Zažij magisterské studium jinak – třeba na druhém konci světa!
poweredbyexperts

Zažij magisterské studium jinak – třeba na druhém konci světa!

Láká tě navazující magisterské studium, ale možná od toho čekáš víc, než jen titul? Rád/a bys u studia třeba procestoval/a svět? Právě pro tebe je pak vhodné podívat se na portál master-and-more.cz a začít si zjišťovat podrobnosti. Vycestovat za navazujícím studiem do ciziny dnes totiž není nemožné. Právě naopak.

V pražské Ústřední knihovně proběhl 18. března seminář nazvaný „Chtít více než titul?“ pořádaný v rámci kampaně MASTER AND MORE. Během dvouhodinového sezení mělo 150 přítomných studentů možnost zhlédnout několik prezentací, živě se spojit s profesorem z britské univerzity a dozvědět se o formách vycestování v rámci magisterského studia.

Foto: Studenta

Seminář moderoval a zároveň na něm vystoupil bývalý prezident Oxford & Cambridge Alumni Society CR, o.s., Lukáš Sedláček, který studoval jak v Británii, tak na Novém Zélandu. Ten studenty informoval, proč by vůbec za studiem měli vyjet. Představil samozřejmě možnost naučit se cizí jazyk, poznat novou kulturu a lidi, rozšířit si obzory. Zmínil také, že člověk má možnost v cizině poznat sám sebe v krizi. A když promluvil anglicky, bylo všem jasné, že co se týče znalosti jazyka, Lukáš je na tom skutečně výborně. Dále se studentům prezentovala Klára Macíková, zakladatelka Poradenského Centra UniLink, které pomáhá studentům dostat se na vysoké školy do Británie.

30. října 2015 se v Praze uskuteční veletrh magisterských programů MASTER AND MORE. Na něm se můžeš osobně setkat se zástupci českých i zahraničních univerzit a dozvědět se vše potřebné o magisterskému studiu. Mimo vystavovatele na tebe čekají i studijní poradci, kteří ti pomůžou s výběrem vhodného programu, poradí ti, jak studium financovat nebo jak se dostat na stáž. Pro více informací sleduj Facebook MASTER AND MORE EU.

S brigádou to zvládneš!

V Británii stojí studium asi 3 000 až 10 000 liber na rok. Je to sice dost, ale studenti si mohou zažádat o stipendia, která univerzity či různé organizace nabízejí. V Anglii je také jednoduché sehnat si part-time job, tedy brigádu, přičemž minimální mzda pro brigádníky je 6,7 liber (přibližně 250 Kč) na hodinu. Dále na semináři proběhl živý vstup do Velké Británie za profesorem Timem Sellickem z University of Worcester. Ten studentům v sále představil magisterské programy na worcesterské univerzitě a prostor byl i pro dotazy studentů, kteří byli v sále.

Foto: Studenta

Do následné diskuse se studenty, která celý seminář ukončila, se zapojila Tereza De Castro z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze, Dr. Christof Heinz, vedoucí centra DAAD v Praze, které poskytuje informace o studiu v Německu, a Klára Macíková z poradenského centra UniLink.

„Studenti přišli s úmyslem dozvědět se informace o svých možnostech magisterského studia. Atmosféra byla pohodová, studenti byli aktivní a kladli mnoho dotazů,“ uvedla Andrea Bradáčová z organizačního týmu MASTER AND MORE.

Foto: Studenta

A co si studenti ze semináře odnesli?

„Věřím, že se studenti na semináři motivovali a dozvěděli se podrobnosti o studiu v Česku, Německu a ve Velké Británii. Snažili jsme se studium v těchto zemích studentům přiblížit a vzbudit v nich zájem,“ myslí si Andrea Bradáčová. Z dotazníku mezi účastníky semináře vyplynulo, že největší zájem mají studenti o magisterské studium v České republice, Velké Británii, Německu či Skandinávii. Mnoho studentů lákají velké dálky a rádi by si prožili svá studentská léta v USA nebo v Austrálii.

Studenti odcházeli nabyti vědomostmi a připraveni opustit svoji komfortní zónu, kterou na začátku zmiňoval Lukáš Sedláček. Ten studium v zahraničí přirovnal k Pánu prstenů, kde Sam na počátku dobrodružné výpravy překračuje pomyslnou hranici rodného Kraje a vydává se tak nejdál od domova, co kdy byl. Tomáš si prostě Nový Zéland v srdci nosí dodnes. A o čem budete jednou vyprávět vy?

Foto: Studenta

Vydejte se do Británie

Klára Macíková mluvila o možnostech studia v Británii. A proč zrovna tam?

  • absolventi britských univerzit jsou jedni z nejvíce zaměstnávaných
  • pokud se rozhodnete v UK zůstat, startovní plat je 29 000 liber ročně
  • čeští zaměstnavatelé ocení vaši zahraniční studijní zkušenost
  • studium tam není o biflování, ale o porozumění textu
  • obzvlášť je kladen důraz na individuální přístup
  • profesoři jsou z velké části odborníci z praxe
  • mimo toho mají zdejší univerzity jazyková centra - ta studentům pomáhají překonat jazykové překážky
  • neexistují ústní zkoušky - spíše eseje, prezentace, business cases apod.

Text: Michaela Bůnová

Foto: Facebook MASTER AND MORE EU

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější