Jak se vhodně obléknout na zkoušku?

Jak se vhodně obléknout na zkoušku? Rady pro studentky i studenty

Chystáte se na zkoušku, kterou budete skládat ústně před vyučujícím, případně před celou komisí? Pak byste měli vzít na vědomí, že nejen vědomosti dělají úspěšného studenta. Oblečení možná hraje důležitější roli, než si myslíte.

Správnou volbou oděvu můžete své vědomosti podtrhnout a dodat si na důvěryhodnosti a naopak. "Když se obléknu slavnostně, hned si připadám před komisí lépe, snad i chytřejší," vysvětluje studentka marketingu Veronika.

Rady pro studenty

Chystáte-li se na ústní zkoušku, neobejdete se bez klasického obleku, nebo minimálně košile. Na džíny můžete v tuto chvíli zapomenout. Co vás ale možná v letním semestru potěší, je fakt, že vzhledem k tomu, že budete zkoušku pravděpodobně skládat za denního světla, nemusíte mít nutně černý oblek. Klidně se přikloňte ke světlejším barvám. Striktně daná není ani barva košile. Studenti si mohou vzít na zkoušku košili takové barvy, která jim nejlépe sluší. (Ale květovanou košili ala Nick Slaughter raději nechte na ramínku ve skříni…).

zkouškové
work
5 tipů pro přežití zkouškového a státnic. Tohle už fakt zabere!
15. 5. 2018
3 minuty, jak na zkoušky

A jak je to s kravatou? Není nezbytně nutná. Pokud se v ní necítíte zrovna nejlíp, můžete si obléct tak zvanou rozhalenku, což je košile, která vypadá elegantně i bez kravaty. Co je však nezbytně nutné, je společenská obuv. Ta by měla vždy ladit s oblekem. Sk8 boty opravdu nepřipadají v úvahu…

Rady pro studentky

Pro ženy, které se chystají na ústní zkoušku, platí podle většiny odborníků na módu tři zásadní pravidla: žádné džíny, hluboké výstřihy, žádné minisukně. Triky jako jsou výstřihy nebo příliš krátké sukně zpravidla u ústních zkoušek nezapůsobíte, ba co víc, můžete si výrazně uškodit. Někteří kantoři považují tuto "taktiku" za lacinou. Sukně by tedy neměla být kratší než nad kolena a výstřih by v žádném případě neměl odhalovat podprsenku, ani její ramínka. Pamatujte na to, že i v největším vedru si k sukni musíte obléct silonky.

Nic nezkazíte světlou halenkou. Na zkoušku si můžete bez problémů obléct i kalhoty. Měly by však být společenské a podtrhovat ženskost. Kabelka je vhodným doplňkem studentky a měla by ladit s botami. Na ústní zkoušku volíme nejlépe boty na podpatku, je třeba myslet ale i na to, zda se v nich po cestě do školy nezabijete na ulici. Pro ty, které podpatky obout z různých důvodů nechtějí, zbývá volba balerín.

Foto: Unsplash.com

Tipy pro všechny

Dobrá zpráva pro všechny, které jsme právě vyděsili k smrti: všechna tato pravidla neplatí bez výjimek. Zaprvé, písemné zkoušky probíhají zpravidla v mnohem uvolněnějším duchu. Taky záleží na dress kódu jednotlivé školy nebo fakulty, ale ve většině škol nemusíte oblečení na testy vůbec řešit. Všichni na ně chodí oblečení stejně jako na přednášky.

Zadruhé, ne každý kantor si potrpí na formálnosti. To, zda bude vyučující bazírovat na dokonalém vzezření, budete moct pravděpodobně odvodit už z toho, jak se bude projevovat během semestru. Pokud si stále nebudete jisti, zjistěte si tyto esenciální informace od starších ročníků.

Ale hlavně - nezapomeňte, že nejdůležitejší je to, co máte v hlavě, ne na hlavě :)!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější