Angličtina, cizinci a dvojí diplom. I taková je VŠE

Angličtina, cizinci a dvojí diplom. I taková je VŠE

Studium v angličtině, individuální přístup pedagogů a jen 7 dalších Čechů v ročníku. I takové může být studium na Vysoké škole ekonomické v Praze. Na to, proč by měl Čech volit studium v cizím jazyce a proč za ním raději nevyrazit do zahraničí, jsme se ptali Michaely.

Většina studentů touží po diplomu z britských nebo amerických univerzit. Proč jste se rozhodla studovat na VŠE?

České vysoké školy mají podle mě velmi dobrou úroveň ve srovnání se školami v jiných zemích. Myslím si, že čeští studenti se často zbytečně podceňují, přitom dokážou bez problému zahraničním studentům konkurovat. Na VŠE je zároveň pestrá nabídka studijních oborů v anglickém jazyce, takže i v tomto ohledu u nás existují zajímavé možnosti. Velká Británie, USA nebo Austrálie nejsou jedinými místy, kde lze studovat v angličtině. VŠE je navíc velmi dobře přijímána mezi českými zaměstnavateli, jelikož její jméno, na rozdíl od většiny zahraničních univerzit, znají.

Potřebovala jste pro studium v angličtině nějaké certifikáty?

Většina anglicky vyučovaných oborů na VŠE doložení jazykových schopností vyžaduje. Před nástupem na program International Business jsem dokládala certifikát FCE. Vzhledemk tomu, že jsem studovala mezinárodní obchod i na bakaláři, kde jsou jazyky povinné, jsem určitou zásobu odborných slovíček již měla. Výrazně jsem si ji ale rozšířila během každodenního studia v angličtině.

Co vám na studiu v angličtině přijde jiné na rozdíl od vašich vrstevníků, kteří studují obory v češtině?

Velmi oceňuji, že jsou tyto studijní obory menší co do počtu přijímaných studentů. To potom dává prostor pro osobní přístup profesorů a koordinátorů programu ke studentům. V ročníku je dohromady 40 studentů a všichni se navzájem známe.

Michaela Zusková

- Absolvovala bakalářský program Mezinárodní obchod (v češtině) a v současnosti studuje 2. ročník magisterského studia v International Business – Central European Business Realities (v angličtině), obojí na VŠE

- Praxi získala v oboru Bankovnictví a Marketingový výzkum

- Mezi její zájmy patří mezinárodní dobrovolnické workcampy, zahraniční jazykové kurzy, cestování, tenis, kanoistika, jóga apilates

Do třídy s vámi chodí převážně cizinci nebo Češi?

Většina mých spolužáků pochází ze zahraničí – celkově je nás 7 Čechů a 33 cizinců. Zároveň je obor, co se týče různých národností, velmi pestrý. Jsou zde studenti celkově ze 17 zemí –například z USA, Číny, Tchaj-wanu, Ázerbájdžánu, Francie, Německa nebo Dánska. Kdo má zájem poznat cizí kultury, rozhodně si tu přijde na své.

Máte šanci kombinovat studium v Česku se studiem v zahraničí?

Ano, kromě klasického Erasmu máme možnost zúčastnit se tzv. double degree programu. Jedná se o roční studium v zahraničí. Student pak získá dva diplomy – z české i ze zahraniční univerzity. Vyjet do cizí země s podporou domácí vysoké školy má velké výhody. Například to, že kontakt se zahraniční univerzitou zprostředkovává univerzita ve vaší rodné zemi, vše je tedy organizačně lépe zajištěno a student nevyjíždí na vlastní pěst.

Co na VŠE nejvíce oceňujete?

Líbí se mi hlavně široká nabídka volitelných předmětů a vedlejších specializací. Každý si najde to svoje a může se zaměřit na oblasti, ve kterých by se chtěl v budoucnu uplatnit.
Foto: Studenta

S čím na VŠE naopak nejvíc zápasíte?

Na bakaláři jsem určitě zápasila se systémem jednoho pokusu na zkoušku. Nejprve mě to stresovalo, postupně jsem si ale zvykla. Dnes jsem zaněj docela i ráda, alespoň mě donutí učit se pořádně už na první pokus a ne jentak napůl s tím, že si zkoušku zopakuji později. Člověk tomu učení stejněne unikne.

Co vám VŠE a obor v angličtině dal pro život a co pro budoucí kariéru?

V posledních dvou letech jsem se přesvědčila, že titul z VŠE je pro zaměstnavatele atraktivní. Studenti se tak nemusí bát, že by v budoucnu nenašli uplatnění. Absolvování magisterského oboru v angličtině pak otevírá lepší možnosti v zahraničí nebo v českých mezinárodně aktivních firmách.

Doporučila byste studium v angličtině na VŠE ostatním?

Každopádně. Do studia v cizím jazyce se rozhodně vyplatí investovat. Získáte tak zkušenosti, které vám už nikdo nevezme a v budoucnu se vám investice vrátí.

Foto: oficial

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější