Zápas Musa vs. Jágr dělá v umění pěkný hokej

Zápas Musa vs. Jágr dělá v umění pěkný hokej

Chrániče, plexiskla a hokejky ve spojení s jemnými minimalistickými kresbami – možná překvapivé spojení nabízí až do 18. března výstava Musa vs. Jágr v pražské Galerii Pro Arte. Expozici připravil bývalý hokejista, originální tatér a v současnosti hlavně výtvarník Lukáš Musil alias Musa. Navštěvovaná výstava tak přibližuje návštěvníkům hokejové prostředí, v němž Musa aktivně působil a které důvěrně zná.

Současný umělec Lukáš Musil (Musa) se svým charakteristickým způsobem zmocnil prostoru galerie ProArte, jejíž návštěvu tak proměnil ve výjimečný multimediální zážitek. Využívá k tomu kombinaci světelných objektů v zahradě, vytvořených ze starých hokejových plexiskel, a interiérové instalace, obsahující škálu výtvarných technik a platforem. Expozice je tak mozaikou poskládanou z různých částí - instalací, kreseb, zvuků, videí i fotografií. Autorovo experimentování s hranicemi vlastního uměleckého vyjádření představuje jedinečný komentář k hokejovému prostředí i celé společnosti.

Foto: Studenta

Ve svém projektu hledá cestu za mediální obraz hokejového světa, za mantinely ledových ploch do stísněného prostoru šaten, zpocených dresů a námahou zmožených těl. Dostává se na dřeň hokejového prožitku. Zde nachází paralelu s pocity zažívanými při vlastní umělecké činnosti. Okamžiky čiré radosti ze hry, intuitivní tvořivosti hráčů při kombinacích v posledních vteřinách před vstřelením gólu.

Musa vs. Jágr

Galerie Pro arte

Vratislavský palác, Tržiště 13, Praha 1 - Malá Strana

proarte.cz

Otevřeno každý všední den od 17 do 19 hodin, případně jinak po domluvě

Vstup zdarma

Musa (vl. jménem Lukáš Musil) se narodil v roce 1984 v Praze. Po ukončení hokejové kariéry v juniorské reprezentaci ČR si postupně vybudoval pozici jednoho z nejznámějších tatérů na světové scéně. V roce 2015 připravila Alšova jihočeská galerie výstavu rekapitulující jeho dosavadní malířskou tvorbu. V současné době tvoří v Praze a Budapešti.

Ať vás zajímá sport nebo umění, tuto výstavu se nemůžete nechat ujít!

Foto: official - ProArte

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější