Vodní sloupec, prodyšnost. Co všechno musí mít lyžařská bunda?

Vodní sloupec, prodyšnost. Co všechno musí mít lyžařská bunda?

Zima se kvapem blíží a spousta z vás má určitě naplánovaný nebo dokonce už i zamluvený pobyt v lyžařském středisku. Než vyrazíte, pečlivě si zkontrolujte, že máte s sebou všechno potřebné, a hlavně – že vám na horách nebude zima. Hodně pomoct s tím může třeba kvalitní lyžařská bunda. Jestlipak ale víte, jak ji vybrat?

Pokud jste si někdy vzali lyžařskou bundu do města, mohli jste si všimnout, že vás příliš nezahřála a naopakj ste docela "klepali kosu". To ale neznamená, že na svahu vám bude hůř. Naopak, lyžařská bunda je velmi prodyšná a počítá s tím, že se v ní budete aktivně pohybovat, třeba právě při lyžování nebo na snowboardu. Zahřeje vás proto pořádně až ve chvíli, kdy se trochu zapotíte.

Pokud ještě žádnou pořádnou lyžařskou bundu nemáte a z nabídky všech možných obchodů vám jde hlava kolem, pár našich tipů vám prozradí, zda jste natrefili na tu pravou.

Vodní sloupec a prodyšnost

Vodní sloupec vám ukazuje, jak moc je vaše bunda nepromokavá. Prodyšnost zase udává, jak rychle dokáže odvést pot. Čím vyšší hodnota, tím lépe? Ne nezbytně.

Pokud máte výrazně vyšší vodní sloupec a nízkou prodyšnost, tak se při aktivním pohybu velmi snadno zpotíte, protože bunda nedokáže dostatečně rychle odvést pot od těla. V takovém případě pak funguje spíš jako pláštěnka, ve které sice nezmoknete, ale zpotíte se požehnaně a bude vám zima.

Pokud vyrazíte na hory nebo túru a váháte mezi bundou s hodnotami vodního sloupce 5000 mm a prodyšností 5000 g/m2/24hod (tzv. bunda „pět na pět“) a bundou s vodním sloupcem 8000 mm a prodyšností 3000 g/m2/24hod (bunda „osm na tři“), pak bunda s parametry 5000-5000 je pro vás lepší volbou. Bunda „osm na tři“ by totiž nestíhala odvést pot od těla a lyžovali byste v ní tak pěkně zpocení. Naopak u „pět na pět“ je poměr ideální, protože bunda stihne bez problémů odvést pot od těla a zajistí vám tak lepší komfort.

V případě vodního sloupce nezapomeňte na lepené švy. Není sice nutné, aby byly lepené všechny švy – dnes se vyrábějí i bundy s částečně podlepenými švy –dejte si ale pozor na to, aby měla bunda určitě podlepené švy v těch nejdůležitějších a nejexponovanějších místech. Jinak můžete počítat s tím, že tudy proteče vlhkost a bude vám zima.

Průstřihy pro palec a další vychytávky

Lyžařskou bundu si vybírejte i podle toho, jaké má "vychytávky". Nejedná se totiž jen o módní záležitost, ale naopak i tyhle drobnosti na svahu oceníte.

Jednou z nich je například vnitřní elastický rukáv, který k tělu přilne a brání pronikání sněhu tam, kde ho nechcete. Většinou bývá doplněn i průstřihem pro palec, takže vám zčásti chrání i dlaně, ale nijak neomezuje váš pohyb.

Na svahu určitě oceníte i sněhový pás, který se zapíná pod bundou okolo ledvin a chrání vás proti tomu, aby vám sníh po pádu zalezl až na holou kůži. A nezapomeňte ani na kapuci. Na svahu ji možná neoceníte, protože ji přes helmu nenasadíte, ale po lyžování se vám může hodit, až vám bude studený vítr foukat na krk. Ideálně si kupte bundu, u které se dá kapuce odepnout a zase připnout dle potřeby.

Foto: Studenta

Poutko pro přichycení kalhot by se vám taky mohlo hodit, až budete padat jako hrušky, a to nejdůležitější naposled – samozřejmě potřebujete i plno kapes, ať už na osobní věci, peníze nebo doklady a upotřebíte bez pochyby i speciální kapsičku se zipem na rukávu – to abyste měli kam dát permanentku, nebo dnes už lépe řečeno čip.

A co barva?

Ačkolise to může zdát zvláštní, i barva bundy je důležitá. Na svah potřebujete výrazné bundy, ve kterých budete vidět. Takže zatímco v případě bundy do města se častěji s kreativitou držíte zpátky, na svah můžete směle popustit uzdu své fantazii až tam, kam vám sama dovolí. Text: Veronika Doskočilová

Foto: oficial, pixabay.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější