro roztoče je odumřelá kůže a lupy, jejichž největší koncentraci najdeme právě v posteli. Je také vhodné investovat do nových matrací a lůžkovin a opatřit je speciálními povlaky nepropouštějícími roztoče. Tyto povlaky mají takové složení, že nepropustí žádné alergeny včetně roztočů ani šupinky kůže a jiný organický materiál. Lůžkoviny pravidelně větrejte a nechejte je vysušit na slunci. Ložní prádlo perte při teplotě 60 °C, což je teplota likvidující tyto škodlivé mikroorganismy. Občas matrace vysajte a nezapomínejte také na pravidelnou výměnu ložního prádla. Ideální frekvence je jednou týdně.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější