Zcestomítání - tak trochu jiné cestovatelské přednášky

Zcestomítání - tak trochu jiné cestovatelské přednášky

Rádi cestujete a zažíváte dobrodružství? Stále známější a čím dál oblíbenější cestovatelské přednášky Zcestomítání se zabydlely na pražském Dlabačově. Na podzim pokračují s novou sérií středečních cestovatelských večerů a celodenním festivalem.

Zcestomítání začalo v roce 2008 jako komorní studentské promítání pro přátele. V průběhu několika let se rozrostlo a představilo již 35 přednášejících a 40 přednášek. V posledním roce hostuje na Dlabačově a koncept zůstává vždy stejný. Během večerních přednášek se vystřídají dva hosté, z nichž každý má přesně hodinu na vyprávění a na zodpovězení otázek publika. „Zcestomítáci” samozřejmě v kavárně kina obvykle pokračují v dalším vyprávění.

Zcestomítání je večer, během kterého za dvě hodiny uslyšíte zajímavé příběhy z cest do různých koutů světa. Občas jsou to bláznivé příběhy, jako když pár Slováků vezme starou Ladu a vydá se s ní až do Afriky, někdy jsou to ˶obyčejné” cesty s neobyčejnými zážitky kousek za hranicemi České republiky. Jindy to jsou lidé, kteří rozjíždějí business na pro nás zvláštních místech (třeba šití pánských obleků v Thajsku) a občas chce někdo prostě změnit svět a začne pomáhat v keňském slumu s bojem proti špatným stavebním předpisům.

Zcestomítání je plné silných příběhů. „Právě kvůli nim se k nám chodí a to ne jenom jednou. Lidé se vracejí,” říká Ivana Kudrna, která má Zcestomítání již osm let na svědomí a hned pokračuje: „Baví mě sledovat různorodé publikum, které k nám zavítá. Je to takový mix od studentů, přes babičky z okolí, až po zkušené cestovatele. Všichni pak spolu klábosí na afterparty, která vždy následuje po přednáškách, a to je leckdy ještě zajímavější. Zcestomítání si určitě zamilujete. Ta energie, která prostupuje celým dnem, je motivující - posune vás tak nějak dál a zlepší vám náladu,” dodává Ivana.

Foto: Studenta

Podzimní Zcestomítání začíná již 14. září od 19:00 a to dvěma přednáškami. Tou první budou Aztécké rituály a tance v dnešním Mexiku od Michelle Leisky. „Mnoho příznivců Mexicanidad se učí nahuatl, původní jazyk, který v běžné komunikaci ve větších městech prakticky vymizel, věnuje se výrobě vlastních kostýmů na tanec či jiných tradičně používaných nástrojů.”, láká Michell na svoji přednášku. Vzápětí bude následovat promítání o Zkušenostech s prací pro Lékaře bez hranic v Demokratické republice Kongo od Evy Frišové, která pro Lékaře bez hranic pracuje jako  „nezdravotník“: „Na 4 misích v Demokratické republice Kongo a na misi epidemie eboly v Sierra Leone jsem využila své znalosti a dovednosti z oblasti financí a účetnictví, naučila se být velmi flexibilní a poznala, co je to skutečná týmová práce v multikulturním prostředí.”

19. října se Zcestomítání přesune do chladného Grónska a na Špicberky, elektrickým autem si za dva měsíce procestuje Evropu a na podzim účastníky cestovatelských večerů čeká horká půda Blízkého východu, Ladou do Mongolska, zážitky letušky, která pracovala pro leteckou společnost v Dubaji, nebo představení míst na světě, kde dodnes vládnou ženy.

Vše doplní dvě výstavy, které budou probíhat paralelně v kavárně kina Dlabačov a k tomu se také přidá program pro děti s workshopem. První z výstav bude interaktivní a bude patřit světoznámému ilustrátorovi Miroslavu Šaškovi. Ta druhá nás provede Abecedou měst současného výtvarníka Jana Laštovičky.

Přiznivci promítání nevšedních zážitků z cest - přijďte.

Foto: Zcestomítání (Michelle Leisky, Eva Frišová)

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější