Získej zkušenosti v soutěži KPMG International Case Competition a užij si finále v Brazílii
poweredbyexperts

Získej zkušenosti v soutěži KPMG International Case Competition a užij si finále v Brazílii

Termín registrace do KPMG International Case Competition (KICC), soutěže v řešení případových studií, se blíží. Chceš-li si vyzkoušet profesi poradce v mezinárodní společnosti a láká tě cesta do Brazílie, sežeň tři další studenty a společně vyplňte oficiální přihlášku do soutěže nejpozději do 19. ledna 2014. O své dojmy z průběhu soutěže a z mezinárodního finále v Madridu 2013 se s námi podělili vítězové loňského národního kola z Masarykovy univerzity v Brně – Jan Řezáč, Jana Nekudová, Veronika Kohoutková, Karel Složil.

Jak se utvářel váš úspěšný tým?

Karel Složil: Honza byl od začátku ten iniciativní, náš kapitán. Chtěl se do soutěže přihlásit a hledal si k sobě tým. Museli jsme například projít jeho výběrovým pohovorem, kdy na nás začal bez přípravy mluvit anglicky a čekal, jak zareagujeme.

Jana Nekudová: Ke skutečnému utvoření našeho týmu nicméně došlo až v národním kole v Praze, kdy jsme se museli jeden na druhého plně spolehnout, spolupracovat a podporovat se – aniž bychom se příliš dobře znali již před soutěží – teambuilding k nezaplacení.

Jak jste se na soutěž připravovali? Měli jste předem stanovené role v týmu?

Jana Nekudová: Hoď je do vody a oni se naučí plavat – to byla naše příprava! Za chodu a rychlým učením se z chyb.  Briskní vstřebání feedbacku po prvním kole národní soutěže a flexibilní změna přístupu k řešení a prezentování v řádu několika hodin. Respekt k ostatním členům týmu vykrystalizoval v synergickou týmovou práci a v časové tísni se naše individuální silné stránky velice rychle vytříbily a prosadily.

Co bylo vaší největší devizou v národním kole?

Karel Složil: Štěstí začátečníků. Já osobně moc nevěděl, co od soutěže čekat. Fakt, že jsme konzultanti a naše výsledky prezentujeme vedení společnosti, jsem se dozvěděl těsně před prezentací v prvním ostrém kole, takže jsme nebyli omezeni zaběhnutými konvencemi a mohli jsme myslet out-of-the-box. A pak také proslulý trik s kafem během finále národního kola, na to v KPMG ještě určitě nezapomněli.

Veronika Kohoutková: Že jsme si na nic nehráli, byli jsme sami sebou a působili přirozeně.

Jana Nekudová: Nadšení, autentičnost a odlišnost. Když se nyní zpětně podívám na videozáznamy z národního kola, nemůžu se zbavit úsměvu na rtech. Stejný duch nás provázel celou soutěží – nesmírná pokora a nadšení, že právě nám byla umožněna účast na tak prestižní soutěži. Měla jsem pocit, že jako tým vyzařujeme radost a vášeň a tu přenášíme na naše publikum. Ať již bylo řešení případové studie jakékoliv, my jsme mu plně věřili, a jako tým jsme jej předali dál se stejným zápalem, jakoby analyzovaná společnost byla naší vlastní.

Úspěšně jste se prezentovali i na mezinárodním finále soutěže v Madridu. Překvapilo vás něčím? Bylo zadání případové studie náročnější?

Karel Složil: Překvapila mě nepopsatelná atmosféra finále. Na jednu stranu stoprocentně profesionální, na druhou uvolněná a přátelská. To si člověk musí zažít sám!

Veronika Kohoutková: Pro mě byla nejtěžší případová studie na Samsung, kterou považuji za jednu z těch, které se nám příliš nepodařily. Bylo pro mě těžké identifikovat problém, který máme řešit, když se společnosti vlastně daří dobře.

Jana Nekudová: Každá případová studie byla jedinečná a vyžadovala zcela nový přístup a nová strategická rozhodnutí. Nicméně studie ze španělského bankovního sektoru byla opravdovým oříškem – zejména když nikdo z nás nebyl studentem financí. Madrid byla skvělá příležitost porovnat naše síly v celosvětovém měřítku a identifikovat mezery a příležitosti k růstu.

Co pro vás bylo na samotné soutěži nejtěžší?

Karel Složil: Jsem zvyklý prezentovat, mluvit před lidmi, je to pro mě celkem přirozené. Když jsem si ale měl stoupnout před brazilského partnera KPMG, který je známý tím, že si nebere servítky, a anglicky mu říkat, že v jeho společnosti je něco špatně (hrál CEO Samsungu), trochu se mi rozklepala kolena. Na druhou stranu to byla obrovská zkušenost, na kterou si vzpomenu vždy, když jsem nervózní a potřebuji se uklidnit.

Jana Nekudová: Jednoznačně nejtěžší bylo odletět z Madridu a rozloučit se se skvělým týmem KPMG a prohlásit celé KICC dobrodružství za uzavřené.

Veronika Kohoutková: Pro mě bylo nejtěžší stejně jako pro Janču odletět z Madridu s tím, že soutěž skončila.

A co konkurenční týmy, jak jste je vnímali?

Karel Složil: Shodou náhod jsme teprve v Madridu měli poprvé možnost vidět prezentovat jiné týmy. Kromě Austrálie, která byla jako z jiného světa a soutěž nakonec vyhrála, nebyl mezi ostatními finalisty zase takový výkonnostní rozdíl. Český tým je rozhodně konkurenceschopný.

Veronika Kohoutková: Při národním kole v Praze byla cítit velká konkurence a to, že týmy opravdu chtějí vyhrát.

Jana Nekudová: Naopak, konkurence v Madridu nebyla vůbec patrná. Všichni jsme do jisté míry již byli vítězi a snaha se učit jeden od druhého jak z kulturního, tak i profesního hlediska převážila. Bylo skvělé pozorovat tolik národností pohromadě a všímat si vzájemných odlišností a podobností.

Co vám účast v soutěži přinesla?

Karel Složil: Zkušenosti. Poprvé jsem na vlastní kůži ochutnal, jak to chodí ve světě velkého byznysu. Rauty a večeře, ve kterých jde hlavně o networking a zákulisní jednání, na minutu přesně daný časový rozvrh, který je třeba dodržovat, prezentační dovednosti v angličtině, profesionální vystupování, společenský protokol. To nás ve škole nenaučí, člověk si to musí zažít.

Veronika Kohoutková: Rozhodně zkušenosti. Měli jsme možnost zkusit si prezentovat před partnery KPMG z celého světa a pak od nich získat zpětnou vazbu na naši prezentaci a projev. To mi pomohlo uvědomit si svoje silné a slabé stránky a určit to, co je pro profesní život důležité.

Jana Nekudová: Přinesla mi hlavně víru v sama sebe a ve schopnosti našeho týmu. Důležitost vzájemného respektu a pokory. Pomohla mi definovat si osobní mezery a uvědomit si naše silné stránky v kontextu mezinárodního srovnání. V neposlední řadě jsem docenila velikost a profesionalitu celosvětové sítě poradenských společností KPMG a ta již navždy zůstane na vrcholku mého „desired employer“ seznamu.

A co samotný Madrid? Čím vás zaujal?

Karel Složil: Tapas, hudba, sangria, španělská děvčata – to všechno jsou věci, které mám na Španělsku rád.

Jana Nekudová: Tapas, noční život a kultura plného a kvalitního prožívání volného času.

Co byste studentům poradili do dalšího ročníku soutěže?

Karel Složil: Najděte si taktiku na zodpovídání dotazů po prezentaci, dá se na tom nahnat hodně plusových bodů, zároveň můžete hodně ztratit, když váháte a odpověď vám trvá. Nebojte se při vytváření řešení myslet out-of-the-box, porotci slyší za den velké množství prezentací, vy je chcete zaujmout tím svým, originálním.

Veronika Kohoutková: Osvojte si práci s Excelem – zejména tvorbu grafů a jejich vkládání do PowerPointu.

Jana Nekudová: Naučte se rychle pracovat s PowerPointem – především vytvářet snadné grafické charty a diagramy. To stejné aplikujte na práci s Excelem a pověřte alespoň jednoho člena týmu, ať si osvojí vytváření grafů. Soustřeďte se na srozumitelnost a provázanost finální prezentace. A na škodu není ani obeznámení se s tipy, jak vytvořit prezentaci poutavě, kreativně, s emocionálním dopadem na publikum. Buďte sví a hlavně si soutěž užijte, na nervozitu bude čas u státnic!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější