Zpěvák a trenér MC Jacob: Za nás jsme nemohli jen tak někoho poslat někam...

Zpěvák a trenér MC Jacob: Za nás jsme nemohli jen tak někoho poslat někam...

Zpěváka Jakuba Bínu alias MC Jacoba ze známé skupiny Skyline nepotkáte v nočním klubu, jak byste si třeba mohli myslet.  Místo toho totiž tvrdě dře v posilovně, pracuje jako osobní trenér a nyní má dokonce i svůj vlastní pořad, kde pomáhá dvojícím dostat se zpátky na vrchol. Školu považuje za důležitou a jeho vzdělání v oboru gastronomie se mu hodí i v práci. „Jídlo je ve fitness 60 % úspěchu,“ říká. 

Jak jde dohromady zpívání a sport?

V podstatě se to nijak nevylučuje,  naopak, jestli byl někdo na naší show, pochopí, že je to spíš taková nutnost, protože udýchat to v plným tempu, nebývá žádná sranda. A hlavně si myslím, ze čím je člověk starší, tím víc by se měl udržovat. A všeobecně nejen sportovat, ale i zdravě jíst a tak podobně.

Máš vystudovanou školu hotelnictví a gastronomie. K čemu se ti teď hodí? Považuješ školu za důležitou?

Škola je určitě důležitá, ale ve zpívání jsem ji vlastně moc nevyužil. Bral jsem jen soukromé hodiny zpěvu.  Jako trenér ale využívám hlavně celou složku ohledně potravinářství, a to je podle mě velká výhoda, protože jídlo je ve fitness 60 % úspěchu.

Foto: Studenta

Jaké nejčastější chyby dělají lidé ve stravování a životním stylu?

S vyjmenováváním chyb bych tu byl asi do zítřka, ale úplně nejčastější věc je nepravidelnost. Stačí jíst pětkrát denně, a když to nebude jen bageta za bagetou, tak člověk bude o kousek blíž tomu naučit se jíst inteligentně.

Zdravému tělu přispívá i pozitivní myšlení. Co je na tom podle tebe pravdy?

Stres je asi největší problém moderní doby, takže základ je někde se odreagovat a vypnout. Dam příklad: když se člověk bude snažit zhubnout, dvakrát denně se vážit a stresovat se z každýho kousku jídla, který snědl, tak to nebude cesta k vysněné postavě, ale do blázince. Pokud není hlava OK, tělo bude KO.

Foto: Studenta

A co konkrétně by člověk měl dělat, aby byl v pohodě?

Měl by dělat to, co mu dělá dobře a být rád, že to dělá. V podstatě je to strašně jednoduchý model. Udělejte si v celém dnu dvě hodiny jen pro sebe. Jednu hodinu si vyčleňte na trénink, nebo kdo nemůžete cvičit, tak aspoň na procházku, a druhou hodinu věnujte třeba přípravě jídla na další den. Stejně tak jak si člověk plánuje schůzky, úřady a podobně, měl by si plánovat svoje zdraví.

Určitě přicházíš do styku se studenty. Co si o dnešní generaci myslíš? Jsou průrazný nebo naopak stádní a neprůbojný?

To je těžký říct. Je to člověk od člověka. Ti, co potkáváme, ale průrazný jsou. Nestydí se a jdou si třeba pokecat. Jedna věc je ale rozdílná. Za nás jsme určitě nebyli tak free. Nešlo někoho někam poslat bez následku. :) Jinak je to stejný. Já vyrostl na didaktiku, oni na playstationu.

Foto: Studenta

Cítíš, že máš na studenty skrze svoje projekty nějaký vliv?

Nevím, zda mám, nebo ne.  Doufám, že minimálně v tom, že ukazuju, že je všechno možné a nemusíte chodit do práce, která vás štve. Že jde dělat to, co vás baví a vydělat si tím i pěkné peníze. Nechci nikoho ovlivňovat, máte svoji hlavu, ne? :)

Měl bys pro ně nějaký vzkaz?

Můžeš dělat, co chceš, ale musíš chtít pro to něco udělat.

Foto: Studenta

Když se vrátíme ke zpívání. Co párty život zpěváků? Už  ti nic neříká?

Už jsem se toho nějak přejedl a měl probouzení se s oteklým obličejem a v oblečení, v kterém jsem večer vyrážel, už celkem dost. Takže z prochlastaných mejdanů bylo třeba udělat propocenou posilku. Párty život, kdy jedete sex, drogy a rocknroll, je ve většině případů stejně jen póza. Když navíc člověk vidí, že není v kondici, když nedoběhne tramvaj a na zastávce funí ještě 10 minut, tak ho to nebaví. V zrcadle vás pak taky žádný pěkný pán nečeká.

Momentálně trénuješ páry v třetí řadě seriálu Zpátky na vrchol na televizi Stream. V čem je výhoda cvičit ve dvou?

Parťák pro vás může sloužit jako motor. Hlavně v začátcích je potřeba chodit pravidelně a samotnýmu se vám třeba nechce. Choďte ideálně cvičit se někým, kdo je lepší. To vás nakopne nejvíc.

Co je pro tebe v životě nejdůležitější?

Jak kdy (smích)...ale hlavně jsou to lidi okolo mě. A tím myslím ty, kteří vás podrží za každé situace, i když se třeba chováte jako kretén. Samozřejmě si vážím toho, že jsem zdravý a můžu dělat všechno to, co dělám, protože mě to neuvěřitelně baví!

Text: Helena Pirnerová

Foto: Archiv interpreta

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější