reklama
 
Video: |  03:17

V práci ochutnává čokoládu, v soukromí je Michal metalovým zpěvákem

Když chceš mít možnost dobrého výběru práce, zjistíš, že angličtina je dnes ve spoustě oborů must have. Michal Hlavatý vystudoval strojní průmyslovku, a protože na mnoha pohovorech měl problém domluvit se cizím jazykem, odjel na studijní pobyt do Austrálie. I když o tom teď žertuje, sotva přežil pokusy o surfování. "Málem jsem se utopil. Nejdřív mě žahla chobotnice a byl jsem rád, že jsem doplaval ke břehu, pak mě málem umlátilo prkno. Nebyl jsem v tom moc úspěšný…" Ale ve studiu angličtiny byl. Dnes díky tomu už 12 let pracuje v plánování výroby a z toho 7 let ve společnosti Nestlé, kde má na starost továrnu na čokoládu.
reklama

Zní to možná jako z pohádky, ale plánování výroby není pro každého. "Kdo chce dělat tuhle práci, musí být rozhodný a umět si sestavit priority. A taky musí být trochu tvrdý. Přeci jen jsme mezi mlýnskými kameny salesu a supply chainu, a ještě fabrika, takže těch věcí, které na člověka působí, je hodně," dodává Michal.

Foto: CARTEL productions

Plánování probíhá v týdenních cyklech. Každý den je jiný, každý den se musí vypořádávat s rozličnými potřebami forecastu, salesu, klientů, fabriky a zajistit, aby nejen na našich a slovenských trzích bylo dostatek čokolády Orion. Dalších 17 zemí je zásobováno výrobky Nestlé právě díky dobře naplánované výrobě pod vedením Michala Hlavatého a jeho týmu. "Určitě je to stresující práce," přiznává, ale přesto na své pozici pracuje mnoho let a rozhodně nepřemýšlí o změně. Když se ho vedení každý rok ptá, jestli je spokojený a nepřemýšlí o posunu, Michal má jasnou odpověď: "Jsem spokojený tam, kde jsem. Plánování výroby mě baví. Mám rád jistá čísla a je to pro mě mnohem příjemnější než odhadování čísel třeba ve forecastu."

Foto: CARTEL productions

"Orion znám od doby, co jsem byl dítě, takže si dodnes pamatuj, jak mi babička kupovala moji oblíbenou čokoládu s hvězdou, Kaštany nebo Milenu, takže pro mě je to citová záležitost." Stavět jen na vzpomínkách z dětství nestačí. Toho, co Michala na práci baví, je samozřejmě víc: "Nestlé je velká společnost a konkrétně v našem oddělení je skvělý kolektiv lidí, na které se člověk může spolehnout. Mám také velkou podporu od vedení, a jsou tu funkční a zajeté procesy." Přestože jsou každý den změny (když člověk jeden den odejde od čistého stolu, druhý den ráno je všechno jinak a musí vše přeorganizovat), Michala tahle rozmanitost baví. "I když jsem tu sedm let, žádný ten rok nebyl stejný. Stále přibývají nové projekty, nové výrobky a nové země, kam dovážíme." Nejpříjemnější povinností, jak Michal přiznává, je ale asi ochutnávání čokolády. "Patřím do týmu, který ochutnává a hodnotí čokoládu. Hodnotíme spoustu kritérií, porovnáváme naše výrobky s konkurencí, změny ingrediencí v recepturách, ladíme nové příchutě, které půjdou na trh. A já mám čokoládu rád," říká s blaženým úsměvem dítěte.

Plánování výroby je rozmanité, ale náročné. Michal stres uvolňuje v metalové kapele | Video: |  03:17

Přidanou hodnotou práce v Nestlé vidí i v tom, že se snaží v rámci nákupu řešit dodávku ingrediencí tak, aby se kvůli tomu nevytěžovaly pralesy. Také se snižuje obsah cukru v čokoládě i jiných produktech a plánuje se výroba zdravých tyčinek. "Když se to s čokoládou nepřehání, tak věřím, že si ji člověk může vychutnat bez výčitek."

Foto: CARTEL productions

Mlsat bez výčitek Michal může i díky svým mnohým aktivitám. Ve volném čase hraje s partou kamarádů známou pražskou fotbalovou soutěž (takzvanou Hanspaulskou ligu), stres uvolňuje i během v lese nebo se svou rodinou hraje tenis. Velké množství kalorií spálí také se svou metalovou kapelou Faidon, která funguje už 22 let. Začala sice jako klasická studentská kapela, ale po několika změnách je band ustálený. Michal také každý týden trénuje hlasivky - nejraději při jízdě v autě.

Jak to Michalovi šlape nejen s kapelou, můžete vidět v úvodním videu nebo si poslechněte snadno a rychle podcast:

reklama

Nejčtenější za měsíc

Nejnovější