Jak si najít práci: 5 tipů přímo od personalistky

Jak si najít práci: 5 tipů přímo od personalistky

Vyhněte se chybám, které vám brání uspět na pracovním trhu, a hoďte za hlavu předsudky o tom, že čerstvý absolvent nemá šanci najít zaměstnání. Personalistka a konzultantka Soňa Nedomová radí, jak vykročit do světa profesí tou správnou nohou.

Nepodceňte výběr školy

Vhodnému výběru práce u absolventa nepochybně předchází již správná volba vysoké školy. V prvé řadě záleží hlavně na zájmu a preferencích uchazeče o vysokoškolské studium. Podle personalistky Soni Nedomové je každého zodpovědností, prakticky a komplexně zvážit, co mu profese přinese. Ideálním postupem je podívat se, jaký život vedou konkrétní absolventi, jak to s nimi vypadá na trhu práce a jsou výhledy do budoucnosti jejich práci nakloněné.

Najděte svůj cíl

Ruku v ruce s výběrem správné školy jde i směr, kterým se chce jednou sám student ubírat. „Měl by mít jasnou představu o své profesi a o tom, co chce v životě dělat. Studium bez cíle totiž jednoznačně přináší rozčarování, protože student hledá cíl, který si nestanovil,“ vysvětluje Soňa Nedomová. Právě vize o své budoucnosti nás žene a pomáhá zájemcům o studium a následně pak absolventům při vstupu na trh práce.

Využívejte možností školy na maximum

V každé oblasti se objevují mýty a klišé a ani prostředí trhu práce není výjimkou. Začarovaný kruh, kdy čerstvý absolvent nemůže najít práci, protože právě získal titul, hlavu má plnou teorie a světem praxe je téměř nepolíbený je jeden velký předsudek, který studentům výrazně škodí. Už během vysokoškolského studia by měl každý myslet na budoucnost a maximálně využívat praxí, které škola nabízí. Možností je spousta. „Nedílnou součástí studia farmacie je povinná praxe, kterou studenti absolvují během celého studia. Další odborné zkušenosti mohou získat také díky pobytům v zahraničí, které fakulta podporuje,“ říká děkan Farmaceutické fakulty Brno MUDr. Tomáš PARÁK, Ph.D.

Foto: Studenta

Hledejte práci s předstihem

Získáním zaslouženého diplomu a několika písmenek, jež se ustálí před vaším jménem, ale zdaleka nic nekončí. Právě naopak. Absolventy lze rozdělit do čtyř hlavních skupin a je na nich samotných rozhodnout se, pokud možno co nejdříve, kterým směrem se budou ubírat. Mohou se orientovat na byznys a stát se podnikateli. Mohou zůstat na univerzitní půdě a věnovat se výzkumu a vývoji. Dále najít uplatnění ve službách anebo se zařadit mezi skupinu, kterou tvoří pomáhající profese. Ať tak či onak, důležité je mít na paměti, že vytrvalost v hledání zaměstnání je jedním z klíčů úspěchu. Shánět práci 6-8 měsíců je úplně běžné a proto se vyplatí ji začít hledat včas, nejlépe ještě v době studia.

Životopis je vaše vizitka

Zkušeností s psaním životopisů máme všichni dost, a přesto stále chybujeme. Personalisté to moc dobře vědí. Na co si dát tedy pozor?

Každý životopis by měl být připraven na míru pro konkrétní pracovní pozici. Univerzálním životopisem svůj zájem o dané zaměstnání nevyjádříte. Žádost o práci adresujte konkrétní osobě, oslovte ji titulem nebo funkcí a kromě praxe a zkušeností uveďte také činnosti, na kterých jste se podíleli. Životopis graficky sjednoťte a uspořádejte do bloků podle důležitosti (praxe, brigády, publikace). Svoji e-mailovou adresu mějte sestavenou ze jména a příjmení.

Je dobré mít na paměti, že první neúspěchy rozhodně neznamenají selhání. Až po odeslání osmdesátého neúspěšného životopisu je na čase si uvědomit, že je něco v nepořádku.

Text: Klára Ludvíková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější