Jak šel Honza do světa podruhé, aneb jaký je Stanford?

Jak šel Honza do světa podruhé, aneb jaký je Stanford?

Minule jsem vyprávěl o Yale, dnes to bude Stanford. To jméno jsem slyšel, ještě než jsem vůbec uvažoval o studiu v zahraničí, a nikdy by mě nenapadlo, že tu nakonec budu studovat. Na bakaláře mě sice nepřijali, ale za čtyři roky na Yaleu se mi podařilo vypracovat se tak, že to napodruhé vyšlo, a dostal jsem se do dvouletého magisterského studia letectví a kosmonautiky.

Podnebí je tu víceméně středomořské, subtropické. Je tu celkem sucho, ale neustále slunečno, teplo a vymetená modrá obloha. Na kampusu rostou palmy. Zima se tu v podstatě nekoná, po teplém podzimu většinou týden prší a pak přichází rovnou jaro. Do San Francisca je to asi hodinu vlakem a do Los Angeles pět a půl hodiny autem.

Co se školy jako takové týče, tak je tu systém jiný. Za prvé tu místo semestrů máme trimestry. Trimestr trvá deset týdnů, potom je týden zkouškové a poté se volí předměty znovu. Předměty jsou tedy kratší, ale zato hutnější, více než tři najednou bych opravdu nedal.  Za druhé tu velká část studentů plánuje zůstat na PhD, a pro magisterské studenty, jako jsem já, je potřeba vymyslet, jak všechny požadované i zajímavé předměty naskládat pouze do dvou let studia. Mimo to se očekává, že se studenti budou věnovat výzkumu. Již od prvního trimestru proto dělám výzkum ve Space Rendezvous Lab, kde se podílím na návrhu vesmírného dalekohledu, který by mohl pořídit snímky exoplanet.

Foto: Studenta

Obecně je tu studium flexibilnější. Mohu třeba na týden odjet na konferenci, koukat na přednášky, které jsou nahrané pro studenty na internet, provést simulace na laptopu, a pokud dodám úkoly včas a odvedu výzkumnou práci, co se ode mne očekává, nic se neděje.

Oproti bakaláři je fajn mít možnost chodit na předměty, které jsou velmi specializované na to, co chci dělat. Musím ale říci, že předměty jsou tu relativně těžké. Dokud jsem kombinoval přednášky, projekty a výzkum, tak to šlo, ale jakmile jsem se zapsal na tři přednášky, začalo peklo. Tomu, abych na každém úkolu získal plný počet bodů, bych musel bych obětovat všechny koníčky a ještě navíc nespat. Jde tedy hlavně o to najít optimum, kdy se člověk něco naučí a získá rozumnou známku, aniž by obětoval vše studiu. Byla by to škoda, protože Stanford má spoustu příležitostí mimoškolních aktivit, různých přednášek, organizací, a podobně, které by byla škoda nevyužít.

Foto: Studenta

Stanford nabízí studentům nesčetně možností sportovního vyžití. Od rána do večera je tu otevřený venkovní bazén, hala na basket a volejbal, fitness, běžecký ovál, lezecká stěna, golfové hřiště, tenisové kurty, stáj (za příplatek samozřejmě) atd. Navíc se dá za velmi rozumné ceny půjčit surf, stan, vařič a další outdoorové vybavení.

Letos jsem povýšil na další stupeň – stal se ze mně asistent pro magisterský předmět (spacecraft design). Velmi mě to baví, protože je to předmět založený na projektech s minimem přednášek, takže kromě opravování úkolů hlavně pomáhám studentům s projekty.

O svých zážitcích a o srovnání studia v ČR a v USA píši již šestým rokem let na blog.kolmas.cz.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější