Studující student, studium

Jak se učit? 4 způsoby, jak vám naleze do hlavy cokoliv!

Každý by si na učení měl najít nejen nejpříhodnější místo, ale také způsob. Někomu vyhovuje psát a psát a ps… Jiní zase vykřikují nahlas jednotlivé pojmy a občas se najde i jiná výjimka, jak se dozvíte v našich tipech na několik způsobů učení.

Pište do aleluja

Psaní je jeden z  nejtradičnějších způsobů, který pomáhá studentům zapamatovat si látku do školy. První krok začíná už psaním poznámek v aule, pokud ale tento stupeň vynecháte, možná vám pomůže vzít si skripta nebo jiné materiály k předmětu a vypsat si z nich svoje vlastní poznámky. Také si můžete půjčit sešity a papíry od spolužáka a udělat si z jeho záznamů svůj výtažek. Kuba z filmové školy v Písku používá takzvaný systém minimalizace, kdy si píše čím dál tím stručnější poznámky, ale u každého hesla se mu už vybaví veškeré souvislosti.

Hlasitě a při chůzi

Mnoha studentům pomáhá, když si všechno opakují pořád dokola a nahlas. Mají tak vlastně pocit, že danou látku slyší i z venku a posléze si ji lépe vybaví při zkoušce nebo při testu. Možná, že by vám také vyhovovalo chodit při učení s učebnicí v ruce sem a tam po pokoji. V tom případě si zajistěte volný pokoj, aby se vám ožralí spolubydlící, kteří mají zkoušky za sebou, nepletli pod nohama. Jendovi ze 3. lékařské fakulty UK v Praze pak vyhovuje, když občas vstane a praští bichlí (např. Čihákem) několikrát o zem.

IG - studygramy
work
5 studentských Instagramů, které tě nakopnou k lepšímu psaní poznámek
28. 9. 2018
2 minuty studygramů

Číst, psát a počítat

Tyto dovednosti se děti učili již za Marie Terezie. O psaní jsme se již zmínili, počítání se pak týká pouze studentů matematických, finančních a přírodovědných oborů. Zbývá nám připomenout, že bez čtení se nenaučíte vůbec nic. Naopak - čím víc budete číst znovu a znovu skripta, poznámky nebo prezentace, tím víc si je zafixujete do paměti. Výhodu mají studenti s takzvanou fotografickou pamětí, kterým stačí list jen přelítnout a vědí přesně, kde je zapsaná ta která věta. Ale i ostatním může vícečetné čtení velmi pomoct, jedinou radou tedy je - zkusit to.

Vůně, chutě, hmat, zrak, čich

Je opravdu důležité a výhodné zapojit do studia všechny smysly. Pokud se učíte o HDP nebo klidně o chemické přípravě trinitrotoluenu při zapálené skořicové svíčce a dostanete tuto otázku při zkoušce, nejprve se vám vybaví právě vůně skořice a poté i pojmy, definice a fakta, které máte s vůní spojené. To samé platí o chutích, o zraku a dalších smyslech. Jen dbejte na to, aby všechny vaše vjemy byly příjemné a pozitivní. To abyste před zodpovězením otázky zkoušejícího nejdřív nepřizabili.

Dárečky a relax

Nezapomeňte si od učení občas odpočinout. Tu a tam prostě musíte vypnout kolečka v mozku a trochu je promazat třeba pivem nebo čokoládou. Zároveň se tak za pokroky při studiu odměňujete a možná se snad začnete na učení těšit!

Nezapomeňte také:

  • pravidelně větrat (proprděný studentský bejvák je zlo)
  • hýbat se (se ztuhlým svalstvem se ke zkoušce ani neodstavíte)
  • spát (nebo nebudete přes pytle pod očima vidět na řádky na stole)!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější