Zvedněte kotvy a vyrazte poznávat svět

Zvedněte kotvy a vyrazte poznávat svět

Nejen Erasmem je člověk živ, dalo by se říct. Skvělých programů nabízejících studium v zahraničí, díky kterým si můžete obohatit život o pořádný ranec zkušeností, totiž existuje spousta. V listopadovém vydání Studenty jsme vám představili právě program Erasmus+, v tomhle vydání pro vás máme pár dalších tipů. A pozor – vsadíme se, že o některých z nich zatím třeba vůbec nevíte! 

CEEPUS

Univerzity z patnácti zemí střední a jihovýchodní Evropy se už zapojily do výměnného programu CEEPUS, a vy si tak díky nim můžete vyzkoušet rozmanité studium v zahraničí nebo třeba absolvovat nějaké zajímavé výukové pobyty. Jistě je vám jasné, že výhod, které pro vás z této spolupráce plynou, je tolik, že by nám k jejich spočítání nestačily prsty na rukou ani na nohou, zmíníme proto aspoň ty nejdůležitější: během programu získáte spoustu zkušeností, které vás navždy obohatí, poznáte zajímavá místa, navážete nová přátelství a zlepšíte si jazykové dovednosti. A to stojí za zkoušku, ne?

Láká vás vyjet do zahraničí, ale při představě nekonečného procesu plného nezbytných formalit vás zase chuť rychle přejde? U programu CEEPUS si ji nechat zajít nemusíte, protože organizace studijního pobytu je v zásadě velmi jednoduchá a žádosti se vyřizují s předstihem jen jednoho semestru. Chcete si na chvíli vyzkoušet studium mimo Českou republiku, ale nemůžete si ho dovolit? Nebojte! V hostitelské zemi dostanete stipendium na ubytování a stravování.

Na zkušenosti s tímto programem jsme se zeptali Martina, který neváhal a do programu CEEPUS se přihlásil. Strávil čtyři nezapomenutelné měsíce na Wirtschaftsuniversität Wien (pro neněmčináře – ve Vídni) a nás samozřejmě zajímalo, jak by svůj pobyt zpětně ohodnotil. „Tím, že jsem studoval mimo svou zemi, se nyní cítím moudřejší a mnohem více spojený s jinými kulturami. Celkově hodnotím svůj studijní pobyt ve Vídni kladně. Město bylo krásné, čisté. Účastnil jsem se skvělých procházek a cítil jsem okouzlující historii. Škola byla prostě fantastická, nemůžu o ní říci jediné špatné slovo. Semestr strávený mimo ČR mne posunul dopředu jak v životě akademickém, tak v osobním, což bylo tím největším přínosem.“

AKTION Česka republika – Rakousko

Chcete vyzkoušet něco úplně jiného? AKTION Česká republika – Rakousko podporuje spolupráci mezi uvedenými dvěma zeměmi, co se vzdělávání a vědy v terciárním sektoru týče. V rámci programu můžete v Rakousku absolvovat studijní a vědecké pobyty nebo se tam zúčastnit třeba letních jazykových a odborných škol. Katarína Droppová, studentka psychologie z Filozofické fakulty brněnské Masarykovy univerzity, se tak během svého pobytu na Vídeňské univerzitě seznámila s nejmodernějšími metodami tamních odborníků, což jí velmi pomohlo při psaní magisterské práce. „Bez spolupráce s vídeňskými lékaři bych diplomku psala jen s velkými obtížemi,“ přiznává.

Můžete se také zapojit do projektů, na kterých spolupracuje vaše škola s partnerskou univerzitou v Rakousku. Takovou šanci si nenechal ujít třeba Jakub Knap, student Stavební fakulty pražského ČVUT, který si své znalosti prohloubil na vídeňské Zemědělské univerzitě. „Hlavním přínosem pro mě bylo zjištění, že je velmi důležité se učit cizí jazyky. Od té doby, co jsem absolvoval projekt AKTION, intenzivně uvažuji o studiu a práci v zahraničí,“ svěřuje se Jakub.

Z projektu byla nadšená i Martina Fryčová „Je prostě mnohem zajímavější strávit týden na novém místě, seznámit se tam s novými lidmi a otestovat teoretické znalosti v praxi než jen poslouchat přednášky na své domácí univerzitě.“

Akademická informační agentura

Spousta vysokoškoláků vyjela sbírat zkušenosti ze zahraničí díky Akademické informační agentuře, která vždy před začátkem akademického roku zveřejňuje kompletní nabídku stipendií na základě mezinárodních smluv. Takto vyjela třeba Veronika Jägerová, která strávila tři týdny na prestižní soulské Yonsei University: „Celkově pobyt hodnotím velice kladně, a to nejenom proto, že intenzivní kurz v autentické kultuře je nedocenitelný a nenahraditelný. Velice si vážím možnosti poznat korejskou kulturu, cestovat po Soulu, potkat spoustu nejen korejských zajímavých lidí, a tím vším osobně i akademicky růst.“

A co vy? Nezůstávejte doma a raději vyrazte vstříc něčemu novému! Koukněte se na stránky Domu zahraniční spolupráce a vyberte si ten svůj pobyt. Vybrat si z tolika zajímavých možností pro vás možná bude právě tou vůbec nejtěžší věcí, kterou během celého programu zažijete.

Text: Kristýna Dolejšová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější