Jak se obléknout na ples? Zvolte správný dress code!

Jak se obléknout na ples? Zvolte správný dress code!

Plesová sezóna se nezadržitelně blíží a všichni, kdo holdují tanci, už doma leští střevíce. Plesy mají ale rádi i ti, kdo netančí, protože jde o velkou společenskou událost. Svoje plesy pořádají školy, firmy i nejrůznější spolky. Jedno mají ale všechny společné: musíte se na ně správně obléknout. Jak? To vám poradí Studenta!

Zvolte správnou délku šatů

Co se plesů týče, mají to muži velmi snadné. Není důležité, zda zvolí oblek, nebo smoking, protože oboje se hodí k dámské velké večerní. Dámy, vy musíte přemýšlet nad tím, na jaký ples jdete. Pokud se oblékáte na vás vlastní maturitní ples, měly byste zvolit dlouhé šaty, pokud možno až po kotníky. Pokud jdete jen jako doprovod, postačí model kratšího střihu. Šaty mohou být na ramínka, nebo i bez nich. Pak je ale dobré mít s sebou bolerko, které můžete odložit. To, jaký zvolíte materiál nebo střih, je jen na vaší fantazii. Materiály bývají zpravidla lesklé, třpytivé a efektní, uvádí odborník na etiketu Ladislav Špaček. Jinak by se mohlo stát, že by vás na plese přehlédli, a to by byla přece škoda!

Jak je to s dekoltem?

Dobrá zpráva pro všecky pány je, že na plese rozhodně budou mít na co koukat. Dámský dekolt je totiž podle etikety na plese zcela na místě. Ba co víc, výstřih u šatů může být tak odvážný, jak jen si žena může dovolit, shodují se odborníci na etiketu. Samozřejmě je ale dobré předem myslet na to, co se stane dámě s gigantickým dekoltem ve chvíli, kdy začnou hrát třeba skočnou…

Punčocháče nesundavat!

I kdyby bylo v tanečním sále čtyřicetistupňové vedro, dáma, která chce zůstat dámou, má punčocháče povinné! Holé nohy jsou v tomto případě neslušné. Alespoň tak dámy trochu soucítí s muži, kteří se musí celý večer pařit v oblecích, horko nehorko.

Kabelka by měla ladit s botami a dalšími doplňky

K pěkným večerním šatům patří přirozeně lodičky na vysokém podpatku. Dámy si ale nemohou vzít na ples lodičky ledajaké. Aby je nemohla zastavit plesová módní policie, měly by myslet na to, že boty musí ladit s kabelkou. Dohromady by měly jít ale i s ostatními módními doplňky. Inu, není snadný život ženy… „Baví mě hrát si s detaily a vždycky, když jdu na ples, tak dlouho dopředu rozmýšlím, jakou kabelku zvolím k botám a šperkům tak, aby všechno krásně ladilo. A to i přesto, že mému příteli je to úplně jedno,“ říká třiadvacetiletá studentka Míša.

Dámy rukavičky, pánové ne

Častým doplňkem dámských plesových šatů jsou elegantní rukavičky. Pánové, vy se ale nenechte zmást. Jak uvádí Ladislav Špaček, ačkoliv v tanečních chlapci povinně nosí bílé bavlněné rukavice, na plesech už je nepoužíváme. Mohli by si vás pak třeba splést s číšníkem, a to by bylo pořádné faux-pas! :-)

Anna Baumová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější