Hledáte levné letenky? Studenti z Pardubic vymysleli ojedinělý algoritmus

Hledáte levné letenky? Studenti z Pardubic vymysleli ojedinělý algoritmus

Studenti z Pardubic vymysleli algoritmus, který neumí nikdo na světě. Napsali na to diplomky, získali od firmy Microsoft software na tři roky zdarma a vypadá to, že se jednou budou živit tím, co je opravdu baví. Nezní to jako sen? Přečtěte si příběh Markéty, Jirky a Michala.

Z dětství znali Markéta a Jirka cestování asi jako každý z nás. S rodiči jezdili na zájezdy s cestovkou a průvodcem a platili za to obrovské částky. Michal, třetí člen jejich týmu, dokonce vyjel poprvé do zahraničí až nedávno. „I mladí mají stále předsudky, vidí ve výlohách Thajsko za 50 tisíc a myslí si, že na to nemají,“ říká. Markéta a Jirka, kteří spolu mimochodem už několik let chodí, ale cestovat chtěli, a tak si našli způsob, jak to udělat levně. A to nejen pro sebe, ale pro všechny.

Foto: Studenta

Jak se rodí dobré nápady?

Jako každý dobrý nápad byl i tenhle tak trochu náhoda. Pár chtěl poznat některou z evropských metropolí. Prodloužený víkend jim byl málo, ale strávit celý týden v jednom městě také nechtěli. Po návratu z jejich prvního „eurotripu Řím – Londýn - Paříž“ se na ně začali obracet kamarádi, kteří taky chtěli naplánovat podobný výlet s letenkami za hubičku. A tak plánovali a cestovali a pořád dokola.

"Při hledání nejlevnějších letenek jsme vždycky zabili tolik času, až jsme si řekli, jestli by nebylo k zahození vymyslet si algoritmus, který to udělá za nás.“ Nápad nechali trochu „dozrát“ a nakonec algoritmus vymysleli.

Foto: Studenta

Cesta je cíl

Jde vlastně o to, že nemáte přesný cíl, kudy a kam chcete jet, cíl je cesta jako taková a vy se přizpůsobíte nabídce. „Nastavíte si skupinu letišť, z nichž je vám jedno, na které nakonec poletíte, zadáte další skupinu a takhle pořád dál a dál… Vyhledávač najde trasu, aby procházela vždycky aspoň jedním z letišť z každé skupiny – to nikdo jiný nedělá.“

Cesta někdy trvá o pár hodin déle, než je běžné, protože často letíte třeba z jiného než pražského letiště, ale když chce člověk cestovat levně, musí dělat kompromisy.

Pokud je pro tebe důležitější cena než úspora času, tak věříme, že se ti tenhle projekt bude moc líbit. Nám tedy vyprávění o tom, jak Markéta měsíc létala po Asii za 8 500 Kč, připadalo super.

Foto: Studenta

Je to punk, ale o to jde

Když letěla dvojice poprvé, tenkrát ještě bez Michala, bylo to „na blind“. Neměli zabookované hotely a v Římě nenašli dokonce ani lavičku, kde by přespali. Tak odjeli nočním busem za město a spali na parkovišti. Dodnes prý neví, kde vlastně tenkrát byli. To samé se opakovalo v Paříži, kde chtěli pro změnu spát na letišti, to ale na noc zavřeli. „Zůstalo tam spoustu takových lidí, tak jsme se aspoň seznámili. Chce to nebát se odletět, protože přespat se dá opravdu kdekoli.“

Není to ale jen o cestování. Jak mi prozradila Markéta, kluci programují klidně i 10 hodin denně a to už prý teď trochu polevili. Markéta, která studuje Environmentální inženýrství, zatím překládá, píše vlastní blog o cestování, který hodlá s jejich projektem propojit, spravuje sociální sítě nebo komunikuje s leteckými společnostmi.

Foto: Studenta

Startujeme, tři, dva, jedna… a teď je to i na vás

Na webu už nyní mají většinu významných leteckých společností v Evropě - od Easyjetu přes Norwegian až po méně známé Flybe, a veškeré letenky si můžete zakoupit přímo u Flightics. Na podzim 2017 májí v plánu přidat i letecké společnosti z Asie. A chystají i jednu novinku :)! Počkejte si na funkci „nezáleží na pořadí zastávek", díky které naleznete výrazně levnější kombinace.

Mrkněte na jejich stránky Flightics, naplánujte si letní dovolenou a nebojte se dát téhle sympatické partě zpětnou vazbu!

Máš taky super projekt?

Taky jste s kamarády vymysleli něco super? Nenechávejte si to pro sebe! Napište nám na redakce@studenta.cz, a pokud nás váš projekt osloví, moc rádi o něm taky něco napíšeme :)

Text: Markéta Henzlová

Foto: archiv Markéty a Jirky

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější