Vzít kolo, nasednout a vyrazit. Co vy na to?

Vzít kolo, nasednout a vyrazit. Co vy na to?

Léto definitivně přináší povzbudivé počasí a s tím, jak stoupají průměrné teploty, zvyšuje se i ochota a chuť vyrážet na výlety do přírody. Nejlépe třeba na kole, které rozšíří váš akční rádius a umožní poznávat mnohem více míst než pěšky.

Česká republika je vzhledem ke své rozmanité krajině pro cykloturistiku skvělá. Pravda, pokud zrovna nevyrazíte do Polabí nebo podél řeky Dyje, dost pravděpodobně se u toho trochu nadřete, jelikož terén dovede být velmi proměnlivý. Ale tam, kde vás čeká kruté stoupání, je to znamení a příslib toho, že přijde odměna ve formě nějakého krásného sjezdu. Za každou zatáčkou, za každým horizontem čeká na cyklisty v Česku něco nového a to je na cestování na kole to krásné.

Stačí vhodné vybavení, a můžete vyrazit kamkoli. Cykloturistika má navíc tu výhodu, že trasu snadno přizpůsobíte svým možnostem i své chuti. Nikdo nikoho nenutí jezdit extrémně dlouhé vzdálenosti, vždyť stačí naložit bicykl do vlaku nebo do auta, vyrazit do neznámých končin a tam se pouštět třeba jen na krátké projížďky po okolí. Nejraději samozřejmě v přírodě, protože dnešní hustý provoz na silnicích cyklistům příliš nepřeje. Pro takové výlety je samozřejmě nejvhodnější pořádné horské kolo, pro spíše poklidnější rekreační jízdu ale postačí i stroje trekové. Kolo je skvělé také v tom, že vás coby cestovatele v podstatě nijak neomezuje. Relativně bezpečně se dá zamknout téměř kdekoli, na cestách můžete přespávat v hotelech a penzionech, kempech, ale klidně i ve volné přírodě, tam, kde je to samozřejmě dovoleno. Stačí s sebou na výlet sbalit vhodnou výbavu, a krátký výlet se může proměnit v neuvěřitelnou výpravu.

Každému dle chuti

Příležitostí, kam v Česku na kole, je opravdu mnoho. Internet i různé aplikace pro chytré telefony jsou plné tipů a tras, po kterých se můžete vydat. Začít se dá ale jednoduše i bez speciálních tras. Stačí si vybrat třeba nějakou památku, kterou byste rádi navštívili, a můžete vyrazit – kus cesty třeba vlakem, zbytek na kole. Pro řadu cyklistů pak bude vhodným pomocníkem chytrý telefon, pomocí kterého se lze nechat navigovat, ale také třeba zaznamenávat trasu.

Foto: Studenta

Kdo to ale s výlety na kole myslí vážně, měl by uvažovat o nákupu speciální cyklonavigace. Zatímco v autech už samostatné navigace trochu ztratily smysl, protože mobil lze v autě snadno nabít, na dlouhých cestách na kole navigace smartphone zbytečně vybíjí a jeho dobíjení nemusí být tak snadné. Cyklonavigace jsou také stavěny na drsnější zacházení a snesou nepřízeň počasí lépe než většina telefonů, a proto stále dávají velký smysl. Nemusejí být přitom ani tak drahé, když se zamyslíte nad jejich poměrem cena–výkon. V internetovém obchodě Alza.cz navíc jako studenti dostanete na vybrané cyklonavigace ještě dodatečnou slevu.

U rekreačních cyklistů, kteří nejsou zvyklí na velkou zátěž, jsou například oblíbené výlety v okolí řek, zejména v Polabí nebo v moravských nížinách okolo Dyje a Moravy. Krásným výletem je například cyklostezka podél Baťova kanálu, která začíná u Kroměříže a cyklisty po zhruba osmdesáti kilometrech dovede až do Hodonína. Podél řek lze samozřejmě vyrazit i na přeshraniční výlety, k populárním se řadí trasa podél řeky Ohře, která cyklistu z Bavorska (coby Valdštejnova cyklostezka) dovede až k Ostrovu nad Ohří (nebo samozřejmě naopak). Kdo má rád okružní trasy, může volit výlety například po Křivoklátsku nebo Karlštejnsku.

Zkušení cyklisté ovšem vyhledávají větší výzvy, i takových je v Česku víc než dost. Jedna z nich se jmenuje Stezka železné opony a cyklistu provede podél hranic s Německem a Rakouskem od Aše až po Lanžhot. Tahle trasa už vyžaduje zkušenosti a dobré vybavení, rozhodně to není jen obyčejný výlet. Někdo za řídítky kola ovšem nevyhledává jen krásnou krajinu a poznávání, touží také po adrenalinu. Takoví cyklisté mají příležitost se vyřádit na řadě takzvaných singletrail trasách, většinou sjezdech lesním terénem, které opravdu prověří schopnosti jezdce. K nejpopulárnějším u nás patří slavný Singltrek pod Smrkem v Jizerských horách.

Motivace navíc

Někomu ovšem k uspokojení z cyklistických výletů nestačí ani adrenalin, ani samotné krásy krajiny a navštěvování historických míst, hledá ještě další motivaci. Takovou může být populární zábava – geocaching. Lovení takzvaných keší je stále velmi oblíbené a je to prostředek, který pro mnohé zatraktivňuje jakoukoli turistiku. Na kole se samozřejmě můžete vypravit hledat téměř jakoukoli schránku, pokud zrovna není ukryta v opravdu nepřístupném terénu. Ale existují i speciální kešky nebo soubory kešek, které jsou vhodné právě pro cykloturisty. Většinou ovšem nejde o zrovna nejsnazší trasy a jejich zvládnutí vyžaduje nejen dobrou fyzickou kondici a dobře připravené kolo, ale také slušné „kačerské“ schopnosti.

Foto: Studenta

Začátečníci by si tedy nejdřív lov měli natrénovat na běžných geocachích a teprve pak se pouštět do těchto náročnějších úkolů. Jednou z těch největších cyklistických výzev tak může být takzvaná multicache pojmenovaná Rallye Sudety. Ta znamená, že na trase jednoho z prvních českých cyklomaratonů se nachází soubor keší, které cyklista postupně cestou nachází.

Není to vůbec jednoduchý úkol, celá trasa má délku přes 120 kilometrů a celkové převýšení 3350 metrů, což znamená, že je jednou z vůbec nejtěžších v Česku. Technicky velmi náročné jsou obzvlášť některé sjezdy. A když k tomu ještě připočteme, že musí cyklista na mnohdy velmi náročné trase přemýšlet nad hledáním schránek, je opravdu velmi těžká.

Podstatně méně „drsná“ je devadesátikilometrová multicache zvaná Kolo, pot a vůle. Její terén, který vede Podkrkonoším, není rozhodně tak náročný, její obtížnost se ovšem skrývá v hledání. Vlastně už jen vyluštit místo startu totiž vyžaduje určité „kačerské“ znalosti a úspěšné nalezení závěrečné schránky je podmíněno bezchybným sběrem všech indicií cestou a správnou orientací na trati, která je tu zásadním klíčem k úspěchu. Tak co, troufáte si?

Text: Luděk Vokáč

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější