sledování filmu

10 filmů, které změní váš pohled na svět

Co kdyby se vám pohled na svět změnil za dvě hodiny? Pokud potřebujete v dlouhém večeru víc než jen prokrastinovat, máme pro vás soupis filmů, které mohou předat snad i něco jiného, než jen poutavý příběh. 

1) Charlieho malá tajemství

Je potřeba upozornit, že hned první tip nepatří ke skupině snímků, které by byly oddechové. Jedná se o příběh čerstvého středoškoláka, který si i přes původní strach a introverzi najde přátele. Ti nejen jemu, ale i divákovi změní život.

Charlie (stejně jako v knižní předloze) poznává, co je skutečně podstatné a postupem času i co je správné. Především však pochopí, že i přes žalostnou minulost, kterou nikdo z nás nemůže změnit, se může rozhodnout, jak naloží s budoucností. Film je esencí citu v jeho nejčistší podobě a zároveň roztomilou deklarací důležitosti přátelství v lidském životě.

2) Love song (v org. Begin Again)

Ústřední motiv filmu jistě může být lidově řečeno "držkopád" a následné sbírání střepů. Protože podobných námětů už vzniklo nespočet.

Avšak v tomto případě je možné nalézt i menší linky, které mají ambice divákovi v jisté oblasti otevřít oči. Begin Again je totiž příběh, ve kterém nezáleží na jasné definici, ale kvalitě vztahů mezi lidmi. Není to totiž role nebo snad hodnost, kterou ve vztahu zastáváme, ale jeho hodnota, jež předurčuje jeho další směřování. Ať už zde hovoříme o partnerství, rodičovství či přátelství.

Snímek lze také odlehčeně brát jako povzbuzení po začínající start-up. Jedná se totiž i o vyprávění o rozvinutí talentu do projektu, které neztrácí na osobním šarmu a zároveň je komerčně úspěšný.

3) Králova řeč

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Šťastni to lidé, které minula Králova řeč. Ti mají, na rozdíl od zbytku, tu jedinečnou příležitost jej vidět poprvé. Jistě bylo natočeno mnoho filmů s podobným motivem mužů (či žen), kteří bojují s vlastním handicapem a na konci zvítězí či alespoň svedou s nesnázemi dojemnou remízu. Zde je vše rovněž umocněno kvalitními hereckými výkony, inspirací skutečnou událostí a snad i trefným humorem.

4) Rocky I a Creed

Pokud jste se za život neseznámili s touto filmovou klasikou, je dnes ten nejvyšší čas to napravit. Naivní srdcař, který se vrhne do předem prohraného boje, je ikonou motivační kinematografie. Komu by nestačil první, již až zlidovělý díl, může prozkoumat i ty navazující - včetně nepřímo souvisejícího Creeda. V opačném případě se lze spokojit i s videi z tréninků. To by bylo, aby to jednoho nezvedlo ze židle!

5) To the Bone

Snímek, který svůj příběh opírá na poruchu příjmu potravy. Neupozorňuje ale jen na anorexii jako neutuchající problém, ale i na to, do jaké míry se necháváme strhnout a ovlivnit malichernostmi, na kterých reálně vlastně téměř nezáleží. Film je připomínkou, kde je vlastně hranice dna, od kterého se buď odrazíme anebo ne. Motivací budiž to, že si po shlédnutí snad konečně přestaneme všímat zbytečných a nedůležitých problémů a svou pozornost upneme k tomu, na čem nám v hektické době skutečně sejde.

6) Procitnutí v Garden State

Režisérský debut hlavní postavy seriálu Scrubs Zacha Braffa je nadmíru něžným vyprávěním. Ukáže nám, jak umí být život absurdní až tragikomický a hezký ve stejném okamžiku. Také poví, jak důležité je vnímání i sebemenších detailů pomocí empatie. Že vlastně i zdánlivá malichernost hraje roli.

7) Vicky, Cristina, Barcelona

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Woody Allan si ve Španělsku položil otázku, jestli je ve vztahu lepší hledat vášeň, nebo bezpečí. Pomyslný kompromis není na skladě a tak se dvě hlavní hrdinky potácí v cizím prostředí a s novými otázkami. Divák má tu jedinečnou možnost tipovat, kde vlastně příběh zakotví a jestli hrdinky (i sám divák) vůbec najdou odvahu čelit odpovědi.

8)  Prázdniny v Římě

Tento již šedesát pět let starý film obsahuje jednoduchý návod, jak umět skotačit - a to dokonce i v dnešní době. Jinými slovy - jak dokázat na chvíli shodit uniformitu a stereotyp a nebát se nikoliv jen život žít, ale i prožívat. Snad ani netřeba zmiňovat, že k spontaneitě vás lehce přemluví půvbd Audrey Hepburn.

9) Ona (Her)

Můžou nám technologie a virtuální realita nahradit reálné vztahy? Co vlastně víme o tom, co je láska? Máme právo to vůbec soudit u jiných? Pokud vás zajímají podobné otázky, pak vám film namísto odpovědi poskytne prostor, ve kterém si je můžete s hlavním hrdinou odžít. Třeba vám pak bude alespoň část z nich jasnější.

10) V hlavě

Závěrem malý návrat do dětství (i když ani to není přesné). V hlavě totiž nabízí víc než jen zápletku pro mladší sourozence. Tento animovaný film je totiž postaven na zjednodušených základech psychologie. I zatrvzelý dospělák má pak možnost objevit, jak některé vzpomínky hrají až zásadní roli v naší identitě. Anebo že vytváření osobnosti je vlastně nekonečný proces.

Máte málo inspirace? Další filmy:

Vykoupení z věznice Shawshank

Forrest Gump

Invictus: Neporažený - Film režiséra Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní) vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Netradiční téma s fantastickými herecký výkony.

Máte v zásobě další inspirativní filmy, ke kterým se často vracíte? Dejte nám vědět na Facebooku!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější