Ze studií rovnou do práce? Ideální stav
poweredbyexperts

Ze studií rovnou do práce? Ideální stav

Pracovní kariéra začíná už výběrem školy a určitý díl pragmatismu na úkor představ o budoucí profesi se může vyplatit! Je důležité zvážit nejen jaké je vysněné budoucí povolání, ale také to, jestli v daném oboru bude možné najít uplatnění.  Po skončení školy totiž může přijít rozčarování. Jak tomu zabránit? 

Předně přestaňte uvažovat o jediné profesi a zaměřte se na hlavní atributy vaší vysněné práce. Co vás na ní láká? Prostředí, styl práce, možnost kariérního postupu, seberealizace, prestiž, míra odpovědnosti nebo výdělek? Pracovní trh vyžaduje mnohem větší flexibilitu, než dříve. Člověk tak za svou kariéru zvládne vystřídat několik profesí. To, že vystudujete geografii, ještě neznamená, že byste se nakonec nemohli stát manažerem v docela jiném oboru.

Důležité je začít, ale jak?

„Bez praxe nenajdu práci. Ale bez práce nemám praxi.“ Začarovaný kruh, ze kterého se špatně hledá cesta ven. Nabízí ji například projekt První zaměstnání, který z prostředků Evropského sociálního fondu realizuje Úřad práce na Vysočině. Pomáhá absolventkám a absolventům, kterým se v době po skončení studií nedaří sehnat práci. Vytváří pro ně společensky účelná pracovní místa u firem, které na ně dostávají dotaci. Absolventi se tak rychle dostanou do praxe, získají praktické zkušenosti a také fixní plat. Podle průzkumu Studenta Media je až 90 % studentů a studentek ochotno absolvovat stáž zadarmo, pokud bude v jejich oboru. Práce na dotovaném pracovním místě je časově omezená a lze ji považovat za pomyslnou přestupní stanici na startu kariéry. Důležité je, že člověku umožní udělat první krok.

Krok ke kariéře nabízí projekt stejného jména v Žatci. Mladým lidem zde podávají pomocnou ruku v mnoha směrech. V rámci profesní diagnostiky dokáží nasměrovat ty, kteří skončili školu a neví, jakou práci by chtěli a mohli dělat. Nabídnout jim případně mohou i rekvalifikační kurzy. Dalším radí například s tím, jak napsat životopis a motivační dopis, některým pomáhají navázat kontakt se zaměstnavateli, dalším zařizují praxi. Nenápadnou, ale přitom zásadní činnost představuje „aktivizace absolventů k hledání zaměstnání.“ Kolikrát totiž pomůže už jen samotné vědomí, že v tom nejste sami a že je tu někdo, kdo vás podrží, když už budete ztrácet naději nebo trpělivost.

Foto: Studenta

Dva roky prázdnin?

Nezbytnou ingrediencí úspěšného hledání práce je snaha samotného člověka. Neměl by jen čekat, jestli se mu náhodou nějaká pracovní pozice nenaskytne, ale měl by práci aktivně hledat. Kdo by si po skončení školy nechtěl udělat pěkné prázdniny? Odpočinout si, nic nedělat. Někdy se takové prázdniny ale protáhnou a je zaděláno na problém. Čím déle je totiž člověk mimo běžný pracovní režim, tím déle mu pak trvá do něj naskočit. Nebezpečí tkví zejména v tom, že se dotyčnému přestane chtít práci hledat, pak si přestane věřit a nakonec rezignuje na to, že by vůbec pracoval.

Takovým lidem může s hledáním zaměstnání pomoci například projekt v Ústeckém kraji Šance pro tebe nebo jihočeský projekt S potřebnou rekvalifikací na trh práce. Účastníky a účastnice tu učí nejen nové znalosti přímo z vybraného oboru, ale také to, jak se prezentovat před zaměstnavatelem. Díky těmto projektům získávají uchazeči znalosti i vyšší sebevědomí, což jim usnadňuje následné hledání práce. V průběhu kurzů si ujasní své priority v osobním i pracovním životě a získají reálný pohled na trh práce.

Diplom prodává

Přestože vysokoškolský titul pro získání práce sám o sobě nestačí, není dobré jeho význam ani podceňovat. Podle Českého statistického úřadu byla v loňském roce nezaměstnanost vysokoškoláků až třikrát nižší než nezaměstnanost lidí s nižším než vysokoškolským vzděláním. Navíc absolventky a absolventi vysokých škol nejsou ani častými hosty Úřadů práce. Důvodem je, že práci si hledají raději sami. Využívají kariérní portály, své známé a třetina oslovuje přímo firmy, ve kterých by chtěla pracovat.

Foto: Studenta

Tip na konec

Aby byl přechod ze studentského života do pracovního zápřahu co nejhladší, je ideální pracovat již v průběhu studia. Ne u všech oborů to lze, ve velké výhodě jsou ti, kteří mají povinnou praxi. I ta se totiž do životopisu počítá.

Kdo si myslí, že jeho pracovní vyhlídky nejsou zrovna růžové, ten by měl navštívit stránky Evropského sociálního fondu a podívat se, jestli v jeho okolí nepůsobí organizace, která absolventům a absolventkám pomáhá nastartovat kariéru. Přínosné informace a odkazy na další zdroje lze najít i na webu www.vetsisance.cz a samozřejmě také na FB profilu.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější