Závan latiny: festival brazilských filmů v Praze

Závan latiny: festival brazilských filmů v Praze

Je ti blízká Jižní Amerika a jižanská kultura? Mezi 5. a 8. listopadem 2015 proběhne v pražském Biu Oko v pořadí již druhý ročník festivalu brazilských filmů Kino Brasil. Organizátoři si pro tebe připravili animovaný snímek, dokument či film vyslaný Brazílií do oscarového klání. Všechny snímky jsou ukázkou současné brazilské kinematografie. Tuto unikátní akci ti blíže představí člověk, který zná brazilskou kulturu velmi dobře - Mauricio, student z Rio de Janeira.  

Mauricio je brazilský student studující v Drážďanech. Praha je pro něj jedním z nejhezčích měst a navštěvu je jí pravidelně.

Maurici, můžeš se nám představit? Mohl bys přiblížit své studium v Evropě.

Pocházím z Ria de Janeira (portugalsky se obyvatelům Ria říká Carioca). Vědu mám rád již od dětství, což je vlastně i důvodem, proč jsem si vybral ke studiu právě Evropu. Poprvé jsem uslyšel o studiu doktorátu na jedné hodině biologie na střední škole. V té době jsem měl romantickou a infantilní představu o studentech doktorského studia jako o výjimečně nadaných a moudrých lidech. Právě v tom okamžiku jsem se rozhodl, že chci být jedním z nich, i když jsem tou dobou vůbec netušil, co vlastně znamená akademický život. Dnes jsem studentem postgraduálního programu Biofyzikálního Institutu Federální Univerzity v Riu de Janeiru, kde jsem nejprve studoval Biologii a nyní studuju doktorské studium na Institutu Maxe Plancka v Drážďanech. Hlavní vědeckou otázkou, která mě fascinuje, je podstata vývoje organismu od té nejmenší buňky.

Spolupracuješ na projektu Kino Brasil – festival brazilských filmů, můžeš projekt představit?

V této souvislosti musím říci, že mě opravdu potěšilo vidět, jak může naše kultura nadchnout lidi z jiné kultury. Projekt Kino Brasil organizující festival brazilských filmů si klade za cíl ukázat i jinou stránku Brazílie - tu okleštěnou od násilí, sexuálního turismu atd. Projekt organizuje skupina přátel, kteří se o brazilskou kulturu dlouhodobě zajímají. Založili vlastní neziskový spolek Saudade a po večerech připravují festival, který měl v prvním ročníku velký úspěch. Odvádějí skvělou práci a já mám velkou radost, že se jako Brazilec mohu do projektu zapojit a podpořit jejich nadšení. Filmový festival proběhne mezi 5. a 8. listopadem na Praze 7 v kině Bio Oko a jste všichni srdečně zváni!
Foto: Studenta

Proč ses rozhodl studovat v Evropě?

Evropa byla již od devatenáctého století považována za kolébku molekulární biologie a embryologie. Evropská historie a tradice vytvořily velmi bohaté prostředí a to je přesně to, co mě inspiruje. Například když se procházím Prahou, sním a představuji si třeba vědce, jakým byl Čech Jan Evangelista Purkyně, o tom, jak asi přemýšlel o svých experimentech, když seděl na zídce na Karlově mostě. Je to určitá výzva a privilegium moci pokračovat ve výzkumech, které navazují na počátek všeho. Kromě toho mi velikost Evropy dává možnost pozorovat obrovskou kulturní rozmanitost a formy myšlení, které rozhodně budou mít nějaký dopad na můj osobní i profesní život.

Co se ti na Praze líbí nejvíce?

Praha je bezpochyby moje oblíbené evropské město. Je podobně živým městem jako Rio deJaneiro.

Co tě v Evropě nejvíce překvapilo a co vnímáš jako kulturní rozdíl?

Je toho více. Tak například jak lidé spolu komunikují. V Brazílii k sobě mají v jisté formě blíž. Jako by intimní vzdálenosti ztrácely hranice. Lidé se objímají i dotýkajíi při běžné konverzaci a není tím myšleno nic nevhodného, je to forma komunikace. V Německu i v Čechách cítím, že si lidé udržují odstup a pevně si hlídají svůj intimní prostor. Myslím, že je to právě o kultuře a společnosti. Například jsem si také všiml, že v Evropě se mladí lidé baví především při elektronické hudbě. V Brazílii lidé tancují sambu, forro atd. Jsou to tance velice kontaktní.

Festival Kino Brasil

Festival Kino Brasil proběhne mezi 5. a 8. listopadem 2015 v pražském Biu Oko. Již druhý ročník, při kterém se promítne 8 projekcí, organizuje neziskový spolek Saudade. Jedná se o unikátní akci, jelikož brazilské filmy jsou v českém prostředí téměř neznámé. Festival si bere za cíl představit divákům tropickou zemi v její různorodosti a okleštěnou od stereotypů.

Nebude chybět ani animovaný snímek, dokument nebo film vyslaný Brazílií do oskarového klání. Všechny snímky jsou ukázkou současné brazilské kinematografie. V rámci festivalu se účastníci mohou těšit na projekci doplněnou diskuzí o brazilské společnosti, výstavu fotografií nebo na dva víkendové večery nabité hudbou pod taktovkou brazilských a českých DJs v Cafe Jedna.

Není ti tu zima?

Já tu vlastně stále umírám zimou. V Brazílii, tedy kromě jižních částí země, existují jen dvě roční období: horko a ještě větší horko. Vlastně nevím, jestli bych si měl takhle stěžovat, v Brazílii ještě ani nezačalo léto a všichni Cariocas roztávají tím vedrem, co je tam už teď na jaře.

Po čem se ti nejvíce stýská a co tady nejvíce oceňuješ?

Vlastně mi nejvíc chybí hudba, která je velkou součástí naší kultury. A taky ten způsob komunikace, o kterém jsem již mluvil. Co opravdu oceňuji je rovnostářství, které v Evropě panuje. Všiml jsem sociálního smýšlení Čechů i Němců: všichni lidé bez výjimky mají přístup ke kvalitnímu vzdělání i zdravotnictví. To je velká evropská výhoda, ze které by si Brazílie měla vzít příklad. Společnost je složena z velké části ze střední třídy a u nás je to naopak. Chudí jsou protikladem bohatých, a obě skupiny bohužel tvoří velkou část společnosti a to přináší i společenskou nenávist.
Foto: Studenta

Díky za rozhovor, ještě poslední otázka: Kam bys nás v Brazílii pozval?

Na tuto otázku musím jako správný carioca samozřejmě odpovědět do Ria de Janeira. Pozval bych vás do místa zvaného Pedra do Sal – je to opravdu speciální místo především pro černošskou kulturu a také pro všechny milovníky samby. Toto místo bylo nejprve domovem otroků. Dnes je význačné mixem jazzu, samby a černošské muziky, který dávají tomu místu jedinečnou a vibrující atmosféru.

Více info o programu a vstupenkách najdeš na www.kinobrasil.cz nebo na Facebooku.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější