Vzrušující léto: Vyzkoušej si práci v jaderné elektrárně

Vzrušující léto: Vyzkoušej si práci v jaderné elektrárně

Koupaliště, knížky a ledová tříšť. Letošní léto můžete strávit jako vždy, na lehátku u vody. Anebo se můžete zabydlet na dva týdny v jaderné elektrárně a získat netradiční zážitky, zkušenosti a možná i zaměstnání. ČEZ totiž nabízí stáž „Letní univerzita“ určenou studentům technických oborů se zájmem o energetiku. 

Stáž se odehrává přímo v prostorách elektráren Temelín a Dukovany. V rámci dvoutýdenního programu jsou připraveny různé přednášky a besedy expertů. Na teorii navazují návštěvy areálu elektrárny a prohlídky jednotlivých technologických celků.

„Cílem stáže je studentům umožnit praxi v hi-tech provozu, ale třeba také nabídnout možnost budoucí spolupráce nebo i získání stipendia,“ říká Pavel Šimák, který má program na starost.

Účastí na stáži získáte možnost teoreticky i prakticky se seznámit s filozofií stavby a fungování moderní jadrné elektrárny a přesvědčit se o bezpečnosti elektrárny. Také se pohybovat kolem expertů ČEZu a kontaktů následně využít.

Foto: Studenta

„Na dva týdny se studenti téměř stanou  součástí obrovského, skvěle fungujícího organického celku. Seznámí se s prostředím, jehož se mohou stát součástí.  Odváží si specifické znalosti, mnohdy podklady, které využijí dále ve studiu. Přesvědčí se, že má smysl poctivě studovat,“ dodává Šimák.

Přijel jako student, odjel jako specialista jaderné bezpečnosti

Program Letní univerzity si vyzkoušel i Jiří Skalička (28), bývalý student VUT. „Nejvíce mě zaujala určitě exkurze na reaktorový sál. Být takhle blízko tak vyspělé technologii pro mě byl silný zážitek. Navíc jsme měli možnost pozorovat zavážení paliva do reaktoru, což se jen tak někomu nepoštěstí,“ popisuje Jirka své zážitky.

Foto: Studenta

Také si vzpomíná na celou řadu procedur, kterými museli studenti projít, aby se dostali na sál – převlékání do žlutých ochranných oděvů, neustálé přeměřování na radioaktivní látky a procházení spoustou bezpečnostních zábran. Kromě toho se mu líbila i sportovně společenská část a cyklo výlety.

Foto: Studenta

Jirka měl štěstí. S kamarády, které tam potkal, se potkává dodnes. ČEZ ho totiž zaměstnal. „Přibližně dva měsíce po stáži jsem byl pozván na pohovor a měsíc na to jsem nastoupil na Temelín jako specialista jaderné bezpečnosti v rámci dostavby,“ říká.

Stáž si pochvaluje také další její absolvent a současný zaměstnanec ČEZ, Lukáš Martinec (26), bývalý student  ZČU v Plzni. I on se díky stáži stal zaměstnancem Jaderné elektrárny Temelín. Kromě zaměstnání chválí i samotný průběh programu.

„Na stáži se mi velice líbil přístup ke studentům. Zaměstnanci se k nám chovali jako ke svým kolegům, a opravdu intenzivně se nám snažili předat své zkušenosti a znalosti,“ svěřil se.

Foto: Studenta

Poznejte Temelín i Dukovany

Stáž je dvoutýdenní, počátkem srpna probíhá v Temelíně a první dva týdny září na Dukovanech. Ubytování je zajištěno v Týně nad Vltavou a Třebíči. Ubytování a obědy mají studenti hrazeny.

Po skončení oficiální části programu čeká na zájemce neoficiální, sportovní část. „Jedná se o cyklistický program a s tím spojené návštěvy rozvodny Kočín, retenčních nádrží Býšov, přehrady Kořensko a dalších zajímavých míst,“ okomentoval to Šimák.

I cyklo výlety jsou tematické a spojené s technikou, aby byl čas na stáži využit na maximum – například při návštěvě přehrady opět zhlédnete elektrárnu. Poté je plánována návštěva Povodí Vltavy, kde z velína uvidíte řízení vodního díla.

Foto: Studenta

Podat si přihlášku rozhodně doporučují i bývalí absolventi Jirka a Lukáš.

„Rozhodně neváhejte. Počet studentů je omezený, a tak určitě stojí za to podat přihlášku. Pokud se zajímáte o obor energetiky, je Letní univerzita to pravé pro Vás. Nenutí Vás k žádným závazkům, a navštívíte místa, o kterých si široká veřejnost může nechat jen zdát,“ nabádá Lukáš.

Za zkoušku nic nedáte a třeba to vyjde. A čím dřív, tím lépe – pokud to nevyjde poprvé, můžete zkusit štěstí další rok,“ doplňuje ho Jirka.

Foto: Studenta

Přihlásit do programu se může kdokoli, koho zajímá jaderná energetika. Přihlášení jsou po on-line registraci pozváni na vstupní psychologické testy, které trvají 3-4 hodiny a probíhají ve vybrané elektrárně.

„Testy ověřují technické a osobnostní předpoklady zájemců, k potenciální práci na JE a zároveň jsou i cestou, jak mezi zájemci vybrat 30-40 účastníků každé stáže,“ uvedl Pavel Šimák.

Přihláška na Letní univerzitu ČEZ

Stáž se koná v období od 27. července do 7. srpna 2015 v JE Temelín a v období od 31. srpna do 11. září 2015 v JE Dukovany.

Přihlásit se je možné na stránkách www.kdejinde.cz do konce dubna.

Text: Michaela Bůnová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější