Zdraví jako vášeň: Hubnutí začíná v hlavě, ne v posilovně

Zdraví jako vášeň: Hubnutí začíná v hlavě, ne v posilovně

Vložili jste svůj osud a zdraví do rukou drastické diety? Dřete ve fitness centru hodiny denně a stále nevidíte žádné výsledky? Není se čemu divit, hubnout musíte především hlavou.

Zdravý životní styl, vysněná postava, pocit uspokojení a tělo pracující tak, jak má. To všechno patří mezi cíle, kterých by chtěl snad každý jednoho dne dosáhnout. Málokdo si ovšem uvědomuje, že jich nedosáhneme, když se budeme snažit jen částečně, na chvíli nebo když budeme podvádět. Stovky a stovky reklam nám předkládají a vychvalují zázračné stroje, které zhubnou za nás a nápoje, díky kterým budeme mít o pět centimetrů méně v pase jen tím, že se na ně podíváme. Jelikož jsou tyto cíle běh na dlouhou trať, spousta z nás se snaží hledat jednodušší cestu, zkratku.

Často čekáme, že když na měsíc úplně vyřadíme vepřové maso z jídelníčku nebo když půjdeme dvacetkrát během krátkého časového intervalu do posilovny, výsledky se přece dostaví. A oni se možná dostaví, ale na jak dlouho? Překvapivě vysoké procento lidí se raději krátce potrápí, než aby ve cvičení a správném stravování našli svůj nový koníček. Není potom výjimkou, že si ženy odpírají sladkosti, tráví hodiny v posilovnách a stresují se, že celý proces nejde tak rychle, jak by si představovaly. Když budeme ve stresu my, bude ve stresu i naše tělo a maximálně si bude ukládat tukové zásoby na horší časy. O vlivu psychiky na cvičení hovoří i přední výživový poradce Petr Havlíček ve svém rozhovoru pro projekt Zdraví jako vášeň Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. „Psychika při snaze zhubnout je to nejdůležitější. Všechno začíná v hlavě, člověk musí vědět, co chce a proč to chce, musí vědět, proč se mu to nepovedlo, to znamená, že všechno začíná hlavou, kterou je potřeba podporovat cvičením a správnou stravou.“

Správná cesta tedy nevede skrze panické chroupání mrkve ani skrze tvrdohlavé trápení břišního svalstva. Ano, i svaly musí odpočívat. Zásada, kterou bychom měli dodržovat, zní: Všeho s mírou. Pokud máme chuť na čokoládu, dejme si čokoládu. Pokud chceme odpočívat, odpočívejme. Vždyť přece spánek dělá zázraky. Pokud se dáme do cvičení, neočekávejme výsledky hned a netrapme každý sval, o kterém víme. Je třeba si síly rozložit. Jednou z hlavních chyb, kterou nováčci dělají je ta, že se snaží maximalizovat svůj výkon za minimum času. Během hodiny cvičení jsou pak schopni cvičit všechny problémové partie s kardiem dohromady. Stejně tak je naprosto kontraproduktivní trávit ve fitness centru každý den. Aby svaly rostly, je třeba jim dopřát čas na zotavení. „Tělo by mělo alespoň dva dny v týdnu odpočívat, proto bych doporučil cvičit zhruba 5 x týdně a opět si to nakombinovat s dalšími aktivitami.“, dodává Havlíček.

Pokud po delší době cvičení či změny stravy nevidíme žádné výsledky, není třeba zoufat. Nejsme odborníci na výživu. Není třeba se stydět, pokud oslovíme právě odborníky, aby nám pomohli a poradili. Pro více tipů a rad pro zdravý životní styl můžete navštívit webové stránky projektu Zdraví jako vášeň, kde naleznete nespočet informací a mýtů uvedených na pravou míru. Pamatujte ale, že nejprve musíte chtít vy sami.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější