Chybí vám praxe? Neseďte doma a jděte na stáž
poweredbyexperts

Chybí vám praxe? Neseďte doma a jděte na stáž

Vydělat si nějaké peníze a zároveň získat potřebnou praxi ve svém oboru – zabít dvě mouchy jednou ranou můžete díky projektu Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2. Vyzkoušíte si, jak vypadá běžný denní provoz ve firmě, získáte kontakty pro budoucí kariéru, a když budete šikovní a zaměstnavatel s vámi bude spokojen, může vám po skončení stáže nabídnout stálou práci. Nepropásněte příležitost, projekt běží jen do listopadu, právě teď je tedy nejvhodnější doba se přihlásit a strávit léto na brigádě, která vám přinese víc než jen přilepšení ke kapesnému. 

Projekt Stáže pro mladé 2 je atraktivní příležitostí pro žáky posledních ročníků středních škol a studenty posledních dvou semestrů vyšších odborných a vysokých škol, přičemž pohlídat si je potřeba jediné, a to přihlásit se na stáž ještě před závěrečnou zkouškou. Zapojit se mohou ale i studenti předposledních ročníků, ti však mohou zahájit stáž až se začátkem letních prázdnin.

Stáže s časovou dotací 50 až 300 hodin, které lze rozplánovat do jednoho až čtyř měsíců, nabízí jednotliví poskytovatelé na webových stránkách projektu www.stazepromlade.cz. Firmám je k dispozici portfolio více než 130 pracovních pozic napříč obory. Z konkrétních nabídek stáží si pak student vybírá dle svého zaměření a sympatií. Naleznete zde například pozice z oblasti ekonomiky, administrativy, stavebnictví, strojírenství, IT, dopravy a logistiky, pohostinství, gastronomie a cestovního ruchu, ale také financí nebo veterinární péče. Stážistům je v průběhu stáže proplácen příspěvek 60 Kč za každou odpracovanou hodinu, firmě jsou pak za poskytnutí stáže uhrazeny předem stanovené náklady.

Foto: Studenta

Stáž na pozici architekta poskytl i architektonický a projektový ateliér pod vedením Ing. arch. Marka Brandštetra. Jak dokazuje jeho zkušenost, projekt je velkým přínosem pro obě strany – jak pro stážistu, tak pro firmu. „Zní to až neuvěřitelně. Převážnou část práce stážistky tvořila architektonická soutěž, při které prokázala všestranné profesní kvality práce na projektu. Ještě v průběhu praxe jsme se dozvěděli, že náš návrh získal první cenu z celkového počtu 27 návrhů. Náš ateliér se architektonických soutěží neúčastní od roku 2005, protože časové a finanční náklady na účast jsou velké a návratnost nepravděpodobná. Kdyby nebylo projektu Stáže pro mladé, hrazených nákladů na stáž, nikdy by si náš ateliér nemohl práci na takové soutěži dovolit. Obohatilo nás to všechny,“ zhodnotil stáž a celý projekt architekt Brandštetr.

V rámci projektu, který běží od února 2014, se doposud zahájilo přes 1700 stáží po celé České republice. Aktuálně je do projektu zapojeno více než 5000 firem a více než 13 000 studentů. Projekt poběží až do listopadu letošního roku, dokdy je plánováno až 2700 stáží. Zájemci a poskytovatelé se tedy mohou stále hlásit.

Přidanou hodnotou projektu je kromě získání praxe a certifikátu o absolvování stáže na konkrétní pozici i absolvování poradenství s odborným lektorem, jehož cílem je co nejlépe připravit mladé zájemce o zaměstnání pro vstup na trh práce.

Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2 jsou realizovány Fondem dalšího vzdělávání, příspěvkovou organizací Ministerstva práce a sociálních věcí. Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Text: Nikol Nejmanová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější