5 nejlepších (ještě horkých) filmů z festivalu v Hradišti

5 nejlepších (ještě horkých) filmů z festivalu v Hradišti

Letní filmová škola v Uherském Hradišti je za námi. Pokud jste neměli to štěstí si ji pořádně užít jako my, podívejte se aspoň na pár skvělých kousků, které jsme pro vás vybrali. 

Kde a jak na tyto filmy narazíte, už necháme na vás. Další vybrané snímky můžete vidět po celý týden v rámci Ozvěn v kině Aero.

1. Metro Manila

Manželé Oscar a Mai se ze zemědělské oblasti Filipín stěhují do metropole Manily, protože doufají, že v ní uživí rodinu a začnou nový život. Brzy však poznají, že vidina více možností pracovního uplatnění je jen iluze. Musí se spolehnout sami na sebe a začít hrát podle pravidel ostatních...

Režisér tohoto filmu Sean Ellis opravdu umí, a proto si tento film zaslouží na ČSFD hodnocení 85 %. Jak nám prozradil nad šálkem kapučína v hipsterské Hradišťské kavárně, na podzim se stěhuje do Prahy točit snímek o operaci Anthropoid.

Foto: Studenta

2. Final Cut - Dámy a pánové

Nemáte-li peníze na realizaci původního celovečerního filmu, vypůjčte si materiál odjinud, nejlépe z těch největších filmových klasik, jak to před nedávnem udělal György Pálfi. Se střihačským týmem vybral záběry ze stovek kultovních titulů a dal vzniknout originální filmové poctě.

88 % na ČSFD a nadšené ohlasy hlavně odborné části publika. To musíme vidět znovu!

3. Frank

Britsko-irská tragikomedie o talentu, touze po slávě i duševním zdraví nastavuje příslovečné zrcadlo muzikantům, posluchačům a v neposlední řadě i sociálním sítím. V hlavní roli se představil Michael Fassbender, který téměř po celý film nesundá z krku obří umělohmotnou hlavu.

S tou hlavou jsme se tam mimochodem parádně vyblbli.

Foto: Studenta

4. Osmy

Československo, konec 70. let. Richard, úředník podniku bytového hospodářství, podepsal v opilosti Chartu 77 a od té doby se na něj valí jedna pohroma za druhou… Špičkově obsazená hořká komedie je po BrainStormu, Vráskách z lásky a Šťastném smolaři čtvrtou spoluprací scenáristy Epsteina a režiséra Stracha.

Horký tip filmové produkční Michaely Synáčkové: "Scenárista Marek Epstein dokázal napsat výbornou komedii, která se odehrává v nepříliš veselé době normalizace. Maléry hlavního hrdiny, které se odehrávají v jeden jediný den, dokázal divákům odvyprávět velmi lehce a uvěřitelně. Ti se po dlouhé době mohli nad neštěstím všech zúčastněných nahlas, ne však škodolibě, zasmát."

Foto: Studenta

5. Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

Modelové postavy kuchaře, zloděje, jeho ženy a jejího milence ve filmu o lásce, zločinu, sexu a obžerství. Greenawayův opus magnum opět neúnavně citující výtvarné umění a divadlo, během jehož realizace se režisér mohl opřít o výjimečně silný autorský tým.

Tohle náročné sousto jsme si ukousli z LFŠ jako úplně poslední a neudělali jsme chybu. Cestou domů nám to v konverzaci vystačilo až k Jihlavě...

Text: Michaela Raková

Foto: www.facebook.com/letnifilmovaskola

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější