Omega 3
Esenciální mastné kyseliny omega 3 jsou kromě jiného důležité pro tvorbu hormonů. Neméně důležitý je vliv na zlepšení kondice mozku, který je zejména ve zkouškovém období značně namáhán. Zkrátka: kdo maže, ten jede. Omega 3 najdeme především v rybím tuku. Pro ty, kteří by se báli tučných ryb, je užitečná tato informace: Omega 3 je žádaný tuk a lidé ho přijímají většinou tak málo, že i ta nejtučnější ryba nepřinese ani o gram navíc, ale naopak dodá tunu zdraví prospěšných látek. Dále omega 3 najdeme v avokádu, olivách, lněných a dýňových semíncích, vlašských ořeších a dalších olejnatých semínkách a ořeších, za studena lisovaných olejích.
Vitamin D
Vitamin D posiluje paměť a zároveň také působí jako antidepresivum. Kromě toho je důležitý pro zabudování vápníku do kostí. Vitaminem D se můžete dopovat zcela zdarma. Tvoří se kůží při pobytu na slunci alespoň 10 minut. Přes opalovací krémy však bohužel tomuto procesu zabráníte. V potravinách jej najdeme především v rybím tuku, ve žloutcích, játrech, houbách, kokosovém mléce a kvasnicích. V mléce jeho množství klesá podle ročního období a záleží na tom, zda se krávy pasou na louce a mají možnost se slunit.
Vitamin E
Nejen, že vitamin E je účinný antioxidant, podporuje navíc nervovou soustavu. Pomůže vám při soustředění a tím snáze si učení zapamatujete. Nedostatek způsobuje nervové poruchy a únavu. Nejcennějším zdrojem je slunečnicový olej a slunečnicová semínka. Dále jej najdete především v obilovinách, pšeničných klíčcích, lískových oříšcích, mandlích a čokoládě. Živočišnými zdroji jsou například vejce, máslo a mléko.
Vitamin B1
Kromě toho, že podporuje srdeční činnost, podporuje zejména nervový systém. Zlepšuje náladu a paměť. Zajisté se vám bude lépe učit, budete-li mít lepší náladu. S odporem mizí učení z hlavy raz dva. Abyste tomuto problému předešli, konzumujte pivovarské kvasnice. Dalšími zdroji jsou obilné klíčky, celozrnné pečivo a ze živočišných zdrojů jsou to játra a vepřové maso. Nedostatek způsobuje podrážděnost, bolesti hlavy a nesoustředěnost.
Vitamin B9
Ačkoli obecně vitaminy řady B příznivě působí na nervovou soustavu, je třeba vyzdvihnout vitamin B9, který se nazývá kyselina listová. Pro nervovou soustavu a pro buněčné dělení je tak důležitý, že budoucím maminkám se doporučuje užívat doplňky s kyselinou listovou pro správný vývoj plodu. Nedostatek způsobuje psychickou únavu a ztrátu energie. Vitamin B9 najdete v játrech, tmavé listové zelenině, brokolici, luštěninách a arašídech.
Vitamin B12
Tento vitamin posiluje paměť. Další zajímavou vlastností je, že omezuje ukládání tuku v játrech. Nedostatek B12 zhoršuje soustředěnost a paměť. Cennými zdroji jsou listová zelenina, játra, ryby, žloutky, fazole.
Hořčík
Zásluhou hořčíku je kromě jiného také přenos nervosvalových přenosů. Proč je zde zmiňovaný? Tělesná slabost zhoršuje schopnost koncentrace. A právě to může být důsledkem jeho nedostatku. Magnesium je obsažené v zelených částích rostlin, luštěninách, mléčných výrobcích, kakau.
Na přenosu nervových vzruchů se podílejí také sodík a draslík. Nedostatku sodíku se bát nemusíme, spíše jej máme v potravě nadbytek. Proto je třeba dbát na přísun draslíku, který by měl být v poměru se sodíkem 2:1. Draslík najdeme v ořeších, banánech a ovoci i zelenině.
Ginko biloba
Jinan dvoulaločný je název pro tisíce let uctívaný strom, který příznivě působí na centrální nervový systém a krevní oběh. Rozšiřuje cévy a díky tomu se lépe prokrvuje mozek, má větší přísun kyslíku a může lépe pracovat. Kromě toho je také dobrým antioxidantem. Tento přírodní zázrak lze užívat i dlouhodobě. Nejlépe ve formě tinktury anebo jako čaj.
RECEPT: Špenátový salát se zastřeným vejcem na schwarzwaldské šunce
Šťavnatá porce salátu doplněná čerstvě upečeným chlebem vám zpříjemní oběd nebo teplé večery u sklenky vína (nebo u skript). Nestrávíte s jeho přípravou dlouhou dobu a ve zbytku času si můžete pochutnávat na této zdravé chutné večeři.
- Bez laktózy
- Doba přípravy: 10 minut
- Náročnost přípravy: střední
Co budete potřebovat (1 porce)
Suroviny
50 g baby špenátu
80 g uvařené červené řepy
2 plátky schwarzwaldské šunky
1 vejce
Sezamová semínka
Naklíčená řeřicha
Ocet
Zálivka
1 lžíce olivového oleje extra virgin
1 lžička citronové šťávy
1 lžička javorového sirupu
Sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1. Do hrnce dejte vařit vodu na zastřené vejce. Hladina vody nesmí být moc vysoko, vejce se po vlití do vody nesmí rozbít. Když přijde voda k varu, přilijte ocet (na 0,5l vody asi 1,5 lžíce octa). V hrnci udělejte vír a vejce vyklepněte doprostřed. Vařte 4 minuty, poté vložte vejce do misky se studenou vodou.
2. Červenou řepu nakrájejte na slabší plátky. V mističce vymíchejte suroviny na zálivku a asi 2/3 vlijte ke špenátu, zlehka promíchejte a přidejte řepu.
3. Salát rozložte na talíř. Doprostřed složte dva plátky masa. Na šunku položte vejce. Salát polijte zbytkem zálivky, posypejte semínky a řeřichovými klíčky.
Text: Martina Lancingerová