Z lodě do kanceláře: Cesta olympionika Milana Bruncvíka do KPMG
poweredbyexperts

Z lodě do kanceláře: Cesta olympionika Milana Bruncvíka do KPMG

Dvakrát reprezentoval Česko na letních olympijských hrách, jel nejslavnější veslařský závod světa The Boat Race, úspěšně studoval na Cambridgi a mohlo by se zdát, že zažil téměř vše. Nyní Milan Bruncvík sbírá zkušenosti ve společnosti KPMG Česká republika, a jak sám přiznává v rozhovoru pro Studentu, pořád je co dokazovat: „Je to nová zkušenost, nová motivace být úspěšný.“

V současnosti pracujete ve velmi uznávané společnosti, ale pojďme to vzít od začátku, protože ta cesta byla dlouhá, čím jste chtěl být jako dítě?

Asi jako každý můj vrstevník jsem snil o tom, že jednou poletím jako kosmonaut do vesmíru nebo se stanu popelářem.

Vystudoval jste stavařinu na ČVUT, kdy se začalo rozhodovat o tom, že právě tento obor vám bude nejbližší?

Na gymnáziu, kdy mi vůbec nešla čeština a táhlo mě to spíše k techničtějším oborům. Že bych ale už jako dítě snil o stavařině, to ne. I když je pravda, že jsem si často stavěl lego a hrady na pískovišti (smích).

Každý dospívající kluk si chce vydělat co nejrychleji vlastní peníze. Jak to bylo u vás s brigádami a první výplatou?

Kvůli sportu jsem to neměl úplně tradiční, nechodil jsem pravidelně na žádné brigády, nedoplňoval zboží v obchodě. Rodiče u mě dávali přednost sportu, chtěli, abych chodil poctivě na trénink a měl nějaký řád. Jediné, na co si ze svých „pracovních“ zkušeností pamatuji, bylo sbírání okurek. To už je ale hodně dávno.

Foto: Pavla Králová
Foto: Pavla Králová Foto: Studenta

Sportu jste se i díky rodičům věnoval hodně brzy. Máte pocit, že vám zkušenosti ze světa sportu pomáhají i nyní v profesním životě a při práci v KPMG Česká republika?

Organizace času, zodpovědnost za svůj výkon, spolupráce s ostatními, to jsou základní věci, které jsem získal ve sportu a mohl je využít v práci. Takže ano, celoživotní sportovní zkušenost je určitě dobrou přípravou pro budoucí život. V mnoha ohledech bych řekl, že i lepší než škola.

Vy jste byl až do minulého roku vrcholovým sportovcem, zúčastnil se dvou olympiád, jel slavný veslařský závod The Boat Race. Bylo těžké rozhodovat, zda má přednost škola, či veslování?

Jednoduché to nebylo, ale mírný náskok měla vždy škola, i když sport byl v těsném závěsu a občas si pozice měnily. Záleželo také na období. V době olympiády jsem musel trénovat víc, to je jasné.

Jak získat stáž či práci v KPMG Česká republika

Jednou z cest je KPMG Internship Programme, který nabízí studentům stáže v pražské, brněnské i ostravské kanceláři, a to většinou od září na tři až sedm měsíců. Práce je na zkrácený úvazek, podle aktuálního vytížení při studiu a podle sjednaného rozsahu práce na zakázkách. Jedná se vždy o individuální domluvu studenta s týmem, v němž pracuje. Stážista pracuje na skutečných projektech, se zkušenějšími kolegy se zúčastňuje jednání u klientů, je plnohodnotným členem pracovních týmů, podobně jako asistenti.

Cenné zkušenosti při řešení reálných obchodních případů mohou získat studenti čtvrtých a pátých ročníků také v soutěži KPMG International Case Competition, kde si vyzkouší roli poradce.

KPMG Česká republika navíc pro studenty vysokých škol pravidelně připravuje na podzim a na jaře tzv. In-house workshopy – tematické semináře, na kterých studenty seznamuje se svými službami, prací v jednotlivých odděleních a poradí jim také, jak úspěšně zvládnout výběrové řízení.

A nenechte se zmýlit, že je práce v KPMG určena jen studentům ekonomických oborů. V hledáčku KPMG jsou i studenti technických, právních, matematických i dalších oborů. Ročně přijímá KPMG v České republice na stáž či pracovní úvazek 60 až 80 čerstvých absolventů či studentů.

Pokud by vás cokoliv k práci v KPMG Česká republika zajímalo, přečtěte si blog zaměstnanců společnosti www.zpodpalubi.cz. Dozvíte se tam spoustu informací, které jinde nenajdete. Další informace o KPMG Česká republika hledejte na webu www.kpmg.cza www.podporujemesport.kpmg.cz.

Byli schopni to pochopit vaši profesoři, vycházeli vám vstříc?

To je případ od případu. Je učitel, který na sport slyší, pochválí mě, že to všechno stíhám, a třeba mi uleví. Jsou ale i tací, kterým je váš „volný“ čas ukradený a chtějí mít vše řádně hotové a odevzdané. Ve výsledku to tak ale dopadne vždycky. Pokud chcete mít čas na sport a být dobrým studentem, musíte mít ve škole čistý štít.

Veslování je navíc natolik specifické, že ani skvělá kariéra vás finančně nezajistí po zbytek života, je to tak?

Veslování patří mezi sporty, které jsou hodně fyzicky i časově náročné, ale vydělává si jím jen pár vyvolených. Zajištění pro zbytek života u nás ale nepřinese nikomu. I proto jsem chtěl vždy být úspěšný především ve škole.

Medailonek Milana Bruncvíka

Milan Bruncvík (29) je český reprezentant ve veslování, který se jako první Čech zúčastnil tradičního závodu osmiveslic na Temži The Boat Race. Dvakrát reprezentoval Českou republiku na letních olympijských hrách. Po studiu v Cambridgi se vrátil do Prahy a v současnosti pracuje ve společnosti KPMG Česká republika.

Což jste prokázal i tím, že jste studoval v USA a ve Velké Británii. Byl to skok do jiného světa?

Naprosto. Člověk byl zvyklý na nějaký režim, uměl si srovnat školu se sportem, vše stíhat, a najednou se to musel učit v cizí zemi. Byla to velká škola života.

Možná i ta vás dovedla do společnosti KPMG Česká republika, která je na trhu velmi uznávaná.

Tato zkušenost i angličtina hrály při pohovoru určitě důležitou roli. V zaměstnání angličtinu hodně využívám v psané i mluvené formě. Jsem rád, že ji po pobytu v Cambridgi nezapomenu.

KPMG Česká republika navázala nově spolupráci s Českým olympijským výborem. I to pro vás byla motivace?

Díky tomu jsem se o možnosti zde pracovat dozvěděl. Pracuji na projektech pro sportovní organizace a jiné subjekty, kde mohu uplatnit své znalosti ze sportu i studií. Každý z projektů se liší a vyžaduje jiné znalosti, podle toho se obměňuje i náš pracovní tým. Jsou v něm profesionálové v daném oboru, kteří navíc rádi sportují, takže si dobře rozumíme a navzájem si předáváme cenné zkušenosti.

Jak KPMG přistupuje k tomu, že má ve svých řadách tolik sportovně aktivních lidí? Těžko si představit, že se dají udržet neustále u stolu.

Udržet se dají (smích) a snad i díky tomu, že máme mnoho příležitostí zasportovat si po práci. Firma sportovně aktivní lidi podporuje a možností je mnoho. Vybrat si můžete prostřednictvím benefitů levnější sportovní kurzy nebo sportoviště. Přímo v budově máme kolárnu, běháme maratony, lidé se scházejí na volejbalu, basketu, jiná skupina hraje společně tenis. Dále se můžeme zapojit do různých charitativních turnajů ve fotbale, curlingu, volejbalu, hokeji atd. Nejlépe všechny aktivity vystihuje naše motto – KPMG podporuje sport.

Foto: Pavla Králová
Foto: Pavla Králová Foto: Studenta

Jaký byl pro vás osobně přesun z lodě do kanceláře?

Občas mám stále pocit, že jde jen o pauzu po sezoně, jen tentokrát bude trvat řadu let. Je to pro mě výzva, těším se na ni. Člověk chce být neustále úspěšný, jen to teď nebude v lodi, ale v kancelářském křesle.

Když jste se po návratu z Cambridge, kde jste rok studoval, rozhodoval, kam nastoupíte do práce, co pro vás bylo důležité?

Náplň práce, atmosféra, kolegové, plat. Kombinace řady důležitých věcí, které vám pracovní život zpříjemní a vy do práce nechodíte z povinnosti, ale s dobrým pocitem. V KPMG se mi to splnilo.

Když mluvíte o atmosféře, zažil jste atmosféru v české i zahraniční škole, dá se porovnat?

Dá, ale rozdíly jsou velké, protože v Cambridgi byla naše skupina složena ze studentů z celého světa. Všichni byli přátelští, protože nebyli „doma“ a nechtěli na to být sami. Musíte si ovšem dát pozor na ožehavá témata, která třeba pro nás nejsou tak významná, ale pro cizince ano.

Například?

Napadá mě složitá otázka okolo Faerských ostrovů. Pro Čechy malé téma, pro Argentince a Brity velmi konfliktní problém, do kterého se neradno s naším pohledem pouštět.

Protože je rozhovor určený studentům, pojďme jim poradit, jak se ucházet o místo v KPMG Česká republika.

Možností je celá řada, ale co bych asi řekl na začátek, není se čeho bát. Dejte ostych stranou a prostě to zkuste.

Jak probíhal rozhovor

Milan je velký sportovec a i díky tomu byl v rozhovoru velmi spontánní a upřímný. Trošku nezvyk oproti jiným rozhovorům z ekonomického světa. I přes relativně nízký věk má bývalý český reprezentant neskutečnou porci zkušeností, a to jak ze sportovního, tak studijního života. Je na něm vidět, že ho práce v KPMG baví, je to pro něj jistě výzva. My mu držíme palce!

Text: Richard Valoušek

Foto: KPMG, Pavla Králová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější