Zazvonil zvonec (tramvaje) a veletrhům je konec

Zazvonil zvonec (tramvaje) a veletrhům je konec

Jak často se můžete projet supermoderní tramvají přímo ve škole? Moc často asi ne, co? Pokud jste vyrazili na některý z jarních kariérních veletrhů, mohli jste. Resp. mohli jste se tramvají projít a vyzkoušet si, jaké je ji řídit. Škoda Transportation totiž letos na školy dovezla hodně unikátní stánek.

Samé dvojky! Ve středu 22. března se hned v několika budovách Západočeské univerzity v Plzni uskutečnil už 22. ročník Veletrhu pracovních příležitostí. Na představení téměř dvou stovek firem dorazily úctyhodné 4000 návštěvníků, kteří se mohli pokochat ledasčím. Hlavním lákadlem ovšem byl – a proti tomu jen těžko někdo něco namítne – extra povedený stánek společnosti Škoda Transportation.

Proč se nám líbil? No tak předně protože vůbec nevypadal jako stánek, ale jako plně vybavená tramvaj. Mohli jste jím projít, vyfotit se v něm třeba úplně vepředu na sedadle řidiče a prozkoumat ho do nejmenších detailů, které byly vážně hodně dobře zvládnuté. K tomu jste si mohli zadarmo dát energeťák, zasoutěžit si nebo si popovídat s lidmi z firmy s více než stopadesátiletou historií.

Foto: Studenta

„Naše společnosti vidí v mladých lidech budoucnost. Nebojíme se absolventům dát příležitost a ten, kdo chce přijmout výzvu, dostane dostatek prostoru na realizaci,“ řekl nám Michal Prát ze Škody Transportation. „Kariérní veletrhy nám umožňují potkávat se s množstvím studentů, povídat si s nimi, zjišťovat, jaké jsou jejich představy o budoucím zaměstnání a co musíme udělat pro to, aby se u nás mladým lidem dobře pracovalo a rádi chodili do práce.“

Pokud jste se nemohli zúčastnit veletrhu v Plzni, mohli jste jedinečnou prezentaci Škody Transportation obhlédnout koncem března a začátkem dubna i v Praze (v budovách ČVUT) a v Brně (při VUT). A že jste nestihli veletrh ani jeden? Nezoufejte, unikátní tramvaj rozhodně nebude zahálet. Společnost ji bude nadále využívat například pro dny otevřených dveří, sportovní akce pro zaměstnance a další vhodné události. Je tak dost pravděpodobné, že se vám ještě poštěstí na ni někde narazit.

Tramvaj – stánek

Co je na unikátním stánku, se kterým jste vyrazili na kariérní veletrhy, výjimečného?

Chtěli jsme představit naši společnost takovou, jaká doopravdy je. Tedy světová a moderní, a přitom s českým srdcem. Zároveň nám šlo o to, aby stánek prezentoval, jaké výrobky jsou naší doménou.

Jaké jsou interaktivní prvky tohoto stánku – tramvaje?

Naší snahou bylo zakomponovat do tramvaje co nejvíce funkčních prvků a vizuálních detailů tak, aby si studenti mohli vyzkoušet, jaké to je, sedět na sedadle řidiče. Mohou proto otestovat velký dotykový panel, který slouží pro kontrolu všech systémů vozidla, přenos obrazu z kamery v interiéru tramvaje přímo na kontrolní panel nebo rozeznít tramvajový zvonec.

Proč jste zvolili právě takovouto prezentaci vaší společnosti?

Jsme výjimeční tím, že nevyrábíme jen nějakou určitou součástku, kterou posíláme do zahraničí, a ta se pak někam montuje. Naše společnost si vše sama vyvíjí, navrhuje, konstruuje, a tak, jak vidíte tramvaj, lokomotivu nebo třeba metro v reálném provozu, tak přesně v této finální podobě opouští náš závod. Chtěli jsme tedy studentům přiblížit, že u nás mohou být u něčeho jedinečného, a to u zrodu krásného stroje od prvních výkresů až po finální produkt.

Michal Prát, specialista HR Marketingu Škody Transportation

Nejen kariéra, hlavně technika

Taky vás občas štve, že si na kariérních veletrzích nemůžete pořádně popovídat o tom, co vás zajímá? To vám u stánku Škody Transportation nehrozí, protože s sebou za studenty neberou jenom kolegy z HR oddělení, kteří vám rádi sdělí cokoli, co vás zajímá ohledně kariéry ve firmě, ale promluvit si přímo na místě můžete i o sebesložitějších technických tématech. U stánku vás totiž celkem standardně zdraví i techničtí odborníci, kteří navrhují a konstruují vlaky, tramvaje a třeba i elektrobusy nejen pro Českou republiku, ale také pro vývoz do zahraničí.

„Stánek Škodovky je moc hezký a na první pohled zajímavý. Hlavně strojaři se tady toho dozvědí opravdu hodně,“ ocenil vizuální i hodnotovou stránku své návštěvy u stánku Tomáš z Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni. A komunikaci lidí ze Škody Transportation si pochvalovala i Lucie, budoucí všeobecná zdravotní sestra: „I když jsem mimo obor a tady vlastně tak trochu náhodou, všichni tu jsou velmi ochotní se se mnou bavit o možnostech práce, což je skvělé.“

Nejvíce dotazů studentů tradičně směřovalo na trainee program, v rámci něhož se mladí stávají plnohodnotnou součástí týmu hned po studiu, nebo dokonce už během něj. Mohou se tak zapojit do smysluplných projektů a spolupracovat s odborníky z oboru prakticky bez nutnosti předchozích zkušeností, což je pro studenty samozřejmě velmi lákavé.

Cena Emila Škody

Pozor! Se Škodou Transportation můžete kromě super zkušeností získat také až 80 tisíc korun (podle umístění)! Jak? Stačí se přihlásit do soutěže o Cenu Emila Škody. Jde o soutěž o nejlepší diplomové a doktorské práce vypisovanou Škodovkou ve spolupráci s Nadací ČVUT Media Lab.

Přihlásit se může student libovolné technické univerzity v Česku a jedinou podmínkou je, že práce musí být zaměřena na dopravní strojírenství nebo na kolejovou dopravu, tedy na oblasti, kterým se věnuje i Škoda Transportation.

Máte v šuplíku nebo zrovna dokončujete takovou práci? Tak honem s ní za Michalem do Škodovky! Přihlášku do soutěže najdete na www.skoda.cz/cena-emila-skody a čas máte do 31. srpna (na přihlášky) a 5. září (na odeslání prací).

Vyplňte jízdenku a vyhrajte

Na stánku Škody Transportation jste se ale nejen zapovídali nebo si vyzkoušeli, jaké je řídit tramvaj. Mohli jste také soutěžit. Stačilo jen vyplnit soutěžní jízdenku a čekat, zdali se na vás usměje štěstí. A bylo opravdu o co stát, výherci totiž nedostanou žádnou bonboniéru nebo blahopřání, ale jízdu na testovacím okruhu ve Velimi, který je jinak pro veřejnost uzavřen. Právě tam totiž Škodovka testuje elektrickou Push-Pull jednotku, kterou vyrábí pro německé dráhy. Výherce tak čeká hodně zajímavá zkušenost kombinující poznání moderních strojů a adrenalin.

Jak vidíte, prezentace Škody Transportation je skutečně neotřelá a obzvláště pro studenty technických oborů nabízí spoustu informací, které se budou určitě hodit. A ostatní si aspoň vyzkoušeli krásnou tramvaj, což na pracovních veletrzích rozhodně není standardem.

Text: Mojmír Sedláček

Foto: Jindra Kodíček

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější