You never code alone! Aneb UnIT 2017

You never code alone! Aneb UnIT 2017

Nevíš, o co jde? Tak to jsi 11. dubna o hodně přišel! V Nové budově ČVUT proběhl již 3. ročník soutěže UnIT. Týmové programovací soutěže, která tě může hodně naučit, nebo i nastartovat tvojí kariéru! Nejde však jen o obyčejnou programovací soutěž, na UnITu se řeší problémy z praxe zadávané samotnými firmami!

Soutěž UnIT pořádá pražská pobočka neziskové studentské organizace BEST (Board of European Students of Technology) působící pod Studentskou unií ČVUT. Ačkoliv se celá soutěž odehrává na půdě ČVUT, a za jeho nemalé podpory, je určena studentům všech technických škol nezávisle na ročníků studia.

Letošní již 3. ročník soutěže se konal 11. dubna a to tradičně na půdě Nové budovy ČVUT sdílené Fakultou architektury a Fakultou informačních technologií. A bylo rozhodně na co se dívat!

Pro všechny návštěvníky byl připraven bohatý doprovodný program, o který se postarali nejen organizátoři, ale také samotné firmy prezentující zde svoji činnost! Již od rána se mohl každý prostřílet skrze protihráče ke skvělým odměnám Turnajem v Buláncích, vyzkoušet si Laser game, a to jedinečně na akademické půdě ČVUT (skvělá možnost vyřídit si své “spory” se spolužáky a vyřádit se tam, kde je jinak povoleno pouze studium!). Milovníci rychlosti mohli prosvištět závodní dráhou ve virtuální formuli a kampusem dokonce pobíhal i opravdový medvěd Kodiak!

Foto: Studenta

V rámci doprovodného programu a organizace soutěže se v atriu budovy ČVUT nacházeli zástupci několika desítek firem, a to nejen z IT oboru, kteří prezentovali svoji činnost a lákali zájemce o praxi v jejich odvětví.

Díky sponzorským firmám se samotné soutěžní týmy měly opravdu na co těšit. Pestrý program soutěžících se skládal nejen z řešitelsky atraktivních soutěžních úkolů, ale samozřejmě z hodnotných cen pro vítěze. Ti obdrželi například iPad, sud piva, nebo Linuxový mikropočítač Raspberry Pi 3.

Samotné soutěže, složené ze 3 kategorií (Backend, Web a Data) se zúčastnilo celkem 83 soutěžících ve 21 týmech. Již tradičně byla mezi účastníky nejvíce zastoupena Fakulta informačních technologií, která společně s Fakultou elektrotechnickou, IT oborům ČVUT vládne. Nicméně soutěžící přicházeli nejen z jiných fakult pod záštitou čvuťáckého lva, ale z celé České republiky! Silnou konkurenci tvořili například studenti Brněnské Masarykovy univerzity, Západočeské univerzity v Plzni, nebo Univerzity Karlovy v Praze.

Foto: Studenta

Soutěžící měli možnost se na soutěž připravit pouze pomocí takzvaného předzadání dostupného na webu soutěže unit.bestprague.cz. Ostré zadání bylo zveřejněno v den konání soutěže až před samotnými účastníky. Jedinečnost spočívá ale především v úkolech, ve kterých nejde jen o pouhé “kódování”. Studenti řeší skutečné problémy z praxe zadávajících firem a své výsledky musí nejen zpracovat, ale taktéž před zástupci společností řádně odprezentovat.

Kategorii Web měla na starosti softwarová společnost CN Group, o Backend se starala společnost Unicorn, zabývající se informačními systémy a kategorii Data si vzala na svědomí ŠKODA AUTO, kterou jistě nemusíme ani představovat.

Foto: Studenta

Nejúspěšnějším týmem v kategorii Web byl nakonec tým Whatever, studentů Masarykovy univerzity v Brně. Kategorii Backend ovládl tým Tralalalala z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT a vítězi kategorie Data se stali studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se svým týmem Sítáci.

Nic ale není přece jen o práci, nebo studiu! UnIT je hlavně velká zábava. Tak POZOR, ať to není příští rok bez TEBE! Více informací o soutěži a jejím dalším ročníku najdeš na unit.bestprague.cz.

Foto: Studenta

Dost tedy o UnITu, ale co je to vlastně ten BEST?

Jsme mezinárodní nezisková organizace studenů BEST neboli Board of European Students of Technology založená roku 1989. Působíme na 96 univerzitách v 33 zemích z celé Evropy a od roku 2009 také na ČVUT v Praze.

Hlavním cílem organizace je příprava studentů na práci v mezinárodním prostředí, porozumění jiným kulturám a rozšiřování jejich odborných, komunikačních a prezentačních dovedností. Díky naší organizaci tak mohou studenti ČVUT například vycestovat za extrémně výhodných podmínek na 1-2 týdenní technicky zaměřené kurzy na některou z evropských univerzit, zúčastnit se programovací soutěže UnIT nebo mezinárodní inženýrské soutěže EBEC, či absolvovat workshopy a přednášky na rozmanitá témata.

Pokud tě baví cestovat, podílet se na organizování všemožných akcí a rozvíjet svůj potenciál, podívej se na bestprague.cz a třeba i ty buď jeden z nás!

Text: David Prudek, BEST Prague

Foto: Radomír Švihel, AVC Silicon Hill

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější